Astrodrom

psihološka astrologija

Nedostatak samopouzdanja i ostala zla

| nema komentara

Nedostatak samopouzdanja je gadna stvar. To sve više shvaćam. I vjerujem kako svatko od nas kako odrasta, sazrijeva i stari dolazi do istog zaključka. No, i dalje ostaje pitanje kako se s tim nedostatkom vlastite vrijednosti borimo, što poduzimamo kako bismo je otklonili ili ako ništa drugo sakrili. Uvijek ima načina da sakrijemo da ne vjerujemo da nešto doista vrijedimo – na primjer možemo se skupo i markirano odijevati, voziti dobar automobil, izlaziti na popularna mjesta. Sve nas to barem neko vrijeme u vlastitim očima čini vrijednima. Iako nam zapravo ništa materijalno ne može dati istinski osjećaj vrijednosti. Jer, kao i u svemu drugome u životu bitno je ono neopipljivo i nevidljivo, a opet tako važno. Koliko god to otrcano zvučalo.

Kada govorimo o vrijednostima, definitivno govorimo o Veneri. A kada govorimo o Veneri, govorimo o dva znaka kojima vlada – Biku i Vagi. Biku, koji slično kao i mnogi danas svoju vrijednost procjenjuje prema onome što posjeduje – novcu u banci, automobilima u garaži, kućama i vikendicama, plovilima i raznoj drugoj pokretnoj i nepokretnoj imovini. Eh da, da ne zaboravim da on često i ljude smatra imovinom bez obzira jesu li u pitanju članovi njegove obitelji, prijatelji, kolege s posla i mnogi drugi. Vaga, s druge strane, na temu osjećaja vlastite vrijednosti gleda ipak nešto drugačije. Za nju je to socijalna kategorija odnosno ona će imati samopouzdanja ukoliko poznaje važne ljude, ukoliko je pozvana na sva aktualna događanja, ukoliko je priznaju i uvažavaju u društvu. Dakle, osjećaj vlastite vrijednosti opet ovisi o vanjskim faktorima. A kako bi zapravo trebalo biti?

Ako se prisjetimo kako je Venera neizostavna pratiteljica Sunca, baš poput Merkura, mnoge će nam stvari biti jasnije. Ona pomaže kako bi se formiramo naš osobni ukus, kako bismo ocijenili i procijenili kako druge tako i sebe u odnosu na vanjski svijet, kako bismo razvijali socijalne vještine, kako bismo tražili i pronašli svoju drugu polovicu. Ipak, obzirom da ne može biti dalje od 45 stupnjeva od Sunca, jasno je da je u njegovoj službi. I da je Sunce tu glavno. Za sve pa tako i za samopouzdanje. Samo što vjera u sebe i vlastite sposobnosti kada imamo uravnoteženo Sunce ne ovisi o pažnji vanjskog svijeta. Nego u sebi, vlastitom djelovanju i kreativnosti pronalazimo sigurnost, stabilnost i samopouzdanje. I to nam nitko ne može oduzeti, jednostavno to je dio nas, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo, što posjedujemo ili ne posjedujemo, koliko smo nekome važni. I to je to.

Odgovori

Required fields are marked *.