Astrodrom

psihološka astrologija

Saturn u Škorpionu

| nema komentara

Nakon, čini se, beskonačnog boravka Saturna u znaku Vage, početkom listopada 2012. Saturn je ušao u znak Škorpiona. Naravno da se boravak Saturna u svakom znaku čini beskonačnim jer on nezaobilazno upire prstom u ono što ne funkcionira kako treba u našim životima i upozorava kako se još više trebamo potruditi. Tako je njegovo boravak u znaku Vage ukazao na svu krhkost partnerskih odnosa te potrebu da uložimo još više u njih kako bi oni postali stabilniji i kvalitetniji, a mi zadovoljniji. Sada je na redu sljedeća lekcija.

Saturn u Škorpionu fokusira se na ono što leži ispod površine, upire u naše slabosti koje možda i nisu samo slabosti nego i potencijali koje trebamo osvijestiti i razviti. Tradicionalno, znak Škorpiona povezan je s temom seksa, novca, moći i transformativnih procesa. Trenutna situacija u svijetu je takva da su financijske institucije postale centri moći te vedre i oblače ovisno o vlastitim interesima i ciljevima koji na prvo mjesto stavljaju profit. Ulazak i boravak Saturna u Škorpionu vrlo će nam jasno ukazati na tu činjenicu. I ne samo to. Saturn ne podnosi nedovršene i polovične poslove, na individualnoj i na globalnoj razini morat ćemo se pozabaviti ovim problemom koji postao više nego gorući. No, Saturn u Škorpionu neće biti sam već je svoje djelovanje uskladiti s Plutonom u znaku Jarca te će zajedno djelovati u pravcu dubokih, ponekad radikalnih i dramatičnih promjena nakon kojih naš svijet više neće izgledati isto.

Škorpion je znak koji vlada i prirodnim resursima. Raspolaganje i gospodarenje prirodnim resursima jedna je najvažnijih tema posljednjih nekoliko desetljeća. Boravak Saturna u znak Škorpiona još će više staviti u fokus tu temu, vjerojatno na površinu iznijeti neke činjenice s kojima nismo do sad bili upoznati, možda nas šokirati i zgroziti. Znamo da onaj tko raspolaže resursima u svojim rukama ima golemu moć – borba za resurse i moć će se zaoštriti, ali i dobiti novu dimenziju.

Dalje, jedna od tema koje najčešće povezujemo s ovim vodenim znakom je seks i seksualnost. Posljednjih godina seksualnost je postala nešto što je prisutno u svakom segmentu javnog života, što nas zapljuskuje s malih i velikih ekrana, reklamira i mami na potrošnju. Ipak, istinska seksualnost je svjetlosnim godinama daleko od onoga što svakodnevno gledamo. Ne zaboravimo kako je Škorpion vodeni znak, dakle, znak emocija i kako pravi seksualni čin u sebi sadrži i onu duboku, emotivnu komponentu i djeluje transformativno na svim razinama ljudskog bića. Saturn u Škorpionu ogolit će svu besmisao korištenja seksa u komercijalne svrhe i podsjetiti što je on zaista. Također, potaknut će nas da se zapitamo o svojem odnosu prema seksu i seksualnosti, kao i da se suočimo s tabu temama i predrasudama za koje možda i nismo znali da ih imamo.

Sa Škorpionom su povezani porezi i porezna politika. Jasno je kako danas porezi koji plaćaju bogati i siromašni nisu baš pravedni. Svjedoci smo kako u svijetu, a i kod nas oni koji imaju i zarađuju više plaćaju manja porezna davanja odnosno pokušavaju izbjeći plaćanje poreza pronalaženjem rupa u zakonu. Moguće je da će se u poreznoj politici koristiti neke stare oprobane metode no pitanje je hoće li to u budućnosti donijeti doista pravedniji porezni sustav.

Dubinska psihologija, psihijatrija i psihoanaliza također su domena ovog znaka. Škorpion je taj koji je bavi najskrivenijim aspektima naše osobnosti, onime što često skrivamo i od sebe samih. Možemo očekivati veći fokus i bavljenje ljudskom psihom i njezinom složenošću u javnosti i kao i primjenu “konkretnijih” metoda koji bi mogle pomoći postizanju psihičke ravnoteže i zdravlja.

Ukratko, Saturn u Škorpionu eliminirat će sve ono što je suvišno, nepotrebno, ono što nas ometa u razvoju i napredovanju, tako da vrijeme Saturna u Škorpionu može biti vrijeme rješavanja svega onoga što nas kao društvo i pojedince koči, svega onoga što nam je viška ili što prijeti opstanku zajednice kao cjeline. Ovo može biti period kada ćemo se suočiti s našim najvećim strahovima, ali istovremeno i dobiti priliku da se tih istih strahova i ograničenja riješimo. Također, upozorit će nas kako na sebe moramo prihvatiti odgovornost za vlastite postupke jer ako to ne učimo, kontrolu nad našim životima imat će netko drugi. A to je ono što ne želimo da se dogodi, je li? 

Odgovori

Required fields are marked *.