Astrodrom

psihološka astrologija

Bijeg od slobode

| nema komentara

Inspiracija za ovaj post odnosno za ovo predavanje bila je knjiga Ericha Fromma pod naslovom Bijeg od slobode. Fromm vjeruje da je sloboda aspekt ljudske prirode koji ili prigrlimo ili bježimo od nje. Smatra kako je priklanjanje slobodi volje zdravo, dok je bijeg od nje korijen psiholoških konflikata. Za njega je prava priroda ljudskog društva i čovjekove osobnosti sloboda, kako psihološka tako i politička, koje bi se međusobno trebale nadopunjavati. No također i tvrdi kako ljudi danas zapravo bježe od istinske slobode.

Suzbijanje spontanih osjećaja, a time i razvoja istinske individualnosti, započinje vrlo rano – ustvari u najranijem odgajanju djeteta… U našoj kulturi odgoj i obrazovanje suviše često imaju za posljedicu isključivanje spontanosti i zamjenjivanje originalnih psihičkih činova nametnutim osjećajima, mislima i željama. To se osobito odnosi na osjećaj neprijateljstva i nesviđanja koji je prisutan kod većine djece. Djecu se uči da se ponašaju pristojno i zatomljuju svoje prave emocije dok na kraju, kroz proces obrazovanja i odgoja, ne znaju više raspoznati pristojnu osobu od one loših namjera. Kao posljedica svega toga, kasnije u životu mi teško možemo ocijeniti do koje mjere su naše želje, misli i osjećanja stvarno naši, a u kojoj su nam mjeri izvana nametnuti. Autoriteti koji nas oblikuju su se tijekom moderne povijesti mijenjali – autoritet crkve je zamijenjen autoritetom države, autoritet države autoritetom zdravog razuma i javnog mijenja kao oruđima prilagođavanja.

Pobjeda slobode moguća je samo ako se demokracija razvije u društvo u kome pojedinac, njegov razvitak i sreća predstavljaju cilj i svrhu kulture, što je i dan danas, bez obzira na opće prihvaćeno mišljenje kako je čovjeku sve dostupno i kako je slobodan, samo pusta želja.

Iz astrološke perspektive kada govorimo o slobodi, prva asocijacija će nam biti Uran. No je li Uran baš pravi simbol za slobodu? Kada bismo govorili o ovom transpersonalnom planetu prije bi on bio ekvivalent za anarhiju, ne za slobodu. Uran mijenja, uzima stvari u svoje vlastite ruke, želi biti nesputan bez obzira na posljedice. Iza sebe ruši mostove i ne osvrće se. Revoluciju povezujemo s Uranom, istom onom revolucijom za koju se kaže kako jede svoju vlastitu djecu i koja za posljedicu može imati uklanjanje svih onih koji ne misle u skladu s revolucionarnim načelima. Je li to sloboda za svakoga?

Biti slobodan, između ostaloga, znači biti svoj što bismo mogli poistovjetiti sa simbolikom Sunca. Također, slobodan može biti onaj tko je odgovoran za svoje postupke odnosno stoji iza onoga što čini ili govori. Odgovornost je nešto što povezujemo sa Saturnom, planetom granica i odgovornosti koji nas ponekad i više no što to sami želimo podsjeća na zemaljsku realnost.

Da se vratimo opet Frommu – on tvrdi kako postoje dvije vrste slobode – negativna koja nas odvaja od ostatka svijeta i potencira naše strahove te pozitivna gdje pomoću kreativne aktivnosti potvrđujemo sebe i u interakciji smo s vanjskim svijetom. Saturn može predstavljati naše strahove kao i izolaciju te potčinjavanje vanjskim autoritetima za koje očekujemo da preuzmu odgovornost za nas. Međutim, Saturn predstavlja i odgovornost kao i suočavanje sa strahovima i njihove nadilaženje što je pozitivna Saturnova funkcija koja nas vodi na put k osobnoj i kreativnoj slobodi.

Odgovori

Required fields are marked *.