Astrodrom

psihološka astrologija

Jednosmjerna ulica

| nema komentara

Ovih dana, tjedana, mjeseci puno razmišljam o odnosima. O tome koliko su složeni čak i onda kada su stvari posve jednostavne. Kao što bi to, na primjer, trebali biti prijateljski odnosi. Na ljestvici međuljudskih odnosa prijateljstvo je za mene oduvijek bilo na vrhu. Čini mi se kako u prijateljskom odnosu najviše možeš biti slobodan. Što odgovara jakom Uranu u mom horoskopu. I mom Mjesecu u jedanaestom polju kojem su prijatelji nasušna potreba. Ali čak i u idealnom svijetu prijateljstva situacija nije uvijek idealna.

Dakle, priroda svakog odnosa je u interakciji kakva god da ona bila – dobra, loša, ovakva, onakva. Svi smo mi u našim osobnim odnosima iz nekog razloga. No nisam sad htjela pisati o tome – o emocijama, očekivanja, mehanizmima u nekom odnosu. Nego o odnosima samima. U horoskopu odnosi su predstavljeni zračnim kućama, a kao što im samo ime govori iza zračnih kuća stoje zračni znakovi, Blizanci, Vaga i Vodenjak. Kao i uvijek, u astrologiji se volim vratiti na sam početak, do samog korijena stvari. Tako ću se sad vratiti na elementarnu bazu. Odnosno elemente same. Dakle, ako je nešto prirodno za element zraka kako u prirodi, tako i u astrologiji je da bude dinamičan, da cirkulira, da struji. Zračni znakovi ne zadržavaju se dugo na jednom mjestu. Pa čak i ako im je fizičko kretanje ograničeno, oni putuju mislima i tko zna gdje su dok im govorite nešto što ih ne zanima.

Sličnu dinamiku imaju zračne kuće u horoskopu – treća, sedma i jedanaesta. Treća je kuća područje naše svakodnevne komunikacije – ćakule sa susjedima, kratka kavica s nekim poznanikom, čavrljanje u prolazu. Jedan prolazak gradom može nas opskrbiti informacijama za neko vrijeme. Za prepričavanje, analiziranje pa i ogovaranje. Baš kako i odgovara dinamici treće kuće. U sedmoj kući stvari su već ozbiljnije. To je područje naših partnerskih odnosa, odnosa koji sa sobom donose prave i obaveze. Bez obzira na moderne trendove slobode, sedmo polje je upravo to – područje ugovornih, definiranih odnosa. Kada ste s nekim u takvoj vrsti partnerstva nešto od njega očekujete. On/ona nešto očekuje od vas. Ili čak posve eksplicitno kaže koja ima prava. Pa vi sad kako hoćete. Ali baš kao i osjetljiva ravnoteža na vagi (istovremeno i prirodnog vladara ovog polja) u ovoj vrsti odnosa neprestano balansiramo, tražimo, uzimamo, dajemo. Nikad mira. Osnovna tendencija ovog polja je težnja ka harmoniji no istovremeno ta ista harmonija se teško postiže. Sedmo polje nalazi se na dinamičnoj osi odnosa koja nikad ne miruje. Kakav god da napravimo korak – naprijed, natrag, lijevo, desno – uvijek se događa reakcija s druge strane, u našem partnerskom odnosu. Naravno, možemo i mirovati – no onda će se događati – ništa.

U jedanaestom polju okupljamo se s onima koji imaju interese slične našima. Takve ljude zovemo svojim prijateljima. Za razliku od površnih odnosa treće kuće i obvezujućih odnosa sedme kuće, u jedanaestoj kući ostvarujemo veze po vlastitom izboru i interesu, slobodni da odemo u svakom trenutku, ali i da stvorimo odnose s osobama koje će nam značiti možda više od vlastite obitelji. Uvijek mi se s prijateljima sve nekako činilo lakše. I zapravo oni koje nazivam svojim prijateljima prihvaćali su me baš onako kako to svatko od nas zamišlja da bi trebalo biti u idealnom odnosu – bezuvjetno. Međutim, i u raju ima nevolja. Svi se mi mijenjamo, mijenjaju se naši interesi, naši ciljevi. Nažalost, neki prijateljski odnosi (a i oni drugi također) nisu više izvor osvježenja u životu. Nema više interakcije, razmjene ideja, misli, osjećaja. Odnos postaje jednosmjerna ulica – ili daješ ili uzimaš. Više nema zadovoljstva u zajednički provedenim trenucima. To je trenutak kad odnos izumire ili postaje puko zadovoljavanje forme. Daleko od zamišljene zaigranosti zračnih polja u horoskopu.

Odgovori

Required fields are marked *.