Astrodrom

psihološka astrologija

Svuda pođi, kući dođi

| 1 komentar

Cijela ova priča o putnicima i onima koji ne vole biti predaleko od rodne grude započela je s razmišljanjima o egzaltaciji Jupitera u znaku Raka. Jupiter, vladar Strijelca i Riba, planet je ekspanzije, širenja horizonata, vjere i životnih svjetonazora u svojoj je najboljoj poziciji upravo u znaku Raka. Kako to? Raka ne možemo nazvati uskogrudnim no to je znak koji je introvertiran, usmjeren ka svojoj obitelji, uglavnom nezainteresiran za globalna događanja. Ipak, postoji posve logično objašnjenje za Jupiterovu egzaltaciju baš u tom znaku.

Svi mi odrastamo u obiteljskom okruženju (znak Raka, četvrta kuća) koji oblikuje našu osobnost baš kao što ruke vještog vrtlara oblikuju mladu biljku. U obitelji usvajamo navike i obrasce ponašanja, obitelj je sigurno gnijezdo iz kojeg se otiskujemo u veliki svijet. Simbol tog novog i velikog svijeta je Jupiter kojeg povezujemo sa stranim zemljama, ali i s učenjem, znanjem i spoznavanjem. Jupiter je simbol širenja osobnih horizonata i u doslovnom i u prenesenom smislu. Prvi od socijalnih planeta uči nas kako prekoračiti i iskoračiti preko vlastitih ograničenja, oplemeniti pa čak i na neki način pobijediti same sebe. Jupiter nas mami na izlet u nepoznato, na dalek put, u uzbudljivu avanturu. Iako najčešće putujemo radi zadovoljstva i odmora, ponekad ćemo otputovati i kako bismo vlastiti život i vlastite probleme promotrili iz neke nove, drugačije perspektive. Ta svježa perspektiva može nam biti od velike pomoći. Slično je i s učenjem – usvajanjem novih spoznaja na svijet oko sebe gledamo novim očima, a ako se malo potrudimo možemo i promijeniti ono čime nismo zadovoljni. I baš u tome je bit egzaltacije Jupitera u znaku Raka.

Rak se nalazi u korijenu Zodijaka, najdubljem i najviše nesvjesnom njegovom dijelu. Na razini znaka Raka robujemo instinktima i navikama, onime što su nas u obitelji naučili kako bismo preživjeli u okrutnom svijetu. Naravno, nisu tu samo afirmativni i pozitivni obrasci ponašanja, tu su kompleksi koji nas guše i usporavaju naš osobni razvoj. Upravo Jupiter, njegov blagotvoran i prosvjetljujući utjecaj pomaže nam da bolje upoznamo sebe, spoznamo vlastita ograničenja i pokušamo nešto promijeniti. Jupiterov zaštitnički i blagotvoran utjecaj baš zato u znaku Raka najviše dolazi do izražaja.

One Comment

  1. Pingback: Tweets that mention Jupiter.... -- Topsy.com

Odgovori

Required fields are marked *.