Astrodrom

psihološka astrologija

Ples sa zvijezdama

| 2 komentara

Pišem ovaj tekst upravo u trenutku kada s ekrana do mene dopire uvodna špica Plesa sa zvijezdama. Pitate se koje veze ima Ples sa zvijezdama ima veze s astrologijom osim što astrologija doslovno znači ‘zvjezdoznanstvo’. Pa ima. Ako vam je astrologija doista u krvi naučite se razmišljati na simbolički način pa možete doista o svemu i svačemu pisati kroz prizmu astrologije od atomske fizike pa do mitologije. A ja ću pisati o astrološkim aspektima. O kojima sam nekad davno ne znam ni gdje ni od koga čula kako ih možemo usporediti s plesom. Kako? I što su to astrološki aspekti?

Astrološki aspekti su odnosi među planetima ili ako bismo upotrijebili matematičku terminologiju, oni su kutovi među planetima. Tradicionalno se dijele na dobre i loše što im na žalost odmah daje pozitivan odnosno negativan predznak. Moderniji pristup astrologiji ne promatra stvari u crno-bijeloj tehnici nego sagledava stvari iz razvojne perspektive – dobri aspekti su skladni ili harmonični dok loše aspekte nazivamo dinamičnim ili neharmoničnima.

Pa kako to naše zvijezde/planeti plešu? Prvo ću spomenuti konjunkciju, aspekt koji udružuje dva planeta koji se nalaze jedan pored drugoga, uglavnom u istom znaku, ali se mogu naći i u dva susjedna znaka, jedan na kraju jednog, a drugi na početku sljedećeg znaka. Kako god, dva planeta u aspektu konjunkcije u čvrstom su zagrljaju, kao da plešu tango. Sljubljeni su jedan uz drugog pa svaki pokret jednog partnera utječe na pokrete drugog partnera. Baš tako funkcioniraju planeti u konjunkciji – čvrsto su povezani, ovisni jedan o drugom i ne može se uvijek predvidjeti kako će se ovaj aspekt izraziti (to je ovisno o aspektima drugih planeta koji su povezani s konjunkcijom). Slično tangu koji je također prilično nepredvidljiv ples, može biti sporiji, brži, pun neočekivanih elemenata.

Kada je u pitanju sekstil, aspekt koji povezuje dva planeta pod kutom od šezdeset stupnjeva, u znakovima kompatibilnih elemenata (voda/zemlja, zrak/vatra) možemo reći da on nalikuje plesu kao što je fokstrot koji je kombinacija brzih i sporih koraka i relativno ga je lako savladati. Takva je i kombinacija planeta u sekstilu koji se međusobno nadopunjavaju i potiču na akciju i sve to nekako čine na prilično ležeran i simpatičan način.

Jednako skladno, ali još elegantnije i laganije nadopunjavaju se planeti u aspektu trigona koji povezuje planete u znakovima istog elementa pod kutom od sto i dvadeset stupnjeva. Ples koji nalikuje trigonu je valcer, jednostavan u svom izvođenju, ali koji se uvijek može unaprijediti u svom izvođenju. Takav je trigon, u kojem planeti istog elementa surađuju bez problema no mogu se ulijeniti i postati beskorisni.

Što se tiče napetih aspekata, kvadrata i opozicija, stvari nisu tako jednostavne. Kvadrat, aspekt od devedeset stupnjeva koji spaja planete u znakovima iste kvalitete, ali ne baš kompatibilnih elemenata nalikuje disco plesu u kojem svaki plesač pleše po svome. Plešući mogu se sudarati i smetati jedno drugom, ali dogodi se i da se s vremena na vrijeme usklade i funkcioniraju više nego pristojno. Baš tako ide i kod kvadrata, svaki planet vodi svoju politiku, često neusklađenu, ali dogodi se i kompromis koji uspije upotrijebiti i iskoristiti energiju i naboj ovog aspekta.

Opozicija je akrobatski rokenrol, izazovan i zapanjujući, ponekad i opasan. Akrobatski rokenrol zahtjeva da su plesači usklađeni do savršenstva, moraju se oslanjati jedno na drugo, a ako to ne učine, netko od njih može nastradati. Opozicija je aspekt koji povezuje dva planeta u suprotnim znakovima, međusobno kompatibilnih elemenata, ali suprotstavljena, itekako sposobna za suradnju, ali ukoliko se nauče pregovarati i sklapati kompromise. Planeti u opoziciji zajedno su jači, ali mogu mnogo vlastite energije izgubiti u sukobljavanju umjesto da upotrijebe potencijal svojih suprotnih pozicija.

I što da još na kraju kažem? Zaplešimo!

2 Comments

  1. U semantici ovog teksta, koji je uzor semiotike – autoresa je primabalerina asoluta (jedino zvanje iznad primabalerine) astrologije! Iskreno, mi nikad ne uzimamo formalnu konjunkciju ako je ne potvrđuju isti elementi i kvaliteti planeta (samo ako su u istom znaku). Slično tangu, gdje su igrači sljubljeni (tango, -ere: dodirivati), ali plešu po različitim glazbama

  2. Jezgrovit tekst s vrlo plasticnim opisima aspekata! Super!

Odgovori

Required fields are marked *.