Astrodrom

psihološka astrologija

Uran u Ovnu

| 5 komentara

Ovaj moderni planet otkriven je potkraj 18. stoljeća, tik prije izbijanja Francuske revolucije. Dotad je u našem planetarnom sustavu bilo poznato osam planeta (uključujući i Zemlju) zaključno sa zadnjim planetom vidljivim golim okom, a to je bio Saturn. Međutim, kada su napokon stvoreni tehnički uvjeti za konstruiranje teleskopa, otkriven je novi planet, stjegonoša modernog doba, revolucija i promjena. Astrolozi su ga dodijelili znaku Vodenjaka. Zanimljivo je i to kako je Galileo Galilei, koji je bio idejni tvorac teleskopa, bio rođen upravo u znaku Vodenjaka.

Uranov ciklus traje 84 godine, koliko mu treba da obiđe cijeli Zodijaka. U svakom znaku provede otprilike sedam godina. Kada boravi u nekom znaku područje kojim vlada dotični znak izloženo je revolucionarnim promjenama, događajima koji se ne uklapaju u postojeće standarde, ali koji najavljuju buduće trendove. Tako je na primjer Uran bio u znaku Raka pedesetih godina prošlog stoljeća, razdoblja kada se lice obitelji i nacija mijenja – žene počinju izlaziti iz svojih klasičnih uloga majki i domaćica, počinju ostvarivati karijere, u domove ulaze aparati koji mijenjaju i olakšavaju svakodnevni život. Kada je Uran boravio u znaku Vage sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća promijenio je zauvijek muško-ženske odnose, a to razdoblje poznajemo pod nazivom seksualna revolucija.

A što se događalo prije manje od 84 godine, periodu kada je Uran bio u znaku Ovna posljednji put? Za početak u filmskoj industriji dogodila se revolucija – predstavljen je zvučni film, Charles Lindbergh postaje prvi čovjek koji je sam preletio Atlantik, a Amelia Earhart prva žena koje je to isto učinila, samo nekoliko godina poslije njega (također u vrijeme Urana u znaku Ovna). Prva žena osvaja zlato na Olimpijskim igrama. U Sovjetskom Savezu, Staljin dolazi na vlast smjenjujući Trockog. Automobil na benzinski pogon zamjenjuje kočije, Alexander Flemming otkriva penicilin. Velika Britanija daje samostalnost nekim svojim kolonijama, u Indiji Gandhi započinje svoje nenasilne prosvjede. Španjolska postaje republika, u Njemačkoj nakon žestokih sukoba ljevice i desnice na vlast dolaze nacisti s Hitlerom na čelu koji vrlo efikasno provode svoje zamisli u djelo nizom zakona i dekreta. Naravno, jedna od najvažnijih stvari koja se dogodila u ovom razdoblju je ekonomska kriza koja je dovela do velikog sloma burze, nezaposlenosti i gladi. Odličan teren za nastajanje ekstremnih pokreta koji će dati prava i blagostanje jednoj grupaciji ljudi nauštrb druge grupacije ljudi. Upravo se to i dogodilo u Njemačkoj dolaskom Hitlera na vlast. Ostalo je povijest.

Upravo tog ekstremizma trebamo se čuvati za vrijeme boravka Urana u znaku Ovna. Ekonomsku krizu već imamo i ona je, nažalost, dobar teren za ekstremne političke opcije što se već pokazalo u pobjedi desne opcije u nekim zemljama Europe. Sreća što je Saturn trenutno u odličnoj i snažnoj poziciji u Ovnu suprotnom znaku Vage pa će doza razuma barem ove prve dvije godine boravka Urana u znaku Ovna držati stvari pod kontrolom. Ovan je znak okrenut sebi, vlastitim potrebama, tvrdoglavo ide glavom kroz zid, agresivan je i prodoran. Uran u Ovnu može potaknuti pozitivnu afirmaciju pojedinca, više brige o sebi i držanje do potreba i mišljenja svakog člana društva, ali i može i potencirati egocentrične i sebične pojedince koji su u prilici da vedre i oblače. Također, to će biti razdoblje velikih inovacija na svim područjima ljudskog djelovanja. Već je počela masovnija proizvodnja automobila na električni pogon, uvode se nove mobilne tehnike i na tržište dolazi telekomunikacijska i računalna oprema čije mogućnosti su gotovo nevjerojatne i još puno toga što čemu ćemo se još čuditi. Čekaju nas uzbudljiva i zanimljiva vremena. Baš kao iz one poznate kineske kletve: “Dabogda živio u interesantna vremena!”

5 Comments

  1. Ova globalna kriza traje samo par godina i već me puca nostalgija za dosadnim vremenima. 🙂

  2. Daj piši malo o ljubavi…dosta mi je kriza i katastrofa, ako me shvaćaš 🙂

  3. Jedva čekam

  4. Bit ce zanimljivo vidjeti sto nam ovoga puta donosi Uran u Ovnu… a interesantnih vremena mi je vec pomalo dosta 🙁

Odgovori

Required fields are marked *.