Astrodrom

psihološka astrologija

Životni poziv

| nema komentara

Stivers 3-23-02 Fun or well-paid professions

Nije lako odabrati čime bismo se u životu mogli baviti, a da to nije samo posao pomoću kojeg ćemo zarađivati za život nego da u njemu i uživamo i iskoristimo svoje talente i potencijale. Na naš odabir, posebice u mladosti, djeluje puno čimbenika, a ni u zrelom dobu nismo uvijek sigurni jesmo li dobro odabrali.

Životni poziv ili vokacija je termin koji potječe od latinske riječi vocare što znači pozvati. Za razliku od toga termin karijera potječe od latinske riječi za kočiju i kasnije od francuske riječi za trkaću stazu. Čak i po značenju prilično je jasno kako postoji razlika između ova dva pojma i da je životni poziv dio naše osobnosti dok karijera i u teoriji i u praksi više liči na natjecanje bez predaha.

Astrološki, životni poziv simboliziran je pozicijom Sunca. Identificirati se s pozicijom Sunca čini se jednostavnim kao što bi jednostavno trebalo znati prepoznati svoj životni poziv no rijetki su oni koji u tome doista i uspiju. Jednako je i sa životnim pozivom – možemo isprobati mnoštvo različitih zanimanja pa da nakon nekog vremena zaključimo kako nijedno od njih nije ono koje nam odgovara i da ni u jednom od njih ne dolaze do izražaja naši pravi talenti i kapaciteti. Živjeti svoje Sunce u svakom pogledu pa tako i kroz ispunjenje životnog poziva većina od nas započinje u zrelijoj fazi života kada smo manje pod utjecajem vanjskih okolnosti i više smo skloni slušati što nam poručuje naš unutarnji glas. U mlađim danima naš izbor je pod velikim utjecajem odgoja i roditeljskih očekivanja – roditelj koji na nas utječe u tom pogledu prikazan je desetim poljem natalne karte, pozicijom koja, pored svega drugoga, opisuje i naše svjetovne i profesionalne ciljeve odnosno našu karijeru. Prirodni vladar desetog polja je Saturn koji predstavlja čvrste strukture i autoritete, društvene konvencije, ali i ograničenja i strahove. Karijera nam za razliku od životnog poziva neće možda ponuditi ispunjenje već određenu društvenu poziciju i materijalnu sigurnost ako nam je to dovoljno da bismo bili sretnji i zadovoljni.

Životni poziv je nešto što radimo sa srcem. Srce, centralni tjelesni organ, također je simbolizirano Suncem kao i životni poziv. Kada pronađemo životni poziv napredujemo ne samo u profesionalnom nego i u osobnom smislu, razvijajući se u svakom pogledu. Potencijali koji krijemo u sebi i naš životni poziv često u nama mogu biti uspavani, baš poput uspavanog lava, znaka kojim vlada Sunce. Zato je i Sunce egzaltirano u znaku Ovna koji se usudi boriti za ono do čega mu je stalo, koji se usudi biti svoj, drugačiji, koji ide glavom kroz zid, bez obzira što mu kažu. Sve u potrazi za svojim životnim pozivom.

Odgovori

Required fields are marked *.