Astrodrom

psihološka astrologija

Muškarci su s Marsa, žene su s Venere

| nema komentara

1enormousmeteorshowerCOLCPOvaj naslov popularne knjige često se spominje u svakodnevnim razgovorima kako bi se naglasila različitost između muškaraca i žena. Muškarci sasvim pogrešno očekuju da žene misle, govore i reagiraju na način na koji to čine muškarci; žene zauzvrat pogrešno očekuju da muškarci osjećaju, razgovaraju i uzvraćaju na način na koji to čine žene. Zaboravljamo da su žene i muškarci, što je i sasvim normalno i očekivano – različiti. Rezultat ovog našeg previda su neprestana trvenja i sukobi između muškaraca i žena i osjećaj kao da smo pali s različitih planeta. Jesmo li doista?

 
Razlika između muškaraca i žena vidi se, naravno, i u različitom astrološkom tumačenju istih pozicija kada je u pitanju horoskop žene odnosno kada je u pitanju horoskop muškarca. Tako žena neposredno izražava i živi poziciju svojeg Mjeseca i Venere (planeti ženskog polariteta) dok muškarac spontano izražava pozicije Sunca i Marsa (planeti muškog polariteta). Nasuprot tome, sve ono što predstavljaju Sunce i Mars u horoskopu žena traži u potencijalnom partneru dok će muškarac u potencijalnoj partnerici tražiti kvalitete simbolizirane pozicijom njegovog Mjeseca i Venere. Venera i Mars su arhetipski par, upućeni jedno na drugo – kada su Venera i Mars usklađeni, mirni smo, baš kao što je jedan od plodova Afroditine i Aresove veze Harmonija, savršeno usklađeno biće.

 
U natalnoj karti, Venera je simbol osobnog vrijednosnog sustava, pokazuje kakvo mišljenje imamo o sebi odnosno koliko smo samouvjereni. Koliko cijenimo sebe, toliko nas cijene i drugi. Ono što mislimo o sebi u velikoj mjeri utječe i na odnose koje stvaramo – u prirodnom horoskopu Venera je vladarica drugog i sedmog polja – dok drugo polje govori o samopouzdanju, sedmo polje opisuje kvalitetu naših partnerskih odnosa.
U horoskopu žene, ona će govoriti, između ostaloga, o njezinoj fizičkoj pojavnosti, o njezinom stilu i načinu odijevanja, načinu na koji izražava vlastitu ženstvenost. Također, ova pozicija govori kako se brine za sebe – neki autori Veneru nazivaju ženskim egom.

Žene su u većoj mjeri okrenute odnosima od muškaraca. Zašto? Zato što su za žene odnosi ogledalo njihove vrijednosti i uspješnosti – koliko ih tu cijene i vole, toliko se one osjećaju uspješnima. Za žene, koje se lako identificiraju s Venerom, važne su venerijanske stvari – materijalna sigurnosti i brak – stvari koje su pod prirodnim vladarstvom Venerinih znakova – Bika i Vage. I u tradicionalnom društvu žene očekuju da sve to dobiju preko muškarca s kojim su sklopile brak.

Mars je planet instinkata, njime osvajamo ono što želimo, on ostvaruje naše ciljeve. Pomoću njega branimo vlastite granice, ali i napadamo kada je to potrebno. Muškarci se lako identificiraju s Marsom jer je on tipična muška osvajačka energija. Za razliku od Venere koja je naglašeno socijalni planet, za Mars možemo reći kako je antisocijalni planet. Njegove su mu potrebe na prvom mjestu ponekad čak u tolikoj mjeri da će zbog toga ugroziti druge. Zato je za muškarce prirodno da primarno razmišljaju o sebi i realizaciji svojih vlastitih ambicija. Za njih duboki odnosi nisu ono je što najvažnije u životu. Najvažnije je dokazati se i postati netko važan, ovisno već koje su područje odabrali za dokazivanje.

 
Mars je povezan s agresivnošću i seksualnošću, osobine koje vežemo za muški rod. Kreativno usmjeren Mars izražava se kroz konstruktivnu fizičku aktivnost i sport dok destruktivno korištenje Marsa može prerasti u agresiju, ali i u depresiju. Upravo zbog njihove izražene Marsovske prirode, muškarci su izravniji od žena, što kažu to i misle dok su žene baš poput Venere nastrojene više diplomatski, nastojeći zadovoljiti formu i ne stvarati otvorene sukobe. Između ostaloga, to je jedna od važnijih razlika između muškaraca i žena u globalu što zna dovoditi do nesuglasica i međusobnog nerazumijevanja. Zato se može činiti kako dolaze s različitih planeta. Međutim, upravo različitosti čine ih tako privlačnima jedne drugima i otvaraju im mogućnost razvoja i učenja u vezama.

Odgovori

Required fields are marked *.