Astrodrom

psihološka astrologija

Osobni ukus i kolektivne vrijednosti

| nema komentara

Venera, kao osobni planet, simbolizira, između ostaloga, o samopouzdanju kao i sustav osobnih vrijednosti. Pokazuje što nas privlači, ali i što nam je odbojno. Na kolektivnoj razini istu funkciju ima Neptun – on je pokazatelj kolektivnih vrijednosti, onoga što je u trendu kao i onoga što je simbol vrijednosti cijelih generacija ljudi.

Za početak, što povezuje ova dva planeta? Osim što jedan predstavlja osobne, a drugi kolektivne vrijednosti, za Neptun se kaže da je viša oktava Venere što bi zapravo značilo Venera na potenciju. Venera predstavlja naše osobne vrijednosti dok Neptun predstavlja ideale. Vrijednosti koje su predstavljene Venerom možemo relativno lako doseći i ostvariti dok su ideali koje predstavlja Neptun nešto daleko i uglavnom neostvarivo na materijalnoj razini. Čak i kad se približimo ostvarenju naših neptunskih snova oni nikad u realnosti nisu onakvi kakvima smo ih zamislili.

Venera predstavlja naš sustav vrijednosti – koji se aplicira i na svijet oko nas, ali i na nas same. Ona je sila u svakom ljudskom biću koja označava sposobnost privlačenja drugih ljudi i materijalnih stvari – osobni magnetizam. To je naš umjetnički, romantični, pjesnički dio. Daje nam potrebu da rastemo duhovno i materijalno, uči nas značenju dijeljenja i davanja. Međutim, ona predstavlja i našu sposobnost za prosperitet u materijalnom smislu – kako da sačuvamo ono što imamo i kako da to utrošimo. Ovo je planet sreće i nagrađuje one kojima je naklonjena. Naglašena Venera može značiti opsjednutost senzualnim i materijalnim zadovoljstvima, naginje hedonizmu i promiskuitetu.

Venera prikazuje tip odnosa koji nam odgovara i kojem težimo, u kakvim situacijama se osjećamo vrijednima. Venera pokazuje koje kvalitete tražimo u drugoj osobi, a koje nas čine potpunijima. Međutim, ne smijemo zaboraviti niti drugi aspekt vrijednosti, a to su materijalne vrijednosti – novac, društvena pozicija i na kraju krajeva moć koju imamo ako posjedujemo te vrijednosti.

Za razliku od Venere koja je dobro utvrđena u materijalnom aspektu života, Neptun je sav u eteričnom i nezemaljskom aspektu života. Zato i živimo naše venerijanske vrijednosti dok žudimo ka neptunskim vrijednostima. Na kolektivnoj razini možemo se poistovjetiti s vrijednostima drugih ljudi, s vrijednostima naše generacije. Neptun je planet koji diktira kolektivne trendove, modu, glazbu i predstavlja sve one kolektivne vrijednosti koje nas povezuju s pripadnicima naše generacije.

Neptun je planet koji predstavlja sjedinjavanje, koje govori o tome kako je sve jedno i kako smo povezani sa cijelim svijetom. Također, on predstavlja mjesto gdje smo uvijek žedni i željni nečega, gdje uvijek žudimo za još, mjesto na kojem žudimo na potpunošću, a nikad se ne osjećamo potpunima. Znak u kojem se nalazi u našem horoskopu odredit će što nam se čini glamuroznim, što će nas očarati, oko čega ćemo se zanijeti. Zato je oglašavanje odnosno marketing tipična neptunska djelatnost – ima za cilj uvjeriti nas kako je proizvod ili usluga koji nam se nude najbolji i kako ćemo postati baš onakvi kakvima se zamišljamo upotrebljavamo li baš njih. Ima li boljeg obećanja od ovoga?

Odgovori

Required fields are marked *.