Astrodrom

psihološka astrologija

Stablo života

| nema komentara

 

Izvor: Wikimedia

Kuće jedan su od najvažnijih elemenata u astrološkoj analizi. One govore na kojem području života doživljavamo određena iskustva, ali opisuju segmente naše psihe, korake na putu našeg osobnog razvoja. Ipak po važnosti se izdvajaju dvije glavne osi horoskopa – jedna od njih je os prva-sedma kuća koju nazivamo osi odnosa dok je druga os četvrta-deseta kuća koju nazivamo roditeljskom osi. Između ostaloga, kada se na jednoj od te dvije osi nađe neki planet, to mu daje osobiti značaj te ističe njegovo djelovanje u natalnoj karti.

Os četvrta-deseta kuća vrlo je zanimljiva – povezuje najnesvjesniji i nasvjesniji (mogli bismo reći i najsamosvjesniji dio osobnog horoskopa). Četvrto polje nalazi se duboko u korijenu horoskopa, predstavlja naše porijeklo, naše najranije dane života, naše obiteljsko okruženje. U četvrtom polju smo u papučama, onakvima kakvima nas zateknu nenajavljeni gosti. To je korijen našeg horoskopa i korijen našeg bića i bez obzira što je krošnja ono što je vidljivo drugima (deseto polje odnosno njegova os), važno je u kakvom je stanju taj korijen. Ako je zdrav i stabilan i stablo našeg života moći će se razvijati i granati, širiti i vinuti u visine. Ako je slabašan, neće ni stablo napredovati. Zato je i važan uravnotežen odnos između onoga što predstavlja četvrto polje i deseto polje.

Deseto polje odnosno njegova os najviša je točka horoskopa. Ono opisuje naše svjetovne i profesionalne ciljeve, ono što želimo realizirati, naš profesionalni i društveni status. On je kruna našeg zemaljskog postojanja, ono što ćemo ostaviti iza sebe kada nas više ne bude. Također, govori o odnosu s autoritetima kao i načinu na koji se sami ponašamo kada smo u poziciji da i sami budemo nadređeni. Osobe s naglašenim ovim dijelom horoskopa imaju potrebu realizirati se na društvenom i profesionalnom planu, ostvariti karijeru ili biti uz nekoga tko je značajan i važan u društvu.

Os četvrto-deseto polje naziva se i hijerarhijska os te određuje i našu poziciju u socijalnom okruženju. Za početak, sviđalo se to nama ili ne, ljudi će nas promatrati i ocijenjivati obzirom na naše porodično i nacionalno porijeklo. Svakoj obitelji i svakoj naciji pripisuju se određene osobine. Tako smo i mi stavljeni u neku određenu kategoriju, bez obzira jesmo li doista sami takvi ili ne. No, ako želimo nešto promijeniti, ruke nam nisu vezane. Što ćemo napraviti sa sobom, svojim životom i svojom reputacijom, lijepo se vidi u poziciji našeg desetog polja. Ono predstavlja naše svjesne napore, sliku koju smo sami izgradili, naša vlastita postignuća. Naravno, nije to lako kako izgleda, sve ono što na kraju postignemo u desetom polju plod je kontinuiranog i dugotrajnog napora.

Na kraju, važno je ne zaboraviti kako je za uravnotežen i stabilan život potrebno da postoji jednaka uravnoteženost između kuća uključenih u ovu os, uravnoteženost između privatnog i javnog aspekta života. Bez obzira koliko toga postigli i koliko visoko se uzdigli, ne bismo trebali zaboraviti otkuda smo došli i otkuda potječemo. Jedino tako možemo doista živjeti život u svoj njegovoj punoći.

 

Odgovori

Required fields are marked *.