Astrodrom

psihološka astrologija

Sasvim elementarno: Zemlja

| nema komentara

10548259_700727960011913_1058226442027400231_o.jpg 1896875_800761033287193_1546244461_n

Početak svake astrološke analize trebala bi biti analiza astroloških elemenata. Zemlja, element materije, tijela i realnosti najobjektivniji je od svih elementa. On predstavlja našu zemaljsku inkarnaciju, naše muke, ali i naše zemaljske užitke. Psihološka funkcija koju povezujemo s ovim elementom su čula – vid, sluh, njuh, opip, okus.

Zemlja je povezana s tijelom i tjelesnošću, konkretnim i materijalnim, manifestacijom i realizacijom. Inertan je i sabijen element, obdaren strpljivošću, opreznošću i kontrolom. Ovaj pasivan i receptivan element, vezan je za ono što posjeduje i s onim što posjeduje se identificira, bila da je to plaća, imovina, tijelo, profesionalna ili društvena pozicija.

Drži se provjerenih rješenja i provjerenih obrazaca ponašanja, konzervativna je i tradicionalna, važno joj je imati osjećaj kontrole nad okolnostima. Energiju troši promišljeno i svrhovito. Svjesna je kako funkcionira priroda i materijalni svijet, kao i cikličkog kretanja u ljudskom postojanju.

Ona je najvažniji element u našem materijalnom svijetu – ako nemamo dovoljno energije i nemamo kontrole nad svojim tijelom, gotovo da smo nemoćni. Priznaje i poznaje granice i ograničenja i identificira se sa svojim vlastitim tijelom – ako tijelo funkcionira kako treba onda je sve pod kontrolom. Ona organizira i planira, ima dugoročno određene ciljeve i drži se onoga što je planirala. Vanjske okolnosti ne mogu je iznenaditi bez obzira na njihovu promjenjivost jer neprestano osluškuje ono što se oko nje događa.

Zemljani element cijeni trajne vrijednosti u svakom pogledu. Zato ima tendenciju da ih i sam stvara kako bi iza sebe ostavio trajni trag, nešto po čemu će biti zapamćen. Ta njegova osobina može se pretvoriti u nepromjenjivost i krutost jer zemlja koja se previše trudi biti strukturirana na kraju može postati tvrda, neupotrebljiva i neplodna. Zato je kompatibilna s vodom, elementom koji nema oblika jer je voda omekšava i čini plodnom, pomaže joj da ostvari svoju svrhu postojanja.

Ona je također najjednostavniji element, svi ga poznajemo i prepoznajemo, jednostavna je i pristupačna. Po zemlji hodamo, ona nam daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Iz nje smo iznikli, u nju ćemo se vratiti. Bez obzira koliko nam bile drage nebeske visine, koliko sanjali i maštali, ona nas neumitno podsjeća na naša vlastita ograničenja i na našu vlastitu smrtnost.

Odgovori

Required fields are marked *.