Astrodrom

psihološka astrologija

Dobra stara vremena

| nema komentara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada gledamo na ono što je iza nas, naša sjećanja često su prilično selektivna. Pokušajte evocirati svoje uspomene s nekime s kime ste provodili dosta vremena i vidjet ćete kako su vam u pamćenju ostale različite stvari. Čak i ako se sjećate istog događaja, možete ga posve drugačije interpretirati. U toliko mjeri da ćete se čak i posvađati. Ovo je vjerojatno uzrok tome što o svakom od nas kruže različite priče. Kada biste čuli sve što o vama govore, vjerojatno biste misli da je riječ o nekom filmu ili mitu. Definitivno ne o osobi koju držite da poznajete.

Gdje su pohranjena naša sjećanja? U astrologiji sjećanja simbolizira Mjesec. On je «skladište» svega onoga što nam se ikada dogodilo, čak i onoga čega se sami ne sjećamo. Vjerojatno ste i sami doživjeli momente kada vam je neki vanjski događaj «podsjetio» na nešto što ste, čini se, ipak bili zaboravili. I kao u nekom Proustovom romanu, koji je usput budi rečeno rođen u lunarnom znaku Raka, miris kolača odvest će vaše sjećanje tko zna gdje. Svakom se zna tu i tamo dogoditi da ga neka slika ili rečenica podsjeti na stvari koje su negdje posve utonule u rijeku sjećanja.

Čudna su ta sjećanja. To bismo mogli reći i za Mjesec. Planet našeg najranijeg djetinjstva, planet instinkata, nesvjesnog, skrivenog i ponekad doista teško objašnjivog. Vratimo li se samoj bazi astrologije, vidjet ćemo kako Mjesec vlada znakom Raka. Pa ako pogledamo znak Raka, vidjet ćete kako se on nalazi u dnu zodijaka, najdubljem, najtamnijem, najskrivenijem. To je sve ono iskonsko i istinsko u nama, bez uljepšavanja. Ono što često ni sami ne vidimo, što radi srama, što radi distanciranosti od svega onog animalnog i neobjašnjivog u našoj prirodi. Postajemo sve više racionalni i predvidljivi dok se spontanost polako, ali sigurno potiskuje. I onda se na kraju čudimo kako tako mirni i neprimjetni ljudi naprave takve teške zločine. Zato.

Kaže Gabi kako pamti samo sretne dane. Vjerujem joj. Ona je ipak jedna Račica i ima selektivnu memoriju. Ma imamo i mi drugi, manje ili više. Zato su i vremena koja su iza nas dobra, stara vremena. O da, sve izgleda tako idilično kada je to debelo iza nas. Da ne zanemarimo činjenicu kako smo bili mlađi, poletniji, naivniji i kako je sve izgledalo nekako lakše. Upravo tako. Mjesečeva funkcija je u horoskopu je da nas umiruje, da se osjećamo sigurno i zaštićeno, makar to bila i iluzija. A složit ćete se kako je to puno lakše kada se radi o nečemu što je već davno prošlo. Što god i kako god, kada prođe, čini kako je u prošlosti nekako sve bilo bolje. Sva sreća na Mjesecu.

Odgovori

Required fields are marked *.