Astrodrom

psihološka astrologija

Cijena ljubavi

| nema komentara

m6

Čula sam za raznorazne ljubavne priče – sretne, nesretne, komplicirane. Za one koje je ljubav promijenila, oplemenila. Ali i za one koje je učinila nesretnima. Iskušenja u ljubavi doista su neobična i raznolika. I ono što vrijedi u životu, ali čini mi se u ljubavi posebno – nikad ne reci nikad. Nitko od nas ne može stopostotno tvrditi da u budućnosti neće učiniti ono za što se danas kune da nikad neće napraviti. Vidjela sam previše ljudi koji su sami sebi na taj način uskočili u usta.

Cijena ljubavi. Doista spremni smo puno platiti. Nerijetko bez obzira koliko smo uložili i platili ipak za to dobijemo za mačka u vreći. Uvijek je ono što smatramo ljubavi bilo uvjetovano vremenom u kojem živimo, socijalnim običajima i očekivanjima, onome što su nas učili ili ono što nam reklamiraju kao poželjno i vrijedno. Rijetko tko od nas, posebno u mladosti, ima razvijen osobni sustav vrijednosti i točno zna što hoće i još je k tome spreman se za to boriti, posebno ako je ono što mu je važno protivno uvriježenih društvenih očekivanja i pravila.

Ako astrološki promatramo što opisuje ono što želimo i očekujemo na ljubavnom planu to je Venera, kao i polje kojim vlada u prirodnom horoskopu, a to je sedmo polje. Kako je sedmo polje koje predstavlja našeg željenog partnera, kao i ono što očekujemo od trajne veze najudaljenija točka osobnog horoskopa (a ascendent odnosno podznak je točka s kojom se najlakše identificiramo), nemamo uvijek jasnu predodžbu što to zapravo tražimo. Odnosno, prava slika je opterećena i zamućena društvenim normama (ne zaboravimo kako je Saturn egzaltiran upravo u znaku Vage, odnosno u sedmom polju horoskopa kojim Vaga prirodno vlada), naš idealni partner bi trebao biti neki princ iz bajke (ili princeza) koji bi naš život učinio potpunim. Ipak, ne zaboravimo da su sedmo polje u svojoj biti polje društvenih ugovora i konvencija. Istinsko preplitanje s drugom osobom i transformacija koja je posljedica tog čina domena su osmog polja.

Osmo polje područje je vladavine vodenog, kompliciranog, opasnog Škorpiona i njegovog jednako strašnog i tamnog vladara Plutona. Koliko god cijenili individualni rad na sebi i učenje, najbrže i najviše napredujemo u susretu sa svijetom i drugim ljudima, osobito kroz naše bliske, intimne odnose u kojima se istinski ogolimo pred drugom osobom. Osmo polje nije zanimljivo samo zbog žestokih transformativnih procesa koje opisuje nego zato što je i osmo polje područje našeg obiteljskog nasljeđa. I to ne samo materijalnih vrijednosti koje baštinimo od svojih predaka nego i genetskog nasljeđa kao i svih kompleksa koji s njime idu. Upravo u toj točci nastaju najveće katarze i borbe u našim odnosima – naši kompleksi dižu svoje glave u konfrontaciji s našim partnerom u preobrazbi osmog polja i nekako postajemo više svjesni sebe i psihološkog materijala od kojeg smo sazdani, a koji je do nas putovao generacijama. Takvi momenti mogu biti zastrašujući i paralizirajući. No istovremeno imamo priliku presjeći nevidljive okove kompleksa koji nas ograničavaju i uvjetuju te napraviti korak dalje u osobnom razvoju. Naravno, ako se usudimo odreći dijela onoga što smatramo sastavnim dijelom sebe. Odabir može biti i drugačiji – ostati u okviru forme zadane očekivanjima i pravilima sedme kuće. Svaki od tih odabira ima svoju cijenu.

Odgovori

Required fields are marked *.