Astrodrom

psihološka astrologija

Cvrčak i mrav

| nema komentara

Ili astrološkim rječnikom Strijelac i Djevica. Čini se kako ne postoje dva znaka koja se razlikuju više od ovog neobičnog dueta. Strijelac je nalik na cvrčka koji veselo gudi i s optimizmom gleda u budućnost dok je Djevica posvećena konkretnim zadacima organizirajući svoj život do tančina.

Djevica je u astrologiji sinonim sređenosti, urednosti, točnosti, posloženosti. Za Djevicu ćemo reći kako je organizirana, zaokupljena detaljima i fokusirana. Na mjestu na kojem se nalazi i u zodijaku i u dijelu godine kojim vlada ona mora baš biti takva kakva je. U zodijaku ona se nalazi prije Vage odnosno na kraju prve polovice zodijaka. Kako znak Vage predstavlja izlazak u svijet, neku vrstu debija pred javnošću, upravo znak poput Djevice ima sve kvalitete kako bi taj izlazak u svijet što bolje prošao. Ona je zemljani znak, promjenjive kvalitete. Promjenjiva kvaliteta je ono što je povezuje s njezinim partnerom u ovom slučaju, a to je znak Strijelca.

Za početak, odnosno za kraj, nalaze se na kraju svakog godišnjeg doba. Njihova je funkcija da završavaju, ali istovremeno da pripremaju teren za novi početak za koji su zaduženi kardinalni znakovi. Promjenjivi znakovi su fleksibilni i prilagodljivi, a ono što je još važnije je to da su oni znakovi učenja. Svaki promjenjivi znak uči nas na svojoj razini – tako nas promjenjivi Blizanci uče razmišljati kao i vještinama poput govora i vožnje – u svakom slučaju vještine koje ćemo kasnije ponavljati i zapravo ih više nećemo zaboraviti jer ćemo ih raditi automatski. Vodene Ribe uče nas na emotivnoj razini – uče nas empatiji, prihvaćanju i otpuštanju.

Zemljana promjenjiva Djevica je tu da nas uči praktičnim vještinama – vještinama koje će nam pomoći da se brinemo o sebi, svom tijelu, svojoj prehrani, Djevica nas uči svakodnevnim praktičnim stvarima, ugrađuje nam navike, uči nas organiziranosti. Djevica je doista poput mrava – vrijedno radi i trudi se pa i očekuje nagradu za svoj rad. Ona planira i organizira kako bi joj život bio lakši i sada i u budućnosti. Hoće biti spremna kako bi napravila ono što želi kada za to dođe trenutak – za nju je svaki dan generalna proba za veliku predstavu.

Što učimo na razini znaka Strijelca? Strijelac je vatreni znak, njegova domena je duhovnost – od njega učimo stvari na filozofskoj razini, učimo o smislu ili o besmislu života (makar je to što se Strijelca tiče malo teže), učimo o moralu i etici. Za razliku od Strijelca, Djevica promatra svijet i svaku stvar oko sebe detaljno, u svakom pojedinom segmentu, dok perspektiva jednog Strijelca puno šira i cjelovitija. Zato je Djevica dobra u pojedinačnim analizama dok je Strijelac taj koji može donijeti zaključak objedinjujući sve relevantne činjenice. Djevica je usmjerena na pokazatelje i činjenice dok je Strijelac zagledan naprijed, u budućnost. On razmatra potencijale i mogućnosti, to je njegova uloga, a takva mu je i pozicija u zodijaku.

Strijelac je vječni optimist koje poteškoće ostavlja iza sebe, ne trošeći vrijeme na njih dok Djevica ne želi ići dalje dok ne sve probleme ne riješi i njezin život ne funkcionira besprijekorno. Tu temu vidimo u priči o Cvrčku i mravu. Cvrčak u cijelo ljeto planduje i ne razmišlja o budućnosti odnosno vjeruje kako će se već nekako snaći. I doista, bez obzira što je bio svejedokom njegovog plandovanja, vrijedni mrav nudi mu hranu i zaštitu od zime. Čini se kako se Strijelčevo povjerenje u život i ljude/mrave isplatilo. No ipak zapitajmo što bi se dogodilo da nije bilo prizemljenog i vrijednog mrava koji nije samo računao na svoju sreću nego je radom nastojao osigurati se za budućnost.

Odgovori

Required fields are marked *.