Astrodrom

psihološka astrologija

Mjesečevi čvorovi – zmaj u vašem horoskopu

| nema komentara

Teorija i praksa psihološke astrologije je da građu astrološke karte često asocira s nekom mitološkom pripovijesti. Na taj način želi se postići veće razumijevanje teme o kojoj se govori (osobito kada se radi s klijentima) te identifikacija s nekom temom u horoskopu što, posebno ako se radi o priči s pozitivnim završetkom, potencira slično i kada je u pitanju rasplet nečije osobne drame ili dileme.

Mjesečeve čvorove često, između ostaloga, susrećemo pod nazivom Zmajeva glava (sjeverni Mjesečev čvor) i Zmajev rep (južni Mjesečev čvor). Porijeklo ovih naziva nisam istražila no potaknuli su me na razmatranje simbola zmaja kao takvoga i pokušaja da ta značenja apliciram u tumačenju simbolike Mjesečevih čvorova. Ono što je već na prvi pogled u tom smislu fascinantno je to da je zmaj kao pojava prisutan u gotovo svim svjetskim mitologijama. Možete ga pronaći i u Europi, i u Kini, i u Južnoj Americi. Dakle, možemo zaključiti kako se radi o univerzalnom simbolu. No što on zapravo predstavlja?

Prilično često, posebno u Europi, prikazan je kao opasan i zao, čuvar skrivenog blaga ili lijepe princeze, u svakom slučaju nečega što je vrijedno osvajanja pa čak i pogibije. Na Zapadu zmaj je čuvar zlatnog runa i vrta Hesperida, u Kini on je čuvar bisera , a u legendi u Siegfriedu blago koje čuva zmaj je besmrtnost. To nas navodi na to kako su i Mjesečevi čvorovi u našem horoskopu upravo to – zmaj koji čuva blago. Naravno, susret i konfrontacija sa zmajem nije nešto što bismo nazvali ugodnim. Zmaj zapravo predstavlja naše strahove koji nas sprječavaju kako bismo se realizirali u potpunosti. Najlakše je sakriti se pred životnim izazovima i utočište naći – pod zmajevim repom (južni Mjesečev čvor). Savladati zmaja možemo jedino ako mu prijeđemo sprijeda – oči u oči i tako doći do blaga kojeg on čuva – simboliziranog našim sjevernim Mjesečevim čvorom.

No za razliku od Zapada gdje je zmaj uglavnom doživljavan kao zlo čudovište kojeg treba uništiti pod svaku cijenu, na Istoku, pri tome prvenstveno mislim na Kinu, zmaj je carski simbol koji predstavlja silu koja održava poredak i ravnotežu. Zmaj je bio povezan s istokom i predstavljao je izlazak sunca, proljeće, plodnost. Po kineskom vjerovanju, zmajevi su imali moć nad kišom pa su zazivani u vrijeme suše. Ovdje vidimo jedan posve drugačiji pogled na tematiku zmajeva koji su smatrani snažnima i plemenitima, ali i prijetećima (ipak su oni carski simbol), dakle, govori o njima kao o stvorenjima kojima je potrebno iskazati poštovanje. Apliciramo li to na temu Mjesečevih čvorova, to nam govori kako u njihovoj simbolici počiva iznimna snaga i potencijali koje trebamo poštivati. Također, u takvom tumačenju susrećemo se i s temom uravnoteženosti što je rekla bih top tema u analizi astrološkim Mjesečevih čvorova.

Umjesto da ih razdvajamo na ´dobar´ sjeverni Mjesečev čvor i ´loš´ južni Mjesečev čvor, Mjesečeve čvorove trebamo promatrati kao razvojnu os, što oni doista i jesu. Kao i kod svake druge astrološke osi, ono što se događa na jednoj njezinoj strani, odražava se i na drugoj njezinoj strani. Samo će uravnoteženost i usklađenost simbolike Mjesečevih čvorova blagotvorno djelovati na razvojni put pojedinca. Oni govore koje je naše mjesto u svijetu i koji je naš zadatak ili, ako se mogu usuditi reći, koja je naša uloga u božjem planu.

