Astrodrom

psihološka astrologija

Vječni studenti

| nema komentara

shutterstock_64487596

Razdoblje studiranja jedno od je od najljepših u životu. Za neke ljude je toliko lijepo da ne žele da ikad završi. To su oni vječni studenti koji uvijek nanovo izmišljaju nove izlike zašto nisu diplomirali. No završiti studij, podvući crtu pod bezbrižne dane i preuzeti na sebe odgovornosti odrasle osobe nije tako jednostavno kao što se to može činiti. Zato je tema za razmišljanje, ali i za astrološku analizu.

Izraz vječni student postoji i u wikipediji kao perpetual student ili professional student. Izraz opisuje osobu koja namjerno produžuje svoje studiranje i nastoji odugovlačiti studentske obaveze. Za to može biti više razloga od posve praktičnih, na primjer, zato što se uz studij mora boriti i za egzistenciju jer se sama izdržava, možda i zbog toga što se zapravo ne može odlučiti što bi studirala pa se seli s fakulteta na fakultet ili čak radi toga što joj se sviđa ono što sa sobom nosi studentski život. Sto ljudi, sto ćudi.

U astrologiji područja koje predstavljaju učenje su predstavljena trećim, šestim, devetim i dvanaestim poljem. Treće polje je učenje osnovnih vještina – od čitanja i pisanja pa do vožnje bicikla ili automobila, vještina koje kada ih jednom naučite nikad ne zaboravite i koje, kada ih usvojite, radite automatski, bez razmišljanja. U šestom polju uče se praktična umijeća, to je polje radnih vještina i navika pomoću kojih stvaramo nove stvari, razvijamo nove rutine. Deveto polje područje je visokog obrazovanja, studiranja i proučavanja svih onih znanja koje će proširiti naše vidike, a možda i promijeniti naš pogled na svijet. Dvanaesto polje područje je emocionalnog učenja, u tom polju učimo o međuljudskim odnosima, ljudima i svijetu koji nas okružuje, u dvanaestom polju stječemo mudrost koju mogu donijeti samo vrijeme i iskustvo.

Tradicionalna astrologija kaže kako je deveto polje polje višeg uma. I doista, kada razmišljamo o onome što podrazumijeva učenje na razini devetog polja, vidimo da se ne radi o pukom ponavljanju činjenica nego da takvo učenje obuhvaća proučavanje materije, donošenje zaključaka, logičko ovladavanje onim što učimo. Naš odnos prema učenju je aktivan i prilično samostalan, a učitelj je onaj koji nam pruža osnovne smjernice. On je često naš sugovornik u raspravama i savjetnik u dilemama, daje dosta slobode u istraživanju i izražavanju. Deveto polje pripada znaku Strijelca i njegovom vladaru Jupiteru što implicira otvorenost za nove ideje, istraživački duh, slobodu i optimizam, vjeru kako našim željama i ambicijama nema kraja. Upravo tako nekako se osjećaju studenti. Oni koji su studirali, tog perioda svog života sjećaju se kao doba neograničenih mogućnosti u svakom pogledu, doba kada se činilo kako je samo neba granica za njih. A ta granica se u životu zapravo zove diploma. Kada diplomirate, zabava manje-više prestaje i od vas se očekuje da se prihvatite odgovornosti, nađete posao, zasnujete obitelj, ukratko da postanete ozbiljan i odgovoran građanin. Pa zašto se onda čuditi što neki ljudi imaju potrebu da produže to bezbrižno doba što je više moguće? Osim toga, to je posve u skladu s bazičnim značenjem ovog polja – ekspanzija do krajnjih granica i preko njih.

Ne zaboravimo kako je doba studiranja (barem onog redovitog) u ranim dvadesetim godinama života, dakle, doba prvog Uranovog kvadrata i drugog Saturnovog kvadrata. To je doba kada se osjećamo dovoljno odraslima da učinimo sve ono što nam je do tada bilo zabranjeno ili nedostupno, a još uvijek smo jako mladi i mislimo kako možemo osvojiti cijeli svijet. I doista je tako. S dvadeset i jednom godinom imate pravo glasa, punoljetni ste i možete odlučivati o svom životu. Naravno i odgovarati za te odluke.

Stjecanje određenog statusa kao i završetak studiranja odnosno diploma povezana je s desetim poljem natalne karte, najvišim poljem horoskopa. Ono simbolizira naša svjetovna i profesionalna dostignuća, sve ono što predstavljamo drugima i sve ono što bismo mogli postati pod uvjetom da se potrudimo. U desetom polju smo izloženi javnosti na milost i nemilost i svidjelo se to nama ili ne, mogućnosti su nam ograničene. Postavljamo si konkretne ciljeve koje želimo realizirati. Postajemo svjesni koliko nam reputacija koja nas prati može pomoći ili odmoći. U desetom polju život nije šala.

U desetom polju naše su mogućnosti ograničene. Naše ideje i naši snovi sudaraju se s realnošću. Neki od njih pri tome stradaju, drugi prežive pa od njih možemo nešto konstruktivno i napraviti. Sagraditi svoj profesionalni i društveni status mukotrpan je i dugotrajan posao, onako pravo saturnski odnosno Jarčevski – Saturn i Jarac su prirodni vladari desetog polja horoskopa. No ono što smo postigli u desetom polju uvelike ovisi i o rezultatima učenja, studiranja i općenito ulaganja u sebe i svoje vlastite kapacitete u devetom polju. Učenje je cjeloživotni proces, bili vi student ili ne.

Odgovori

Required fields are marked *.