Astrodrom

psihološka astrologija

Misli globalno, djeluj lokalno

| nema komentara

revolution_evolution_evoliving

Prije nego što popravite svijet, popravite pipu u svom stanu. Svijet bi bio mnogo sretniji i ljepši kad bi svatko samo popravio pipu, ili makar zube.

Status s Facebooka, Duško Radović

Moderni svijet sve je više povezan i ono što se događa na jednom njegovom kraju neminovno utječe na ono što se događa ili će se dogoditi na drugom njegovom kraju. Svijet postaje globalno selo. No uvijek je puno lakše govoriti o onome što je potrebno promijeniti i poduzeti na globalnom planu, a da istovremeno ne primjećujemo što se događa u našoj neposrednoj okolini mada bismo upravo tu mogli doista nešto napraviti i promijeniti.

Razmišljanje i okrenutost prema globalnom je odlika znaka Vodenjaka koji široko otvorenih očiju promatra svijet oko sebe. Opće je prihvaćeno kako je Vodenjak znak humanih načela, koji se bori za jednakost i prava drugih. Ne, to nije neistina. On je društveni znak koji želi da svijet oko njega bude bolji i pravedniji jer je to svijet u kojem on sam živi. Zna da ako svijet bude bolji da će to i za njega biti bolje. No ono što često zna iznenaditi poklonike ovog znaka je hladnoća i distanciranost koju on može imati u bliskim međuljudskim situacijama. Zato ne smijemo zaboraviti kako je ipak radi o racionalnom zračnom znaku koji usto ima dva vrlo striktna planeta vladara – zastrašujućeg Saturna i iznenađujućeg Urana. Sve nam to govori o njegovoj principijelnoj prirodi sazdanoj na visokim standardima i natprosječnim očekivanjima kako od sebe, tako i od drugih. Vodenjaci nas uče kako smo svi međusobno povezani i kako pomažući onima manje sretnima zapravo u konačnici pomažemo sebi. Oni sagledavaju svijet oko sebe s globalnog nivoa, uočavajući povezanost dijelova s cjelinom. Na globalnoj razini lako je djelovati – kada pomažemo nekome tko je daleko, naš angažman nije toliko emotivan, a i s distance možemo objektivnije sagledavati situaciju pa tako biti i efikasniji u predlaganju rješenja. Promatrati stvari sa strane i s distance uvijek je jednostavnije pa čak i sigurnije.

Međutim, kada se radi o situacijama koje se događaju u našoj neposrednoj okolini, sve je drugačije. Moguće je da smo u te situacije i sami osobno involvirani, a i dijelom smo zajednice u kojoj se događa neki problem. Tu su već prisutne i emocije, stavovi više ne mogu biti tako objektivni i puno je teže djelovati. To je područje znaka Raka, tradicionalno vezanog za dom, obitelj i domovinu. Stara izreka kaže da bismo najprije trebali pomesti ispred svojih vlastitih vrata. Ja bih dodala da je to i najteže napraviti, a da je drugima lako dijeliti savjete i organizirati im živote. Međutim, kada uspijemo pokrenuti promjene u svojoj najbližoj okolini i na kraju krajeva, sami sebe promijeniti, onda su posljedice takvih djelovanja dalekosežne, onda se doista nešto dubinski promijenilo. Ne zaboravimo kako se znak Raka nalazi u samom korijenu zodijaka, predstavlja ono najdublje i najnesvjesnije na individualnom i kolektivnom nivou, nivou po kojem se ne usudimo baš previše kopati, a još više se ne usudimo išta mijenjati. A baš su tu promjene najpotrebnije.

Promjene i djelovanje na osobnoj i lokalnoj razini u konačnici će se odraziti i na globalnoj razini što odgovara viziji globalne evolucije znaka Vodenjaka. Vodenjak je taj koji daje viziju kako je promjena moguća i što je još važnije da je i smislena što se doista može dokazati na razini znaka Raka. Međusobni odnos ova dva znaka nije jednostavan kao što nije ni lako doista realizirati krilaticu misli globalno, djeluj lokalno. Nije jednostavno, ali ne i nemoguće. 

Odgovori

Required fields are marked *.