Astrodrom

psihološka astrologija

Sasvim elementarno: Zrak

| nema komentara

wind-energy

Ono što razlikuje čovjeka od životinje je sposobnost da govori i artikulira svoje misli te da pomoću riječi komunicira. Element koji povezujemo s psihološkom funkcijom mišljenja je zrak, apstraktan i objektivan element, element pomoću kojeg povezujemo i zaključujemo.

U znakove zračnog elementa spadaju Blizanci, Vaga i Vodenjak, a svaki od njih izražava jedan njegov aspekt. Blizanci se poigravaju riječima i informacijama poput vjetra, Vaga ih koristi kako bi šarmirala i uravnotežila stvari oko sebe, a Vodenjak ih koristi kao sredstvo pomoću kojeg će spoznati istinu i njome promijeniti svijet.

Zrak je element društva i druženja. Jedan od njegovih osnovnih zadataka je povezivanje i razmjena na svim razinama ljudskog postojanja. Upravo to mu omogućuje njegova objektivna priroda prisutna ovdje i sada, s intelektom kao svojim osnovnim alatom. Posjeduje naglašene socijalne vještine, a svi zvukovi, uključujući glazbu i govor povezani su s ovim elementom.

Zračni znakovi razlikuju se i prema likovima koji ih predstavljaju – tu imamo čak dva humana lika – Blizance i Vodenjaka (točnije Vodonošu), a pripadnik ovog elementa je i jedini predmet u zodijaku – znak Vage. Između ostaloga, i to pokazuje ulogu ovog elementa kao moderatora svijeta koji ga okružuje, elementa koji se odvojio od prirode i nastoji intelektom ovladati njome.

Ovo je racionalan i analitičan element sklon apstraktnim razmišljanjima i konceptima. Sva životna iskustva nastoji staviti u obrasce ili formule, što ne funkcionira baš uvijek. Njegovo područje je definitivno teorija i tu briljira dok praktičnu primjenu vlastitih teorija prepušta drugom objektivnom elementu – zemlji.

Zrak je taj koji komunicira i ‘prevodi’ s drugih razina postojanja pa je logično zato i onaj koji upravlja izmjenom tvari kao i disanjem. Njegova objektivna za neke i hladna priroda sposobna je za nepristrasne zaključke. U prirodi, zrak može biti različite temperature – može nas osvježiti u vruć ljetni dan, ali i propuhati burom u hladan zimski. Tako i ljudi s naglašenim zračnim elementom mogu djelovati na vas – mogu biti osvježavajući, ali mogu vas i uznemiriti, izbaciti iz ravnoteže čak i povrijediti onim što čine i još više onim što govore.

Odgovori

Required fields are marked *.