Astrodrom

psihološka astrologija

Mrkva i batina – Jupiter i Saturn u horoskopu

| nema komentara

Još davno sam čula priču o dva različita učitelja – Jupiteru, koji svom učeniku nakon dobro obavljenog zadatka daje poslasticu za nagradu i Saturnu za uspješno savladanu lekciju učeniku kao nagradu daje još teži i složeniji zadatak. Jupiter i Saturn su dva suprotna principa no i jedan i drugi su neophodni su kako bismo se učili o svijetu oko sebe i razvijali se kao osobe.

Jupiter i Saturn pripadaju kategoriji socijalnih planeta, onih koji služe kao most između pojedinca i društva, učeći nas pravilima igre u svijetu koji nas okružuje te gradeći naše svjetonazore. No svaki od njih to radi na svoj specifičan način.

Jupiter je vatreni planet, vladar vatrenog Strijelca i vodenih Riba. Govori o našim filozofskim i vjerskim uvjerenjima, optimističan je i ekspanzivan, mami nas na akciju i napredovanje obećanjima bolje budućnosti. Jupiter je planet potencijala na kojima je potrebno raditi kako bi se razvili jer u protivnom ostaju samo – potencijali. Jupiter predstavlja sve naše mogućnosti za razvoj, on je onaj koji nam daje viziju svega onoga što možemo postići. Kada je Jupiter u pitanju, samo je neba granica za nas. On nas potiče pozitivnim asocijacijama, naglašava ono pozitivno u nama i oko nas. Za njega će na kraju sve biti dobro i svaka priča ima sretan završetak. Da nema onoga što on predstavlja u našim horoskopima, ne bismo imali snage ustati se svakog jutra ponovo i uza sve nedaće i prepreke u životu vjerovati kako će sve sutra biti bolje. Jupiter predstavlja naš moral i etiku, naša vlastita načela i vjerovanja u ono što je ispravno, a što ne. U Jupiterovom duhu je i sama astrologija kao disciplina koja otkriva nečije osobne potencijale za razvoj, a i daje nam uvid u mogućnosti našeg budućeg razvoja.

Za razliku od Jupitera, Saturn je na zemaljskoj, materijalnoj razini. Postavlja nam jasne granice i zahtjeve. Često nas neugodno podsjeća kako odgovaramo za sve što učinimo jer svaki naš postupak ima posljedicu bila ona, uvjetno rečeno, pozitivna ili negativna. Sa Saturnom se uči na teži način, on nam neće dati priliku da filozofiramo o stvarima i o tome kako bi nešto izgledalo kad bi bilo nego sve naše teorije i pretpostavke moramo isprobati u praksi. Sa Saturnom učimo na vlastitoj koži i često moramo ponavljati lekcije sve dok ih ne dovedemo gotovo do savršenstva. Saturnove metode su stroge i nepokolebljive i to je jedan od razloga njegove nepopularnosti u astrologiji. Ipak, budimo iskreni do sebe, koliko toga bismo doista u životu napravili i naučili da ne postoji strah od kazne ili neka vrste prisile? Na primjer, da li bismo išli u školu da nas roditelji ne pošalju i bismo li učili da ne postoje ocjene? Cijeli obrazovni sustav je, barem do studija, vrlo saturnski ustrojen – trud, kazna ili nagrada. No nije ni Saturn tako loš kao što izgleda. On je zaslužan za stjecanje mudrosti i iskustva, daje nam promišljenost i odmjerenost, a ako smo doista spremni učiti i mudrost.

I Jupiter i Saturn su principi važni u našim životima i osobnom razvoju. Svaki od njih na svoj način podsjeća nas da smo svi mi dio veće cjeline, dio zajednice i da svojim djelovanjem ostavljamo trag u svom okruženju, mijenjamo ga i na njega utječemo. Jednako se događa i u suprotnom smjeru. S Jupiterom i Saturnom svijet oko nas postaje širi i shvaćamo kako i mi možemo pridonijeti kako bi se stvari u njemu promijenile.

 

 

Odgovori

Required fields are marked *.