Astrodrom

psihološka astrologija

Going home

| nema komentara

Naslov ove pjesme s posljednjeg albuma Leonarda Cohena, njegova izvedba na pulskom koncertu te tema ove pjesme koja govori o povratku kući, ali i svijesti samog autora kako se bliži kraju svog životnog puta nagnali su me na razmišljanje. Vraćati se kući znači vraćati se u poznato okruženje, u sigurnost, u toplinu, na mjesto gdje ćemo biti zaštićeni, na mjesto gdje ćemo biti ono što zaista jesmo. Netko će možda povratak kući izjednačiti s povratkom stvoritelju, tamo gdje su sve duše jedno i gdje će napokon naći oslobođenje i smiraj od materijalnih poteškoća. Zanimljivo je cijelu ovu priču promotriti i iz astrološke perspektive.

Kada govorimo o domu bez sumnje govorimo o četvrtom polju. No, isto to četvrto polje osim što predstavlja dom i rano okruženje u kojem smo odrasli predstavlja i naše posljednje zemaljsko počivalište – grob. Kada se spomene grob u astrološkom kontekstu ne mogu da se ne sjetim jednog od astroloških aforizama Mile Dupora koji za Neptun u četvrtoj kući kaže – ‘ni groba mu se ne zna’. No vratimo se osnovnom simbolizmu četvrtog polja. Četvrto polje predstavlja korijen horoskopa, ono je izvor iz kojeg smo potekli, našu kolijevku, naše utočište. Govori o okruženju u kojem smo odrastali, o našoj obitelji (posebno o onom roditelju koji nam je bio emotivno blizak). Također, govori o domu kojeg ćemo jednog dana sami stvoriti – po uzoru na svoj roditeljski dom, a ako se u njemu baš nismo dobro osjećali, nastojat ćemo stvoriti nešto njemu posve suprotno, pokušavajući da biti sretniji i zadovoljniji.

Prirodni vladar četvrtog polja je Mjesec. Mjesec je planet emocija i instinkta, prošlosti i nesvjesnog. Ovaj Zemljin satelit čuvar je naših uspomena, svega onoga što nas je oblikovalo onakvima kakvi smo danas, čak i onih uspomena kojih se sami više voljno ne možemo prisjetiti. Mjesec simbolizira i majčinski princip i svu brigu i ljubav koju nam on pruža. On je kolijevka u koju se želimo smjestiti i snivati slatke snove.

Kada govorimo o našem posljednjem putovanju, odnosno o smrti, nju ne povezujemo s osmim poljem kao što biste možda na prvu pomislili nego s devetim poljem. Deveto polje govori o putovanju duše. Prirodni vladar devetog polja je Jupiter, simbol svega svetog i božanskog u našim životima, on je most između ljudskog i božanskog, ali i ono božansko u svakom od nas. Zanimljivo je da je Jupiter egzaltiran upravo u znaku Raka, četvrtom znaku zodijaka koji vlada četvrtom kućom prirodnog horoskopa. Povratak kući je povratak na posljednje počivalište, tamo gdje ponovo postajemo prah i pepeo – iz praha si napravljen, u prah ćeš se pretvoriti. I tako se krug zatvara. 

Odgovori

Required fields are marked *.