Astrodrom

psihološka astrologija

Kralj guštera

| nema komentara

JimMorrison

Tako se volio nazivati James Douglas Morrison, umjetnik i pjesnik, ali dakako najpoznatiji kao lider legendarnih The Doorsa. Njegov lik i djelo i danas, više od 40 godina od njegove prerane smrti izazivaju zanimanje i divljenje rijeke obožavatelja. Jim Morrison rođen je 8. prosinca 1943. godine u znaku Strijelca. Otac mu je bio kontraadmiral u američkoj mornarici i često je bio odsutan, a kada je bio kod kuće nije se puno bavio djecom. U Morrisonovom horoskopu Sunce (simbol oca) nalazi se u nizu napetih aspekata (opozicija s Marsom i Saturnom, polukvadrat s Venerom, kvadrat s Kironom) što govori o distanciranom odnosu s ocem s kojem nikad nije ostavio pravi kontakt. Majku je doživljavao kao pretjerano zaštitnički nastrojenu, dominantnu i posesivnu (Mjesec u Biku kvadrat Pluton) – strahovala je kako će njezin najstariji sin baštiniti ekscentričnost njezine braće što se izgleda i dogodilo. U njegovom četvrtom polju konjunkcija je Marsa i Urana u Blizancima što govori o neobičnom porijeklu i obitelji, ali i o uvjetima koji su vladali u njegovu djetinjstvu. Obitelj Morrison često se selila zbog vojne karijere njegova oca i mali Jim nikad nije imao osjećaj stabilnosti i pripadnosti. Prve tri godine njegova života živjeli su s očevim roditeljima čiji je stav bio da djecu u kući možeš vidjeti, ali ne i čuti što je sigurno doprinijelo njegovom kasnijem osjećaju otuđenosti od obitelji pa je kasnije jednom prilikom izjavio kako su roditelji mrtvi mada su oni u to doba bili itekako živi.jim morrison natal-page-001 (1)Mali Jim je volio životinje i s njima provodio puno vremena, posebno je volio guštere pa se kasnije i nazvao kraljem guštera. Njegovo djetinjstvo obilježio je događaj koji je on opisao kao mistično iskustvo – pri prolasku kroz indijanski rezervat automobilom njegova obitelj naletjela je na prometnu nesreću. Promatrajući dva unesrećena Indijanca kako okrvavljena leže na tlu rekao je kako je prvi put u život osjetio strah, ali i osjećaj kako duše mrtvih Indijanaca panično vrludaju okolo te ulaze u njega i da on misli kako su one još uvijek tu. U to vrijeme tranzitni Uran bio je na njegovom natalnom Saturnu, jednom od vladara njegova ascendenta, što govori o susretu sa strahom, ali i neobičnom iskustvu koje će ga zaokupljati do kraja života. Povezanost sa životinjama lako je objasniti pozicijom njegovog Sunca u znaku Strijelca (Strijelac je ipak kentaur – polučovjek-polukonj) te dobrom pozicijom Jupitera u znaku Lava koji nema niti jednog neharmoničnog aspekta. Neptun, planet mističnih iskustava, u osmom je polju transformacija, a povezan je u međusobnim aspektima gotovo sa svim ostalim planetima – ovakva pozicija daje naglašen senzibilitet i snažnu maštu, ali i probleme s granicama i opijatima, što su sve teme koje možemo povezati s Morrisonom.

U školi je bio omiljen iako mu je ponašanje bio ekscesno. Rano se zanimao za književnost i filozofiju, piše poeziju, a ponekad je u svojim esejima pisao o knjigama za koje ni sami profesori nisu čuli pa su provjeravali postoje li uopće te knjige. Njegov Merkur nalazi s u znaku Jarca u jedanaestom polju, u skladnim aspektima s Venerom i Jupiterom te napetim sa Saturnom i Neptunom. Ova pozicija davala mu je discipliniranost i temeljitost u pristupu svakoj materiji, interes za umjetnost i filozofiju. Merkurovi aspekti sa Saturnom i Neptunom poticali su ga da u intelektualnom smislu napravi uvijek više, da uči i istražuje što mu je očito i uspijevalo. Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanje, otac ga bez njegova znanja upisuje na državni koledž u St. Petersburgu na Floridi. Međutim, on se sam prebacuje na Florida State University gdje se više posvećuje kazalištu i filmu da bi 1964. autostopom stigao u Los Angeles te se upisao na prestižni UCLA, naravno, na odjelu filmske režije. U to doba prekida i kontakte sa svojom obitelji. U doba tranzitni Saturn je u kvadratu s njegovom osi IC-MC (tzv. roditeljskom osi), tranzitni Uran i Pluton su u kvadratu na njegovo natalno Sunce u desetom polju, a to sve govori o prekidu s prošlosti, transformaciji i novim počecima. A to je za njega doista bio početak posve novog života, gotovo kao novo rođenje.

Ljeto 1965. bilo je za njega od iznimne važnosti – upoznaje Raya Manzareka s kojim osniva The Doors, a i svoju buduću životnu suputnicu i srodnu dušu Pamelu Courson. Tranzitni Jupiter je u njegovom petom polju, najavljujući nove kreativne i ljubavne pobjede, a kvadratu tranzitnog Urana i Plutona na Sunce pridružuje se i tranzitni Saturn iz znaka Riba. Približavajući tranzit Neptuna na os njegova MC-a poklapa se izlaskom prvog albuma The Doorsa 1967. godine , ali i rastućim ekscesima te nekontroliranom uporabom alkohola i narkotika. Krajem 1968. i početkom 1969. godine kada je Neptun bio u egzaktnoj konjunkciji s vrhom desetog polja događaju sve dva velika incidenta tijekom koncerata (Morrisonovo omalovažavanje policije i opsceno ponašanje na sceni) što Doorse dovodi na crnu listu izvođača što rezultira otkazivanjem niza koncerata i povećanim policijskim nadzorom onih koji su ipak održani. Morrisonov komentar na to je bio: “Pa što onda, mi smo se dobro zabavili, djeca su se dobro zabavila, policija također, kao u nekom čudnom trokutu.” Također, u to doba Morrisonove vizije i želje vezano za njegovu karijeru se mijenjaju te se interesi njega i grupe razilaze. Logično je da ovakav tranzit govori o promjeni u karijeri i životnim ciljevima općenito, ali on također pridonosi idealiziranju i velikim očekivanjima koji često završe razočaranjem. Ta očekivanja rastu krajem 1970. godine kada biva osuđen radi incidenata počinjenih tijekom prethodne dvije godine – tranzitni Neptun je u kvadratu s natalnim Jupiterom što potencira nejasnu sliku o realnosti i potrebu da se makne iz fokusa javnosti te se zajedno s Pamelom seli u Pariz. Nažalost, nastavlja sa starim navikama opijanja i drogiranja te ga 03. srpnja 1971. pronalaze mrtvog u kadi. Službeni uzrok smrti je srčani udar.

Recimo da sam testirao granice realnosti – bio sam radoznao što će se dogoditi – to je bilo sve – samo radoznalost.

Jim Morrison

I vjerujem da je bilo tako – s konjunkcijom Marsa i Urana u znaku Blizanaca, radoznalost je doista ono što pokreće, nervozni i nemirni um neprestano traži nove podražaje i vodi u nova i nova iskustva. Tome u prilog govori i izjava njegov kolege iz benda Robbie Kriegera: “S njim se nikada nisi mogao opustiti, njegov je mozak stalno bio aktivan i stoga se nije mogao opustiti, pretpostavljam da ga je to navodilo na alkohol.”

Odgovori

Required fields are marked *.