Južni čvor – zmajev rep – predstavlja našu prošlost, ono što smo sa sobom donijeli iz neke dimenzije prije našeg rođenja dok sjeverni čvor – zmajeva glava – predstavlja našu budućnost, ono što možemo postati. Južni čvor zato možemo usporediti sa simbolikom Mjeseca ili Saturna u astrologiji. Ova dva planeta karakterizira sklonost ponavljanju uvriježenih obrazaca, potreba za očuvanjem postojećih okolnosti, ´igranje na sigurno´. Simbol su naše zemaljske razine postojanja. Iste te osobine možemo pridjenuti i južnom Mjesečevom čvoru. Ono što ga čini ´lošim´ je upravo ta sklonost vraćanja na staro, tendencija ponavljanja grešaka, prečesto i nepotrebno vraćanje unatrag. Zato je i tu u tradicionalnoj astrologiji mjesto gubitaka ili mjesto pražnjenja. Karmički astrolozi južni čvor povezuju s prošlim životima i iskustvima, a u istom kontekstu analiziraju i poziciju Saturna u natalnoj karti. Što se Mjeseca tiče, njega povezujemo s prve tri godine života, perioda kada se djeca, kažu, u tragovima prisjećaju svojeg prošlog života. Mjesec je spremište svih naših sjećanja u ovom životu, a južni Mjesečev čvor u sebi sadrži sjećanja iz nekih prošlih života. To su iskustva koja imaju svoje nesumnjive vrijednosti no bilo bi poželjno da nas ne uvjetuju i ne vuku ´unatrag´. Upadnemo li u obrazac ponavljanja ponašanja i iskustava simboliziranih južnim Mjesečevim čvorom, upali smo u zamku iz koje ćemo se teško izvući.

Nasuprot tome, sjeverni Mjesečev predstavlja ono što možemo postati, područje našeg poželjnog osobnog razvoja, našu moguću budućnost. Zato ga možemo usporediti sa Suncem i Jupiterom. Vidimo kako se radi o dva planeta sa snažnom duhovnom komponentom, velikih potencijala no, ne zaboravimo, potencijala na kojima je potrebno raditi kako bi se oni doista i realizirali. Sunce, nerijetko zanemareno pri opsežnijim astrološkim tumačenjima, predstavlja našu istinsku prirodu, našu kreativnost i srčanost, sve ono što možemo postati zaputimo li se na neizvjestan put osobnog razvoja. Jer u pitanju je upravo ta neizvjesnost koja u nama budi sumnje kada je u pitanju osobni razvoj – isplati li se uopće što uložiti u takav ´riskantan´ poduhvat kada od toga nemamo neke ´konkretne´ koristi? Na to pitanje svatko od nas mora ipak sam odgovoriti. Nitko sa strane ne može biti pozvan da donosi sud o tome. Također, i Jupiter predstavlja naše vlastite potencijale i više od toga. On govori kako i gdje možemo nadrasti sami sebe. Možemo, ali ne moramo. U tom pravcu idu i tumačenja sjevernog Mjesečevog čvora. On je igla na kompasu koji nas vodi kroz život, pravac prema kojem se trebamo orijentirati težimo li osobnom napretku. Put sjevernog Mjesečevog čvora je put u svijest i svjetlost iz tame i nesvjesnog predstavljenih južnim Mjesečevim čvorom. Također, kretanje prema sjevernom Mjesečevom čvoru je odabir puta individualnosti, potrage za svojim osobnim blagom kojeg čuva strašni zmaj.

Upoznavanje i korištenje potencijala osi Mjesečevih čvora nije lagan zadatak. Često naliči natjecanju u povlačenju konopa – ima puno faktora koji utječu na pobjedu. Najbolje bi bilo kada bi snage na oba kraja, u ovom slučaju, Mjesečevih čvorova bile podjednake. Jer bez obzira na važnost osobnog razvoja (sjeverni Mjesečev čvor) određuje nas i ono iz čega smo proizašli, naša prošla iskustva. Padne li nam na pamet da presiječemo tu nit koja nas vezuje s onime što smo nekada bili, presjekli smo vezu sa svojim korijenima. Os Mjesečevih čvorova je dinamička os i zadatak je svakog od nas održavati ravnotežu na toj osi. To nalikuje kroćenju zmaja. Zmaj, kao što smo vidjeli, ne mora nužno biti čudovište i ne moramo ga nužno uništiti kako bismo došli do blaga. Možda ga samo trebamo pokušati upoznati i sprijateljiti se s njim. Kao i s našim Mjesečevim čvorovima.

Odgovori

Required fields are marked *.