Astrodrom

psihološka astrologija

Analitika i sintetika

| nema komentara

canstockphoto0030458-1

Za promjenjive znakove u zodijaku kažemo kako su znakovi učenja. Jer doista od njih, odnosno kroz iskustva tih znakova učimo. Upravo njihov promjenjivi modalitet daje im mogućnost prilagođavanja i otvorenost prema informacijama. Blizanci su sakupljači i distributeri informacija, Djevica ih sortira, Strijelac je onaj koji im daje ´više´ značenje, a Ribe ih upijaju i smještaju u kolektivnu memoriju.

Vladar Blizanaca i Djevice je Merkur (neki astrolozi smatraju kako je u Djevici i Merkurova egzaltacija, neki pak ne, ali to je neka druga tema), a tradicionalni vladar Strijelca i Riba je Jupiter. Blizanci i Djevica nalaze su u prvoj polovici zodijaka, dakle, znakovi su kojima je u prvom planu njihov osobni interes. Uče zato da bi stečeno znanje mogli sami upotrijebiti. Nasuprot tome, Strijelac i Ribe u drugoj su njegovoj polovici i znanje koje usvoje služi kako bi ga podijelili s drugima.

Kako se, ako tako gledamo, odvija proces učenja? Prvi promjenjivi znak, Blizanci, pripada zračnom elementu. Zrak je objektivan element koji koristi logiku promatrajući svijet koji ga okružuje. Zato su Blizanci tako rječiti govornici, snalažljivi novinari, vješti matematičari. Sve ih zanima, sve znaju. Doduše, malo toga doista i trajno zapamte, ali zato su izvršili svoju funkciju u zodijaku – sakupljaju i distribuiraju informacije. Za one koji će ih znati bolje ´pospremiti´. A to su Djevice.

Djevice, zemljani znak, praktične su i revne, nastojeći sa svime što im prođe kroz ruke (i glavu) postupati racionalno. Tako su one te koje informacije spremaju u odgovarajuće pretince, odvajajući pri tome važne od nevažnih, upotrebljive od neupotrebljivih. Djevice su praktične, uredne i posvećene. Lekcija koju nas uče je da sve u životu nekako bolje funkcionira kada smo organizirani i sređeni jer tada se sve odvija u nekom ustaljenom ritmu. Živjeli rituali! Njihova domena su specijalizirana znanja pa ponekad od detalja iz vida gube cjelokupnu sliku.

Zato je tu sljedeći promjenjivi znak, vatreni Strijelac. Strijelac se nalazi u drugoj polovici zodijaka i on nije samo sakupljač i prerađivač informacija, on im daje svrhu, smisao i značenje. On vidi sliku svijeta u cjelini. I spreman je svoju viziju podijeliti s drugima. Znanje je za njega doslovno sveta stvar. Strijelci su filozofi i teozofi, odlični učitelji koji svoju životnu misiju ispunjavaju sa zadovoljstvom. I spremni su ono što smatraju istinom braniti ognjem i mačem. Lako mogu postati fanatični. Smatraju kako su bogom dani i kako imaju pravo određivati što je krivo, a što pravo. Jer oni ipak znaju – najbolje.

To na pamet ne pada posljednjem znaku zodijaka – Ribama. Iako su često optuživane za nestalnost i neodređenost zapravo su shvatile vječnu istinu – sve je relativno. I zato je sve jednako vrijedno. I ono što smatramo istinom i ono što smatramo lažima. Uostalom, ako se laž dovoljno često ponavlja na kraju se počinje smatrati istinom. Voda, kojoj pripada znak Riba, element je koji pamti. Vječno. Zato ono naučeno znak Riba smješta u kolektivno nesvjesno, u kolektivnu memoriju. Jer, nikad se ne zna kada će biti potrebno za opću dobrobit. Ali, doći do ovih pohranjenih informacija nije jednostavno. Možete ako se duboko opustite ili zaspete. Jer, kolektivno nesvjesno i kolektivno pohranjeno znanje najlakše dohvaćamo u meditaciji ili snovima.

Odgovori

Required fields are marked *.