Astrodrom

psihološka astrologija

Srce moje i srce tvoje u ljubavi stoje

| nema komentara

Velikim dijelom naši životi okreću se oko osobnih veza. Oni su izvor naše sreće i naših frustracija. Stoga smo u potrazi za načinom kako bismo mogli poboljšati kvalitetu naših odnosa.

Svatko od nas drugačije bi definirao riječ ljubav – netko bi govorio o razumijevanju i komunikaciji, netko o strasti, netko o susretu sa srodnom dušom, netko o poštovanju. Naše slike i očekivanja oblikuju naša iskustva od najranijeg djetinjstva, puberteta pa i dalje. Naravno, tu su i slike i obrasci koje nam nameće današnje moderno društvo koje nam marketinški servira priču o vječnoj i sveobuhvatnoj, prvenstveno romantičnoj ljubavi. Usred svega toga znamo se naći prilično zbunjeni.

Naši bliski odnosi baziraju se na slici koju imamo o nama samima i o slici koju imamo o svijetu koji nas okružuje. Mnogi od nas će tvrditi da možemo voljeti nekog drugog u mjeri u kojoj zapravo volimo sebe.

Možemo govoriti i o različitim oblicima ljubavi u razvojnom smislu– od senzualne, čulne ljubavi na nivou znaka Bika; strastvene i kreativne ljubavi na nivou Lava; transformativne i erotične na razini Škorpiona te razumne i humane na nivou Vodenjaka. Često se četiri fiksna znaka zodijaka promatraju kao četiri stupa koja na svojim leđima nose cijeli svijet. Četiri fiksna znaka nazivaju se i čuvarima neba. Oni simboliziraju i četiri godišnja doba – proljeće, ljeto, jesen i zimu. Također, povezujemo ih s različitim vrstama ljubavi. Fiksni znaci su znaci manifestacije.

Srodno četirima fiksnim znacima imamo i četiri različite definicije ljubavi ili u grčkom originalu epitimija (epithimia), filija (philia), eros i agape.

Epitimiju povezujemo sa senzualnim i čulnim znakom Bika, usmjerenog na svijet oko sebe koji doživljava svojim osjetilima. Epitimija je čulna ljubav usmjerena na zadovoljenje vlastitih potreba u kojoj drugi ljudi, nažalost, mogu postati samo objekti. U idealnom slučaju na ovoj razini smo bez inhibicija i dobro poznajemo svoje potrebe i svoje tijelo. Uostalom, ako sami ne znamo što nam treba i kako udovoljiti vlastitim željama, kako to možemo očekivati od nekog drugog? Ako naše bazične potrebe nisu zadovoljene, osjećamo se nervozno i nemirno te se ne možemo koncentrirati na naše svakodnevne aktivnosti, a možemo razviti i razne vrste ovisnosti.

Filiju povezujemo s kreativnim i vatrenim znakom Lava koji se voli osjećati posebnim i drugačijim. A baš je takva ljubav i filija – to je odnos koji uspostavljamo s nekim u čijem se društvu osjećamo spontano i opušteno, s kim možemo izraziti svoje ponajbolje kvalitete i biti upravo ono što jesmo u svojoj nutrini. To su osobe koje prepoznaju naše vrijednosti i mi ih upravo radi toga volimo. Filija je spontana ljubav te stoga sadrži veliku dozu rizika, ali takve veze pamtimo cijeli život koliko god da kratko trajale.

Kada govorimo o erosu, govorimo o ljubavi koja transfomira, ali koja je povezana s bolnim iskustvima. U erotičnoj ljubavi padaju sve naše maske, u doslovnom i prenesenom značenju, ona nas inicira i nepovratno mijenja, ostavljajući na nama neizbrisiv trag. Naravno, povezujemo sa znakom Škorpiona, emotivnim i strastvenim, u potrazi za ultimativnom ljubavnom vezom u kojoj će se u potpunosti predati partneru. U takvoj vezi usmjereni smo na partnera i to zato što nam je on važan i želimo da se on osjeti voljenim i zadovoljenim. Erotični odnos nas lišava svega onog suvišnog i nefunkcionalnog u životu i obogaćuje nas novim vrijednostima.

Agape, ljubav na razini znaka Vodenjaka, govori o potpunom prihvaćanju onih koje volimo, sa svim njihovim manama i vrlinama. Agape je prijateljska ljubav dvije kompletne osobe koje bez problema mogu funkcionirati i same, ali su odabrale biti u vezi. Najtrajniji odnosi u našim životima sadrže ovakvu vrstu ljubavi. Na grčkom agape znači ljubav boga prema čovjeku dok je po kršćanskim definicijama agape božanska ljubav koja je pohrlila prema čovjeku u liku Isusa Krista. Zahvaćen takvom ljubavlju čovjek bogu uzvraća ljubav, ljubeći boga u svima oko sebe. Za razliku od epitimije, filije i erosa ovaj tip ljubavi lišen je intenziteta i žudnje.

Naravno, ne trebamo očekivati da ćemo u našim bliskim vezama ostvariti idealnu ravnotežu i uvijek svaki aspekt ljubavi. I mi i naši bližnji ljudi smo od krvi i mesa, sa svim ljudskim vrlinama i manama.

Odgovori

Required fields are marked *.