Astrodrom

psihološka astrologija

Mars ili kako preživjeti u džungli svakodnevice

| nema komentara

Ares-post

U današnje doba kada je pojam agresivnosti povezan s nečim negativnim, stigmatiziran ili doveden do krajnosti u akcijskim filmovima nije jednostavno izražavati svoje agresivne porive iako su oni sastavni dio svakog od nas. Agresivnost, borbu za opstanak i vlastiti fizički i psihički teritorij te napadačko i obrambeno ponašanje u osobnom horoskopu simbolizira Mars. Mars je planet pomoću kojeg osvajamo nove teritorije, ali i branimo granice vlastite osobnosti. No krenimo od početka.

Mitološki, Ares ili Mars, bog je rata, ali ne i bog pobjede. Bio je poznat po svojoj naprasitoj i nagloj ćudi i ne baš pretjeranoj bistrini i u grčkom panteonu bio je tip kojeg je bilo poželjno izbjegavati. Kasnije, u rimskoj mitologiji njegov lik evoluira pa Ares postaje zaštitnikom poljoprivrede i zaštitnikom samog Rima što nije ni čudno kada se zna kako je Mars otac Romula i Rema, osnivača Rima.

U tradicionalnoj astrologiji Mars se naziva malim malefikom odnosno malim zlotvorom i mjesto na kojem se nalazi u horoskopu tumači se kao nepovoljno i problematično. To nije nimalo čudno jer područje života predstavljeno poljem u kojem se Mars nalazi može biti izvorom napetosti i sukoba, područje na kojem se moramo boriti i izboriti za svoje mjesto pod suncem. Dakle, tu stvari ne idu glatko.

Mars predstavlja naše osnovne životne porive – agresivnost i seksualnost – kojima nije uvijek lako gospodariti i s kojima možemo lako pretjerati u doziranju. Međutim, od istih tih poriva ovisi ostvarenje naših ciljeva, ponekad i naš vlastiti opstanak. Mars govori o načinu na koji dolazimo do onoga što želimo, ali i o načinu na koji branimo granice vlastite osobnosti kao i ono što nam pripada. Možemo ga nazvati i ratnikom Sunca jer on se bori za ono što naše Sunce – kreativni i dinamični aspekt naše osobnosti – želi i treba.

Živjeti svoj Mars znači biti u pravom trenutku nastupiti i izboriti se za svoja prava i za svoje ciljeve uzimajući u obzir vanjske okolnosti što bi značilo da tim svojim djelovanjem ne ugrozimo druge ljude. U negativnom kontekstu, Mars je beskrupulozan, gazi sve pred sobom i krši sva pravila samo kako bi ostvario ono što želi. Biti u kontaktu sa svojim vlastitim Marsom znači odabrati pravi trenutak za akciju i odlučno krenuti prema cilju, ali i stati kada instinktivno osjetimo da je vrijeme za to. Mars je egzaltiran u Jarcu, koji razumno i efikasno koristi raspoloživu energiju te ustrajno i disciplinirano dolazi do onoga što je zamislio.

Potisnuti Mars može imati više lica od pasivne agresije pa do preuzimanja uloge žrtve. Između ostaloga, psihoterapija tvrdi kako se potisnuta agresija može pretvoriti u depresiju. Jedan psihoterapeut je stoga znao zapitati svoje klijente na koga su depresivni misleći pri tome na koga su ljuti. Bez obzira na najbolje namjere da ono što nas muči riješimo mirno i razumno, nije ponekad naodmet dati oduška vlastitim emocijama pa čak ako je u pitanju u bijes jer potisnuti bijes može nekontrolirano eksplodirati ili vremenom postati depresija.

Današnje društvo nam daje malo prostora za zdravo izražavanje Marsove energije. Ona radi toga poprima ekstremne oblike poput nasilja ili je toliko racionaliziramo da u potpunosti izgubimo kontakt s vlastitim instinktima. A oni su vrlo važni jer bez njih ne možemo preživjeti u ovom svijetu, koliko god nam moderna tehnologija bila na usluzi. Ne zaboravimo to.

Odgovori

Required fields are marked *.