Astrodrom

psihološka astrologija

Retro

| nema komentara


Ova riječ uglavnom nas asocira na prošlost, stvari koje su nam poznate iz djetinjstva ili iz povijesti, danas visoko stilizirane, privlačne, nekad i skupe. Da nam je netko rekao da će retro i zbog toga šik postati ono što smo relativno nedavno bacili u smeće zato što nam se činilo neupotrebljivim, ne bismo mu vjerovali.


Tako je nekako i s retrogradnim planetima, kako u natalnoj karti, tako i aktualnim događanjima na nebu. Vjerujem da se većini vas diže kosa na glavi kada čujete ‘retrogradno’ i kada im se nešto nepredviđeno događa, moji klijenti me često pitaju je li opet nešto retrogradno. Kao da je ta retrogradnost kriva ama za baš sve što im se loše događa.


I kad smo već kod retrogradnosti, Mars se upravo okrenuo retrogradno, isti dan kada smo i kazaljke pomaknuli unatrag zbog prelaska na zimsko računanje vremena. Za razliku od Merkura, glavnog krivca za naše zbrke, Mars relativno rijetko kreće unazad (ili se barem tako nama iz naše zemaljske perspektive čini) pa ga imamo čast i veselje takvog gledati otprilike svake dvije godine. A u njegovoj prirodi nije baš da se povlači i ide unazad. Marsova bazična priroda je osvajačka, nekad čak i napadačka, on je taj koji probija barijere i ruši granice. Zato je važno upravo to razdoblje kada je retrogradan. Jer svaki retrogradni planet ima nam nešto za poručiti. Za početak, da usporimo i zastanemo, baš poput njega. Retrogradno razdoblje vrijeme je za ponavljanje i potvrđivanje lekcija. Baš poput onih retro predmeta s početka, retrogradni planeti pozvat ćemo da preispitamo njihovo značenje, udubimo se u njihovu simboliku, možda čak i da revidiramo svoje stavove.


Prilično je zanimljivo što je Mars ovog puta retrogradan u tako užurbanom, nervoznom, raspršenom znaku kao što su Blizanci. Asocira li vas to na nešto? Naš moderni način života u velikoj mjeri nalikuje toj ubrzanosti ovog znaka – hvatamo svoj vlastiti rep u radnom tjedno od ponedjeljka do petka, nastojimo obaviti više stvari istovremeno, neprestano žurimo i ne stignemo ono što smo planirali obaviti, napeti smo i nervozni, naša energija je raspršena. Poznato? I meni je.


I upravo zato Marsovo retrogradno kretanje koje će trajati gotovo tri mjeseca – da, dobro ste pročitali – probajte što bolje iskoristiti. Za početak, da usporite. Koliko god žurili, neke stvari ne možemo sustići, a neke ni trebamo sustići. Vrijeme je za planiranje budućih aktivnosti, slaganje prioriteta. Odredite ono što je doista važno i nužno da ostvarite u sljedećem periodu, koliko vam za to treba vremena i energije, i na kraju krajeva, je li vam na neke stvari doista ima smisla trošiti energiju. Podsjetite se na svi mi imamo limitiranu količinu vremena i energije i da nije nevažno koliko ćemo je potrošiti i na što. Isto tako, obzirom da je u pitanju retrogradno kretanje, prisjetite se svojih iskustava iz prošlosti, lekcija koje ste naučili, svojih uspjeha i svojih pogrešaka – ta retrospekcija tijekom ovog perioda može biti jako korisna. Pokušajte se opet povezati s vlastitim korijenima, posebno s vlastitim instinktima. Što vam oni govore? Slušate li ih uopće? Ili dozvoljavate da vanjske okolnosti upravljaju vašim postupcima?


Retrogradni Mars u Blizancima intenzivirat će vaše misaone procese, postavit ćete si mnogo pitanja iako nužno nećete na njih znati odgovore, ali svako pitanje jer zapravo već pola odgovora, zar ne? A odgovore ćete često naći na mjestima na kojima im se najmanje nadate. Čitajte, učite, proučavajte, studirajte i što je najvažnije vodite unutarnje dijaloge. Kada ste posljednji put osluhnuli što vam poručuje vaš unutarnji glas?


Kako god, iskoristite ovaj period Marsove retrogradnosti najbolje što možete jer neće ni on zauvijek trajati. Polovicom siječnja 2023. Mars se opet okreće direktno i sve će opet ući u svoju uobičajenu kolotečinu svidjelo se to vama ili ne.

Odgovori

Required fields are marked *.