Astrodrom

psihološka astrologija

Weltschmerz

| 3 komentara

Moram priznati da me priča o EKV progoni godinama i da s vremena na vrijeme upadnem u faze intenzivnog razmišljanja o njihovim sudbinama i životima. S time da o njima zapravo nisam gotovo uopće promišljala na način na koji to inače činim – astrološki. A ja kroz astrologiju gledam na svijet koji me okružuje uvijek. Ali ovaj put nekako nisam. I onda sam u jednom trenutku bacila pogled na njihove horoskope odnosno na ono čime raspolažem kako bi se oni dali izraditi, a to su samo njihovi datumi rođenja, bez vremena koji svakoj osobi i njezinom horoskopu daje individualni pečat. Pa čak sam i tako ostala relativno zaprepaštena. U njihovim astrološkim kartama bila je tema koja me na neki način osobno prati i fascinira cijeli život – ta kombinacija Saturna i Neptuna, taj nesrazmjer između zemaljskog trpljenja i rajskog blaženstva, sve ono za čime žudimo i što nam obećaju ako budemo dobri da ćemo dobiti na drugom svijetu.

Nego zašto uopće weltschmerz kao naslov? U njihovoj pjesmi Radostan dan upravo je stih koji ga spominje: Ti si volela moj weltshmerz. Upravo taj isti pojam spominje Sonja Savić u dokumentarcu o EKV-u i kaže da je bila sretna kada je našla ljude koji su bili jednako nesretni kao i ona. U doslovnom prijevodu weltshmerz znači svjetska bol, a u uporabu ga je uveo njemački pisac Jean Paul u doba romantizma u 18. i 19. stoljeću. Tim imenom nazivao se kolektivni osjećaj žalosti i bespomoćnosti u mladih ljudi, kao njihova reakcija na zlo, nepravdu i besmislenost. (izvor: Wikipedia). Osjećaj tuge, izgubljenosti i bespomoćnosti provlačio se kroz opus ovog banda, nažalost začinjen i tragičnim sudbinama njegovih članova koji su svi prerano skončali. U njihove privatne živote ne mogu i ne želim zadirati no astrološki simboli u njihovim horoskopima govore sami za sebe.

Okosnicom ove grupe smatraju se Milan Mladenović (21.9.1958.), Margita Stefanović (01.04.1959.) i Bojan Pečar (22.03.1960.). Ono što prvo upada u oči su pozicije Mjeseca u njihovim horoskopima – kod svih su u znakovima kojima tradicionalno vlada Saturn – Milanov u Jarcu, vjerojatno kao i Margitin (Mjesec je napustio znak Jarca tek nešto prije ponoći na datum njezina rođenja), a moguće je da je u Jarcu i Bojanov Mjesec jer se u podne na dan njegova rođenja našao unutar prvog stupnja znaka Vodenjaka. Mjesec u natalnoj karti predstavlja način na koji se iskazuju emocije, emocionalne potrebe, spontane reakcije, odnos prema vlastitom tijelu i njegovim potrebama. Obzirom da se ovaj Zemljin satelit nalazi u svojoj kući (svom sjedištu) u vodenom znaku Raka, njegova pozicija u hladnom i racionalnom Jarcu ili razumnom i distanciranom Vodenjaku i nije baš neka sreća. Uvijek kada vidim takvu poziciju sjetim se, čini mi se, Duporovog aforizma koji je ovu poziciju opisao kao vodu zarobljenu u stijeni. Sljedeća asocijacija je iz knjige Tracy Marks Astrology of selfdiscovery u kojoj za Mjesec u Jarcu kaže da uvijek ima potrebu ‘biti u kontaktu s kontrolnim tornjem’. Osobe s ovakvim položajem Mjeseca ne snalaze se dobro s emocijama, one za njih mogu biti izvor frustracija, ne znaju kako bi iskazale ono što osjećaju kao ni kako bi reagirale na izljeve tuđih emocija. Ipak, ne možemo reći kako su bezosjećajne i neosjetljive, dapače, može ih jako dirati ono što se oko njih događa, ali to ne mogu otvoreno izraziti. I tu nastaje frustracija koja se mora negdje pokazati.

Kada se radi o skliskom terenu emocija, osobe s ovakvom pozicijom, teško dolaze u izravan kontakt s vlastitim osjećajima, oni su im gotovo poput stranog tijela. Vrlo su oprezni u situacijama koje su nepredvidljive, sve u strahu da se situacija ne otme kontroli. Nepredvidljivi svijet emocija je za njih zastrašujući i kako se ne mogu s vlastitim ni tuđim osjećajima izravno nositi, uvijek pronalaze neki kanal pomoću kojeg pokušavaju izraziti ono što osjećaju. U slučaju članova EKV-a to je bila glazba, neptunska domena. Ako se vratimo malo izvornim prikazima znaka Jarca, često ćemo ga susresti kao polu-jarca polu-ribu odnosno morskog jarca. To je biće predstavljalo poveznicu između morskog i kopnenog svijeta, astrološkim jezikom govoreći poveznicu između neptunskog i saturnskog svijeta.

