Astrodrom

psihološka astrologija

Sasvim elementarno: Vatra

| nema komentara

Vatra je element koji otvara zodijak, na njegovom početku je vatreni, kardinalni znak Ovna. Ovaj element utjelovljenje je duha, a psihološka funkcija koja mu pripada je intuicija. Kada spomenemo vatru i intuiciju, to često izaziva podizanje obrva jer intuicija je osobina koju bismo možda prije povezali s elementom vode. Pa ipak, nije tako. Zašto? Kada govorimo o intuiciji, govorimo o budućnosti, odnosno o viziji onoga što bi su u budućnosti moglo dogoditi. A budućnost je domena vatrenog elementa.

Vatra je element najudaljeniji od zemaljske realnosti, ona je element ideja i kreativnost, živahan i neobuzdan, neprestano u potrazi za novim izazovima. Iako je to element avanture, također je i element duhovnosti – vatra je ono što nas pokreće i vodi prema naprijed, ali i ona nada u bolje sutra koja nam daje snagu u vremenima krize. 

Ovaj element ne trpi nikakva ograničenja, potrebno mu je prostora kako bi gorio punim sjajem i snagom. Ali kao što govori stara poslovica – vatra je dobar sluga, ali loš gospodar. Ako pretjera, može uništiti sve oko sebe, ali nam daje svjetlost i toplinu, nešto bez čega teško možemo živjeti. Posjedovanje vatre razlikuje čovjeka od životinje i na simboličkom i na konkretnom planu. 

U svemu i svakome vidi potencijale, vidi sve ono što bi netko mogao postati ili kako bi se neki projekt mogao razvijati. Za vatru ne postoji riječ ‘nemoguće’. Uza silan entuzijazam koji ovaj element posjeduje, to zapravo nije ništa neobično jer ostvaruje ono što se drugima doista čini nemoguće. Ovo je spontan i instinktivan element koji pred sobom mora imati cilj, neku avanturu u koju se može upustiti, tvrđavu koja treba osvojiti. I sve dok je tako vatra gori veselim žarom. Ako ne postoji nešto što u budućnosti treba ostvariti, vatra gubi motivaciju, smanjuje se i naposljetku gasi. 

Vatra je ta koja nam daje toplinu, koja nas neodoljivo privlači kao i pripadnici znakova vatrenog elementa. To su ljudi koji nas potiču i ohrabruju u teškim životnim trenucima i pomažu nam da krenemo dalje. Radi svoje odvažnosti i odlučnosti su uzor drugima, pravo svjetlo u tami. Kada ima odgovarajući cilj pred sobom, teško ju je zaustaviti. Ovo je samopouzdan element koji crpi snagu iz svojih postignuća pa i slave koje ide uz njegove podvige. Živahan je i dinamičan, neprestano u potrazi za novim avanturama i uzbuđenjima. 

S druge strane, ovom elementu nedostaje strpljenja i samokontrole, usmjeren je na sebe i svoje vlastite želje i porive zanemarujući druge i njihove potrebe, zna biti surov i sirov, paleći sve pred sobom i oko sebe. Ipak, svijet bez vatre bio bi svijet tame. Vatra je element duhovnog napretka i osvajanja novih horizonata, element koji nam daje vjeru u budućnost kao i da uvijek postoji nada u bolje sutra.

 

Odgovori

Required fields are marked *.