Astrodrom

psihološka astrologija

After ego

| nema komentara

Živimo u modernom društvu u kojem često baratamo izrazima poput ego, egoizam, egoističan… Zanimljivo je kako se jedan prilično stručan izraz iz psihologije udomaćio u našim razgovorima, kako ga često rabimo, raspravljamo o onome što on za nas znači. Svakako ćete se složiti da za nekog tko je egoističan smatrate da je sebičan, možda čak i bahat, kako misli samo na sebe. Vjerojatno mislite kako takav netko i o sebi ima prilično visoko mišljenje mada može biti vrlo upitno koliko je ono doista zasnovano na objektivnim činjenicama. To je netko tko će se redovito precijeniti. Onaj je taj koji misli da sve može i da mu je sve dozvoljeno. Zapravo, netko tko kod nekih neće biti omiljen radi svog ponašanja dok će mu se drugi diviti i prihvatiti ga kao vođu i uzor. Netko tko će dobro kotirati u okruženju onih koji mu se dive, ali biti redovito napadan od onih koji su kritičniji.

Centralna tema u modernom zapadnom društvu je odricanje od ega. Jednim dijelom to je utjecaj s istoka u smislu postizanja unutarnjeg balansa i dostizanja nirvane. Drugim dijelom to je ostavština kršćanstva koja za glavni lajtmotiv ima temu žrtvovanje i patnje radi postizanja blaženstva i nagrade – života u raju. Dakle, govorimo o odricanju od ega, je li? Za početak ključno pitanje imate li uopće razvijen i zdrav ego. Jer ako ga nemate, kako ga se možete odreći, kako ga možete nadići. U tom grmu leži zec.

Najprije bih krenula od definicije ega, barem na onaj način na koji na njega gleda psihoanaliza. Ego je agent svijesti, on je onaj dio nas na koji mislimo kada kažemo «ja». On je naše svjesno vodstvo u životu i neophodan je kako bismo normalno funkcionirali u životu. On nam daje samosvijest i samopouzdanje.

A sada ćemo cijelu priču prebaciti na astrološki teren. Prvi znak u zodijaku je vatreni Ovan, a posljednji su vodene Ribe. Ako potražimo astrološki ekvivalent egu, onda je to Sunce. Sunce vlada znakom Lava, a egzaltirano je (dakle u najboljoj svojoj poziciji u zodijaku) u prvom znaku Zodijaka, proljetnom, vatrenom Ovnu. Poznajete li nekoga tko je rođen u jednom od ova dva znaka, sigurno ćete se složiti sa mnom kako se radi o samouvjerenim osobama, koje vatreno brane svoja vlastita uvjerenja, koje znaju što hoće. Vjerojatno ćete dodati da znaju biti bahate i pune sebe, pa možete imati dojam kako smatraju da su centar svijeta. Možda vam se to ne sviđa ili vas čak iritira. Ili biste možda u potaji željeli biti baš poput njih?

Ipak zapitajte se može li netko tko ne voli samog sebe voljeti nekog drugog. Znam da ste ovu teoriju čuli već stotinu puta. No doista voljeti (bilo da je riječ o ljubavi prema samom sebi ili drugima) ne znači samo obožavati neku idealnu sliku o dotičnoj osobi nego prihvatiti nekoga u cijelosti, sa svim vrlinama i manama. Odnosno, ako ovdje govorimo o svakom od nas pojedinačno, to znači prihvatiti sebe u potpunosti. Vjerovati u to da je svatko od nas nešto osobito jer to doista tako i jeste. U to su uvjereni pripadnici vatrenih znakova koji se neće zamarati detaljima bilo da je riječ o njima samima ili o onima koje vole. Imat će afirmativan stav i isticati svoje vlastite vrline i prednosti. Zato od njih u tom pogledu doista imamo što naučiti.

Pored toga, osobina je vatrenih znakova da se znaju izboriti za same sebe i osvojiti svoje mjesto pod suncem. Jer im je jasno da to za njih neće učiniti nitko drugi. Sebi su na prvom mjestu i najvažniji. Nema cilja koji je za njih nedostižan. Ostavljaju dojam na druge i na njih djeluju inspirativno.

A nakon što naučimo biti samouvjereni pa čak i sebični i egoistični možemo prijeći na druge životne lekcije. Zapravo, svaki znak zodijaka predstavlja neku razinu ljudskog iskustva. Lekcije započinju znakom Ovna, a završavaju u znaku Riba. Na kraju zodijaka doista smo spremni odreći se svog ega i egoizma. Stopiti se s nečim što je veće od nas. Ali tek nakon što smo prošli kroz cijeli niz iskušenja i doista savladali sve prethodne lekcije. Jer u pitanju je životna škola. Od instinktivnog, naglog, impulzivnog Ovna dolazimo do Riba, znaka punog razumijevanja, prihvaćanja, bez pogovora spremnog za žrtvu. Tema žrtvovanja i odricanja nije nešto što je znaku Riba nametnuto i nema neku određenu svrhu nego je jednostavno modus djelovanja. To je nešto posve prirodno i spontano. Na ovoj razini iskustva postaje jasno koliko smo svi mi međusobno povezani i koliko djelovanje svakog od nas utječe na druge.

Sebično, djetinjasto ponašanje na razini znaka Ovna putovanjem kroz zodijak završava u empatičnim, sveprihvaćajućem znaku Riba. Putovanjem kroz zodijak naučit ćemo promatrati život iz različitih kutova gledanja. Koje ćemo s manje ili više lakoće usvojiti. Na razini Riba prizma kroz koju promatramo svijet dobit će doista širok spektar i otvoriti nam neslućene dimenzije. Takve da ćemo doista biti spremni odreći se svog ega i svog egoizma i dragovoljno položiti sve svoje snage za dobrobit nekog višeg cilja. To je pravi trenutak. Ukoliko doista niste spremni za takvu žrtvu, pričekajte. Očito je da imate još puno toga za naučiti. Doći će i vaših pet minuta. 

Odgovori

Required fields are marked *.