Astrodrom

psihološka astrologija

U vlastitoj koži

| nema komentara

Mundana astrologija se bavi horoskopima gradova, država, institucija. Te mundane karte mogu nam pokazati kako funkcioniraju različiti kolektivni aspekti – narod, administracija, vlada. Datum rođenja moderne Hrvatske je 25. lipnja 1991. godine u 19.55 minuta – trenutak kada je u hrvatskom Saboru proglašena neovisnost. U ovom tekstu najviše ćemo se baviti pozicijom Venere. U horoskopu države Venera predstavlja kulturu i umjetnike, ali i natalitet i brak, kao i općprihvaćene društvene vrijednosti kao diplomaciju. Također, povezana je i s nacionalnim resursima svake vrste (ljudskim i materijalnim), simbol je financijskih institucija i poljoprivrede.

hrvatska natalna karta cijela-page-001

Venera u horoskopu Hrvatske nalazi se u znaku Lava u osmom polju. Ova pozicija govori o jedinstvenim kvalitetama i resursima, pravom nacionalnom blagu. No kao i svaka pozicija u ovom vatrenom znaku, pomalo je problematična. Venera u znaku Lavu traži vanjsku potvrdu i divljenje kako bi se doista osjetila da nešto vrijedi, traži priznanje i aplauz. I može, kako bi ga dobila, posegnuti za raznoraznim sredstvima. Ipak, kako bi spoznala svoje istinske vrijednosti mora se okrenuti sebi, savladati vlastitu taštinu i prepotenciju i zasjati svojim istinskim kvalitetama. Njezina pozicija u osmom polju koje predstavlja vrijednosti drugih dodatno naglašava tu problematiku kao i sklonost da se pretjerano oslanjamo na druge i njihovu pomoć što je prilično jasno vidljivo u našoj svakodnevici. I inače, osmo polje je vrlo naglašeno u horoskopu Hrvatske pa se čini kako je interakcija i suradnja s drugim zemljama neizbježna i dio razvojnog puta naše domovine. Ipak, ne treba u tome pretjerivati jer pretjerano oslanjanje na pomoć drugih može osujetiti razvijanje vlastitih potencijala kao i zloupotrebu i s jedne i s druge strane. Također, drugi vide i vrednuju bolje naše vlastite potencijale (i resurse) – ono što je nama obično i nezanimljivo netko drugi puno jasnije vidi kao i način na koji to može dovesti u pravu funkciju.

U drugom polju vlastitih vrijednosti te potencijala za razvoj, rast i ekspanziju nalazi se Saturn. To nije pozicija koja će ohrabriti razvoj vlastitih potencijala. Postoji negativan stav o vlastitim vrijednostima i resursima, pretpostavka da nije moguće uspjeti i ostvariti željene ciljeve te se umjesto mogućnosti sagledavaju samo ograničenja. Kada to usporedimo sa zavodljivom i obećavajućom osmom kućom jasno nam je zašto nam je trava negdje drugdje uvijek zelenija. Također, manjak vjere u vlastite vrijednosti čini nas osobito osjetljivima na kritiku pa makar ona bila i konstruktivna pa se tako vrtimo u krug. Zanimljivo je kako Saturn jednako kao i Venera vladar poljoprivrede pa nam to može govoriti da je to jedan od velikih potencijala i razvojnih mogućnosti naše zemlje. Uostalom, bit će sve važnije biti neovisan u proizvodnji hrane.

Venera je u napetom aspektu kvadrata s Plutonom iz jedanaestog polja. Jedanaesto polje u mundanoj astrologiji predstavlja parlament kao i donošenje zakona. Tajanstven i moćan planetarni princip kao što je Pluton ima snagu da promijeni sve što dotakne iz temelja – da probudi iz mrtvih, ali i da uništi do pepela. Kako sada stvari izgledaju zakoni, zakonodavstvo pa i oni koji sjede u Saboru ne čine ništa značajno kako bi potakli razvoj naših potencijala. Druga strana Plutona je da on voli moć, da voli manipulirati i vladati, biti superioran. On vlada sudbonosnim obratima i velikim preokretima. Napeti aspekti, osobito aspekt kvadrata, veliki su potencijal za promjenu, prepuni su energije i mogućnosti za napredak. Samo njihovu na početku ograničavajuću energiju treba transformirati u pogonsko gorivo za napredak. Nadajmo se da će tako biti u hrvatskom slučaju.

Ipak, nije sve tako mračno kao što izgleda. Pozitivna točka je pozicija Merkura u sedmom polju koji je ujedno i vladar ovog polja. Merkur predstavlja intelektualce i medije koji bi trebali odigrati odlučujuću ulogu u promjenama, posebno na promjene u zakonodavstvu i parlamentu obzirom da je u aspektu trigona s Plutonom u jedanaestom polju. Tu je i Mjesec u znaku Strijelca (Mjesec predstavlja narod) također u trigonu s Venerom. Mjesec u Strijelcu u ovom kontekstu govori o narodu snažno izraženih vjerovanja, ali i snažnih dilema, uvijek sa snažnom tendencijom odlaska u inozemstvo kao i konstantnim interakcijama s drugim nacijama. Tranzitni Saturn trenutno se nalazi u dvanaestom polju hrvatskog horoskopa – vrijeme je za završavanje starih stvari i situacija kako bi se pripremili za novi početak. A najava novog početka nazire se početkom sljedeće 2017. godine – činit će nam se kako su se stvari pomaknule s mjesta i kako kao narod imamo upliv na ono što nam se događa. Ipak, konkretnije i veće pomake možemo očekivati ujesen iste godine – zapravo mogli bismo shvatiti kako se neće pojaviti netko tko će čarobnim štapićem riješiti sve naše probleme već kako, ako želimo naprijed, moramo biti iskreni prema sebi, zasukati rukave i prihvatiti se posla. Promjene se neće dogoditi preko noći no suočenje sa stvarnošću više nećemo moći izbjegavati te ćemo morati kolektivno prihvatiti odgovornost za ono što nam se događa.

Odgovori

Required fields are marked *.