Astrodrom

psihološka astrologija

Astro portret: J.R.R. Tolkien

| nema komentara

Kultni pisac J.R.R. Tolkien rođen je 03. siječnja 1892. godine u znaku Jarca. Ovaj znak se uglavnom karakterizira kao vrlo realan i prizemljen, orijentiran na praktične stvari. No, kada bacimo malo podrobniji pogled na njegovu natalnu kartu možemo prepoznati osobu koju smatraju utemeljiteljem fantasy žanra u književnosti. Tolkien je svojim izmišljenim svijetom očarao čitateljsku publiku i brzo stekao kultni status.

tolkien-page-001

U njegovom horoskopu je sve ono što je potrebno da se postane pisac. Za početak, tu je Mjesec u znaku Riba koji je zaslužan za neiscrpnu maštu i inspiraciju – Tolkienov svijet bogat je, zanimljiv i uvijek nanovo iznenađujući. Skladan kontakt između njegovog Mjeseca i Merkura, često prisutan u horoskopima pisaca, omogućio mu je pretakanje onoga što je zamislio u pisanu riječ. A to nije baš uvijek bilo lako. Po profesiji Tolkien je bio profesor engleskog jezika i književnosti i riječi su bile njegov alat za opisivanje svijeta koji ga okružuje. Tijekom života bavio se različitim zanimanjima – osim pisanja, bio je profesor na fakultetu i sudjelovao u radu na Oxfordskom engleskom rječniku.

Pozicija njegovog natalnog Merkura specifična je za ono čime se bavio. Merkur u njegovom horoskopu retrogradan je što govori o osobi koja vrlo pomno proučava sve što je zanima i koja je sklona analizi. Tolkienov zamišljeni svijet opisan je do najsitnijeg detalja – još jedna osobina ove pozicije. Osobe s retrogradnim Merkurom ne moraju biti previše razgovorljive i radije biraju neki posredni način komuniciranja sa svijetom – kao recimo pisanje. Pozicija treće kuće u znaku Škorpiona kao i Mars u Škorpionu na vrhu te iste treće kuće daje oštra zapažanja, naglašava istraživački duh i daje aktivan um koji traži medij za izražavanje.

Zanimljivo je uopće kako je počela cijela priča o pisanju. Tolkien je imao običaj da svojoj djeci prije spavanja priča priče o izmišljenom junaku Bilbu koje su kasnije prerasle u njegov prvi roman Hobit. Ovo njegovo djelo nailazi na odličan prijam kod čitatelja i tako u slijedećih 12 godina nastaje trilogija Gospodar prstenova. Zaista, moramo priznati da je potrebna ustrajnost kako bi se napisala, ali i osmislila ovako opsežna djela – ali što je to za jednog horoskopskog Jarca – upornog, organiziranog, usmjerenog prema najvišoj litici – prema zamišljenom cilju. Poslije objavljivanja Gospodara prstenova svijet više nije izgledao isto – kakvo priznanje za jednog Jarca koji želi ovladati svijetom i ostaviti trajnu zaostavštinu za sobom. Ovakav izvanredni prijam u javnosti možemo vidjeti iz pozicija njegove sedme kuće koja je povezana s javnim djelovanjem kao i pozicija povezanih s njegovom desetom kućom. U konjunkciji s osi sedme kuće je Mjesec što govori o naklonjenosti javnosti, a u samoj sedmo kući, Jupiter, donositelj sreće i ekspanzije. Deseta kuća je pokazatelj karijere i statusa. U konjunkciji s osi Tolkienove desete kućesu Neptun i Pluto. Neptun jezaslužan za bajkoviti i kultni status ovog pisca koji ga je proslavio diljem svijeta i od njega stvorio svojevrsnu ikonu – svojim snovima on je transformirao svijet. Gospodar prstenova je druga najprodavanija knjiga i najprevođenija knjiga svih vremena, odmah iza Biblije što nam još više potvrđuje popularnost ovog pisca. 

Odgovori

Required fields are marked *.