Astrodrom

psihološka astrologija

Na dijeti

| nema komentara

Fit young woman fighting off fast food

Proljeće je doba godine kada naprasno počinjemo razmišljati o svom izgledu i svom tijelu i naravno, o dijeti. Kažu da je dijeta način života i ishrane, a ne samo privremena metoda kojom se želimo dovesti u red. Planetarni simbol koji govori o našim prehrambenim navikama je Mjesec. Mjesec u astrologiji najčešće doživljavamo kroz kontekst emocija i emocionalnog života no njegovo značenje je dublje i šire od toga. Za početak, on je “odgovoran” za naše prehrambene navike kao i odnos prema vlastitom tijelu i seksualnosti.

Naše prehrambene navike stvaraju se već u ranom djetinjstvu, zapravo direktno ovise o odnosu s majkom koja je naša hraniteljica i njegovateljica. O našem odnosu s njom ovisi puno toga kasnije u životu od načina na koji se hranimo i brinemo o sebi kao i našeg emocionalnog života. Jedna od najvažnijih svakodnevnih rituala je okupljanje obitelji oko stola te zajedničko blagovanje – što, kako i koliko jedemo je nešto što nosimo iz roditeljskog doma – dobar dio tih navika kasnije i sami nastavljamo u obitelji koju sami zasnujemo. Svaka obitelj jede određeni tip namirnica dok druge zaobilazi, kuha na određen način, blaguje za stolom ili jede s nogu. Istraživanja su pokazala kako roditelji djece s prekomjernom težinom također imaju problema s kilogramima. Između ostaloga, Mjesec prirodno vlada znakom Raka odnosno četvrtim poljem koje predstavlja rane životne okolnosti kao i život u obiteljskom okruženju. Kako je Mjesec spontani, nesvjesni, instinktivan princip, za početak je potrebno osvijestiti mehanizam i obrasce koji ga pokreću, a onda ih eventualno i promijeniti. A to nije nimalo jednostavno – svojim navikama lako se vraćamo, a nove navike nije lako održavati pa tako ni promijeniti način ishrane ako se on pokazao neadekvatnim.

I simbol kojim je predstavljen Mjesec – B – je na neki način nepotpun te stoga traži ispunjenje – u međuljudskim odnosima, u putenim zadovoljstvima i naravno u hrani. Hrana je često utjeha, nahranjeni se lakše nosimo sa stresnim i neugodnim situacijama, a može biti i nagrada nakon zahtjevnih životnih izazova. Čak su i naša kulinarska dostignuća ovisna o našem raspoloženju i emocionalnom stanju – kada smo dobro raspoloženi, ono što skuhamo bit će izvrsno, a bljutavo kada smo loše volje.

Ako želimo nešto poduzeti vezano za naš način ishrane, bit će nam potrebna čvrsta odluka i još čvršća disciplina. I naravno, stavljanje emocija pod kontrolu. Zato se i Mjesec osjeća tako neugodno u znaku Jarca, znaku u kojem je u izgonu. Za razliku od znaka Raka, gdje se Mjesec prepušta trenutnim raspoloženjima i pod utjecajem je okruženja, Mjesec u Jarcu je kontroliran i discipliniran, svjestan krajnjeg cilja, a to je ono što je ključno želimo li dovesti svoje tijelo u red. Posebno sada u proljeće kada nakon dugog i hladnijeg zimskog razdoblja želimo zablistati.

Odgovori

Required fields are marked *.