Astrodrom

psihološka astrologija

Roditelji, djeca, unuci

| nema komentara

ObiteljPotrebno je cijelo selo da se odgoji dijete.
afrička poslovica

Obiteljski odnosi vrlo su složeni, posebno odnosi između roditelja i djece. Za razliku od prošlih vremena i tradicionalne zajednice u kojoj se znalo gdje je kome mjesto i kakva je čija uloga, danas gotovo da nema tih klasičnih podjela uloga unutar obitelji. Koliko god se čini kako nam to daje više prostora i slobode, toliko nas živote čini složenijima, više se preispitujemo i više sumnjamo u sebe i vlastite odluke i što se nas samih tiče i što se tiče odnosa sa članovima obitelji i odgoja djece. No kako bismo uopće definirali odgoj? Svrha odgoja je pripremiti dijete za budućnost, razvijati njegov karakter te ga pripremiti za sudjelovanje u životu društva čiji će dio postati jednog dana.

Astrološki, područje koje predstavlja djecu u osobnom horoskopu je peto polje. Međutim, način na koji odgajamo vlastitu djecu ovisi o načinu na koji smo i sami bili odgajani, a o tome govori pozicija i aspekti natalnog Mjeseca. Vlastitom djetetu prenosimo one emocije i emocionalne obrasce koje smo i sami primili od vlastite majke ili, ako naše iskustvo nije bilo tako sretno, a Mjesec u našem horoskopu nema baš najbolju poziciju i aspekte, nastojimo ponašati se posve drugačije nego nekad naša majka prema nama. Hoćemo li u tome doista uspjeti ili ne, već je druga priča.

Peto polje horoskopa govori, osim o našim kreativnim i ljubavničkim potencijalima, o načinu na koji izražavamo ljubav i načinu na koji se odnosimo prema vlastitom potomstvu. Ono što se događa u petom polju posljedica je onoga što se događalo u četvrtom polju, polju roditeljskog doma te je način na koji se odnosimo prema vlastitoj djeci rezultat ili posljedica onoga što smo naučili u roditeljskom domu. Također, ne zaboravimo kako je prirodni vladar petog polja Lav odnosno Sunce pa se tako prema vlastitoj djeci možemo ponašati na različite načine – uzdizati ih do nebesa i hvaliti ih na sva usta ili prema njima biti kritični i prezahtjevni, nikad zadovoljni. Međutim, kakvi god naši planovi s njima bili, pitanje je hoće li se doista i ostvariti. Bez obzira na odgoj, količinu novca i vremena koje u njih možemo uložiti, krajnji ishod može biti neizvjestan – naša djeca mogu ispasti posve drugačija nego što smo od njih očekivali ili nego što smo za njih planirali. No tako je to sa svim stvarima koje potpadaju pod domenu pete kuće – jednako s djecom kao i s kreativnim projektima i kratkim ljubavnim vezama. Jednostavno se lako otmu kontroli… No priznali mi to ili ne, vrlo nam je važno kakva će naša djeca biti i što će postići jer ćemo radi toga biti ponosni ili će nam radi njih biti neugodno. I tu gotovo da nema neke zlatne sredine. S vlastitom djecom se identificiramo i uživamo u njihovim uspjesima i brinemo se oko njihovih problema. Brinemo se kakvi će ljudi od njih ispasti jer su oni i odraz i produžetak nas samih.

Kada su u pitanju unuci, sve shvaćamo puno ležernije. Emocionalna privrženost djece bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima. Djedovi i bake su prema unucima popustljiviji od roditelja, što ponekad može dovesti do određene zbunjenosti kod djece što se smije, a što se ne smije, no djedovi i bake su s djecom opušteniji, strpljiviji, prihvaćaju dijete onakvo kakvo je, imaju vremena za igru s njim. Astrološki, polje unuka je peto polje od petog polja (derivirane kuće) odnosno deveto polje. Ono je pod vladavinom Strijelca odnosno Jupitera. Djedovi i bake bave se svojim unucima u jesen svog života i nisu opterećeni njihovim odgajanjem i usmjeravanjem. Njihov odnos je opušteniji i zato na svoje unuke mogu prenijeti puno znanja i mudrosti koje su stekli. Unuci su definitivno budućnost svojih djedova i baka, oni su produžetak njihovih gena, predstavljaju novo sutra koje oni sami neće doživjeti. Proces učenja može ići u suprotnom smjeru – uz unuke ili radi unuka oni će učiti i saznavati nove stvari, širiti svoje vidike, usvajati nove vještine. Ponekad, nažalost, unuci im mogu biti i potpuni stranci koji tek ponekad navrate u njihov život radi čega se njihovi djedovi i bake mogu doista osjećati uskraćeno, kao da im je oduzeto nešto važno i esencijalno.

 

 

Odgovori

Required fields are marked *.