Astrodrom

psihološka astrologija

Poljubi svoje neprijatelje

| 2 komentara

Kad se spomene riječ ‘neprijatelj’ mislimo na nekoga tko nam nije naklonjen, tko nas ne voli, tko nam ne želi dobro. Tradicionalna astrologija je bila još preciznija u definiranju neprijatelja pa ih je podijelila na javne i tajne neprijatelje. Ovo može djelovati neobično, ali ako postoje područja horoskopa koja opisuju one koji su nam naklonjeni, naše prijatelje, suradnike, ljubljene, našu obitelj, zašto ne bi postojali dijelovi horoskopa koji opisuju one koji nas ne vole?

I javni i tajni neprijatelji nalaze se u gornjoj polovici horoskopa – sa sedmim poljem koje predstavlja javne neprijatelje otvara se druga polovica horoskopa, a dvanaesto polje tajnih neprijatelja zatvara natalnu. Dok se u prvoj polovici horoskopa bavimo stjecanjem vještina i odnosima s bliskim okruženjem, u sedmom polju bivamo ‘bačeni u vatru’ međuljudskih odnosa, složenih i slojevitih u svakom pogledu. U sedmom polju susrećemo naše ljubavne i poslovne partnere, ali i one koji nas otvoreno i izravno napadaju. Kako god okrenemo, ono je područje borbe ‘prsa o prsa’ no igra se otvorenih karata i pošteno. U sedmom polju horoskopa su osobine koje mislimo da sami ne posjedujemo i zato ih tražimo u drugima – u onima u koje se zaljubljujemo, u one s kojima surađujemo, ali ih prepoznajemo u drugim ljudima koji nam se ne sviđaju i koji u nama izazivaju agresivne porive. Zašto? Jedna od najspominjanijih pojmova iz psihologije je projekcija, pojava kada svoje potisnute osobine prepoznajemo u drugim ljudima. Takve osobe su za nas ili privlačne poput magneta ili ih ne možemo podnijeti iz jednog te istog razloga – spontano izražavaju ono što se krije u nama samima.

Međutim, frontalno suočavanje ili sukob s nekim ne mora biti tako loša stvar kao što nam se može činiti na prvi pogled. U otvorenoj konfrontaciji na vidjelo izlaze naši uspavani potencijali pa možemo iznenaditi i sebe i druge. Osim toga, to je način da se riješe napetosti i nesuglasice pa netko tko nam je jednom bio takmac može postati naš saveznik. U ljubavi i ratu sve je moguće.

Druga je priča, pak, s dvanaestim poljem. Ono se nalazi na kraju natalne karte i na kao što je sa svim stvarima na kraju, u njemu se nalazi sažetak sadržaja iz svih prethodnih polja. Dvanaesto polje je polje nesvjesnog, svega onoga s čime ne želimo ili ne možemo svjesno suočiti. Kako bismo barem djelomice upoznali i savladali sadržaje vlastitog nesvjesnog potreban je mir i izolacija i zato je, između ostaloga, dvanaesto polje i područje zatvorenih institucija (bolnice, zatvori, samostani). Dvanaesto polje je i polje tajnih neprijatelja, dakle, onih koji napadaju tvorno, iza leđa, onda kada se najmanje nadamo, kada smo najslabiji. Naravno, to mogu biti oni koji nam doista potajno žele zlo, no ne zaboravimo koliko je u svakom od nas jaka borba između svjesnog i nesvjesnog. I nesvjesno često puta pobjeđuje poput nekog tajanstvenog neznanca koji stoji na putu ostvarenja naših želja. I zato nam se čini kako neka moćna sila sprječava da realiziramo svoje ciljeve. No, jesmo li doista iskreni prema sebi? Istraživanje vlastite osobe posao je za cijeli jedan život pa i više od toga. Upoznajući sebe doći ćemo i do onih mračnih kutaka iz kojih nam se čine da na nas vrebaju strašna čudovišta koja nam žele nauditi. Kada im se približimo, možemo ustvrditi da su ona samo naš vlastiti iskrivljeni odraz. Kao što je i sadržaj dvanaestog polja zapravo dio naše vlastite psihe. Koju samo trebamo upoznati. Pa nam možda više neće raditi iza leđa.

Svaki aspekt naših osobnih horoskopa dio je nas samih, naše vlastite psihe, u jednakoj mjeri kao što predstavlja ljude s kojima dolazimo u kontakt i ono što nam se događa. Vanjski svijet odraz našeg unutarnjeg svijeta.

2 Comments

  1. Što je gore to je i dole, mikro svet= makro svet. Svaki problematičan odnos sa nekim, jeste problem-neosvešten u nama.

  2. Gledati u ogledalo da bi riješili probleme je paklen posao. Namjera može biti dobra, možemo biti i spremni na to da ćemo vidjeti iskrivljenu sliku, ali teško je vidjeti nešto korisno.

    Poljubi svoje neprijatelje. Možda ćeš otkriti da su ti prijatelji ili ćeš im se dovoljno približiti da ti zabiju nož u leđa. U svakom slučaju dogodit će se nešto neočekivano i uzbudljivo. 🙂

Odgovori

Required fields are marked *.