Svi članovi grupe imali su u Neptun u znaku Škorpiona. Generacija s ovom pozicijom privučena je stvarima koje se događaju ispod površine, istražuju tabu teme, sve što je zabranjeno njima privlačno, skloni su dovoditi se do granica vlastite izdržljivosti. Druga strana naglašenog Neptuna u horoskopu je sklonost ka bijegu od realnosti. Jedan od načina za bijeg je putem umjetnosti, posebno glazbe no onaj ne tako kreativan je putem uzimanja opijata. Nažalost, oni su kod članova ove grupe bili sastavni dio života i što posredno što neposredno doveli do njihovog tragičnog kraja. S jakim Neptunom nije se lako nositi s realnošću, uvijek se sanja o nekom boljem i idealnijem svijetu i čini se kako je pomoću opijata lakše podnijeti surovu stvarnost no isto tako se zaboravlja kako oni stvaraju ovisnost i narušavaju tjelesno i psihičko zdravlje.

Ovaj neptunski štih u horoskopu posebno je naglašen kod lidera i glavnog autora grupe, Milana Mladenovića. Njegov Neptun u Škorpionu u konjunkciji je s Jupiterom. To je aspekt koji daje snažnu imaginaciju, sklonost duhovnosti i misticizmu, ali i sklonost bijegu od surove realnosti. Glazba je jedan od način da se pobjegne u svijet koji je bolji od onog realnog, ali i medij pomoću kojeg se mogu izraziti vlastite frustracije i dileme, baš kao što je to Mladenović činio. Neptun je taj koji govori o univerzalnim iskustvima, a konjunkcija s Jupiterom pomaže vlastita univerzalna iskustva podijeliti s drugima. Osobe s takvom pozicijom mogu se žrtvovati radi dobrobiti drugih, za opće dobro. Sue Tompkins u svojoj knjizi o aspektima opisuje ovu konjunkciju kao izuzetnu osjetljivost na patnju u svijetu kao i želju da se spasi svijet. To je upravo taj weltschmerz o kome se govori u pjesmi Radostan dan.

U horoskopu Margite Stefanović retrogradni Neptun bio je u opoziciji s Venerom u znaku Bika. Kao što znamo iz njezinih biografskih podataka, bila je talentirana pijanistica, u klasi s Ivom Pogorelićem. I ne samo to – završila je i zahtjevan studij arhitekture i za svoje radove iz tog područja također osvojila nagrade. Aspekt između Neptuna i Venere daje osjećaj za lijepo i skladno na svim razinama što je i nju obdarilo izuzetnim kreativnim kvalitetama. No tu je i još jedan dio života povezan s ovim planetarnim aspektom. Jedan od aktera dokumentarnog filma Kao da je bilo nekad spominje kako je Magi rekla kako ‘nije našla para’ odnosno kako nije pronašla srodnu dušu. Jedna od najvećih težnji osoba s ovakvim aspektima je naći svog idealnog partnera, svoju drugu polovicu, a to nije ni lako ni jednostavno jer kriteriji ove osobe su prilično visoki i teško im je udovoljiti. Osim toga, sanjaju o idealnoj vezi koja teško da se može u stvarnom životu realizirati, tako da pate u čežnji za ostvarenjem tog svog sna. Margitinoj propasti dobrim dijelom pridonio je gubitak bliskih joj ljudi – osim Milana i Bojana, umrli su joj gotovo svi članovi uže obitelji.

Bojanov neptunski pečat su Merkur i Venera u znaku Riba i to u trigonu s Neptunom iz znaka Škorpiona. Njegova glazbena povijest seže do ranog djetinjstva jer je uz redovno školovanje pohađao i glazbenu školu gdje je svirao violinu, ali je naučio svirati i druge žičane instrumente – violu i kontrabas. To njegovo obrazovanje se odrazilo i na kasniji njegov specifičan način sviranja u EKV-u. S Venerom u Ribama u trigonu s Neptunom i opozicijom s Plutonom moglo bi se očekivati kako će biti spreman učiniti sve za ljubav i kako će mu ljubav promijeniti život. Tako se i dogodilo. Kada se zaljubio, Bojan je napustio karijeru u tada vrlo popularnom bendu, zemlju, a smogao je snage i za rješavanje problema s ovisnošću u čemu je i uspio. Nažalost, nekoliko godina kasnije umro je od srčanog udara s 38 godina života.

Sudbina članove EKV-a čini se poput nekog tragičnog mita što je, pored opusa kojeg su ostavili iza sebe, razlog nesmanjenog interesa za sve segmente njihovog djelovanja.

 

 

 

 

3 Comments

  1. U knjizi osecanja o secanja receno je da je Magi rodjena u 12 i 30 (da ne bude zabune, ne u 00:30).

Odgovori

Required fields are marked *.