Astrodrom

psihološka astrologija

Era Vodenjaka

| nema komentara

Jesmo li već ušli u eru Vodenjaka? To pitanje se često potezalo i još uvijek poteže u astrološkim krugovima kao i u svakodnevnim razgovorima. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se astrologija opet počela vraćati na svjetlo dana na mala vrata s ushićenjem najavljivalo se svitanje nove astrološke ere u kojoj će sve biti po mjeri čovjeka. Da, baš tako. Vodenjak je jedan od tri ljudska znaka u zodijaku i opisuju ga kao humanog, usmjerenog na više društvene ciljeve, izrazitog individualca, okrenutog budućnosti i progresu. Ipak, svaki znak kao i svaka astrološka pozicija i aspekt imaju i svoju svijetlu i svoju mračnu stranu stranu, kao uostalom i svatko od nas. Ne zaboravite kako je tradicionalni vladar znaka Vodenjaka Saturn. Da, onaj isti Saturn koji vlada znakom Jarca kojeg vjerojatno smatrate krutim i konzervativnim, strogim i distanciranim. No, ruku na srce, i Vodenjak je zapravo krut što se tiče njegovih vlastitih svjetonazora i principa (Saturn je u Vodenjaku ipak u zračnom znaku), prijateljski je nastrojen, ali nije baš pristupačan, pravedan je, ali i strog. Moderan vladar ovog znaka je Uran, prvi moderni planet, čije je otkriće koincidiralo s revolucijama i velikim otkrićima koji su nepovratno promijenili lice našeg svijeta i našu ljudsku vrstu. Ovo je planet božanske i apsolutne istine koja nas može šokirati poput udara groma, naglih i neočekivanih promjena, iznenađenja i prevrata. I kako bi onda trebala izgledati era Vodenjaka?

Čini mi se da je sasvim izvjesno da je ta nova era nastupila po mnogočemu. Konkretno, poticaj za pisanje ovog teksta bila je još jedna u nizu vijesti o, kako je možemo nazvati, reviziji klasičnog književnog djela u kojem se propituje da li ono širi rasne stereotipe. I to je samo jedan od primjera. Pretpostavljam da pisac tog istog djela uopće nije o tome razmišljao nego je pisao u duhu vremena kako su pisali ili na neki drugi način stvarali umjetnici kroz razne epohe. Međutim, ima li smisla ispravljati prošlost? Era Vodenjaka donosi upravo takve tendencije da sve bude ispravno i pošteno čak i po cijenu da to postane ispravljanje prošlosti i stoga postane apsurdno. Prošlost ne možemo promijeniti, možemo nastojati unijeti pozitivne promjene u sadašnji trenutak i tako stvoriti preduvjete za bolju budućnost.

Nova astrološka era kao i općenito novi astrološki trendovi donose promjene u naše živote – neke ćemo lako prihvatiti, a neke će toliko prijetiti svijetu kakvog smo ga dosada poznavali u tolikoj mjeri da nam se baš i neće svidjeti. Era Vodenjaka donosi nova znanja i nove spoznaje, baca novo svjetlo na postojeće stavove, suočava nas s novim izazovima. Bit ćemo više otvoreni svijetu, u poziciji da dođemo do više informacija no ponekad možda i istinski usamljeni i distancirani od onih koji su u našem najbližem okruženju. Često će nam biti bliži naši istomišljenici na drugom kraju kugle zemaljske nego naša obitelji i naši susjedi. I možda ćemo se radi toga osjećati usamljeni kad zaklopimo zaslone svojih računala. Dobro došli u moderno doba!

Odgovori

Required fields are marked *.