Astrodrom

psihološka astrologija

Sasvim elementarno: Voda

| 2 komentara

Voda. Tekućina naša svagdašnja. Život bez nje je nezamisliv. Da ne kažem nemoguć. U astrologiji voda je također nezamjenjiva. Zato što je ona jedan od četiri elementa, koji čine osnove astrologije. Entuzijasti, amateri i početnici u astrologiji često će preskočiti te «nevažne» detalje poput elemenata, znakova pa čak i planeta ili da budem poštena neće se njima studiozno baviti i veselo će krenuti proučavati egzotične astrološke tehnike s mnoštvom detalja. Silno će analizirati i na kraju – izgubiti se u šumi podataka i teško da će iz nje izići. Uvijek mislim da se premalo pažnje posvećuje tim bazičnim stvarima u astrologiji jer se upravo poznavajući te osnove možete puno toga saznati o osobi ili temi koja vas zanima, naravno iz astrološke perspektive.

No vratimo se vodi. Astrološki, voda je povezana sa svijetom emocija, sjećanja, instinkata. Osobe s jakim vodenim elementom u horoskopu vjerojatno ćete radi toga smatrati osjećajnima, mekanima, senzibilnima. Je li to baš tako? Nemojte se odmah uvrijediti vi vodeni Rakovi, Škorpioni i Ribe. Jer i to je jedna od «vodenih» osobina – uvredljivost i dugo, dugo sjećanje. Svaki vodeni znak pravi je izvor informacija svega onoga što se ne možete sjetiti i naravno, onoga što biste svakako htjeli zaboraviti.
Sjetite se kako voda izgleda u prirodi. Na površini uglavnom izgleda mirno, dok se život odvija negdje duboko u njezinoj dubini. Tako je to i s osobama rođenim u vodenim znakovima – izvana izgledaju hladno i nezainteresirano, a što se doista s njima događa iznutra to samo oni znaju. Svaki pripadnik vodenog znaka ima bogat nutarnji život o kojem malo ili gotovo ništa ne govori. Riječi nisu dovoljne kako bi se iskazalo što se sve u «vodenom svijetu» događa.

Ali potrebno je tu razmotriti i neke druge stvari vezane za vodu. Voda može mijenjati agregatno stanje. Može biti tekućina, može biti para, a, ne zaboravite, može biti i led. I otud potječe moja dilema u vezi osjećajnosti vodenih znakova. Uzburkaju li se njihovi osjećaji, sve postane toliko vruće da se pretvore u paru, od koje ne mogu više realno sagledati svijet (ruku na srce, objektivnost ni inače nije osobina vodenih znakova). No dogodi li se da budu povrijeđeni, postat će ledeno hladni i nepristupačni. Vodeni znakovi vrlo teško opraštaju, ako to uopće mogu i učiniti. Tada njihovi osjećaji postaju ledeni i otrovni. Njihova suosjećajnost nestaje. Postaju nemilosrdni. U tome je naizgled iznimka znak Riba koji može svojim pretjeranim razumijevanjem za druge najviše naškoditi sebi. Ali i ovi Neptunovi sinovi imaju svoje konje za utrku – pasivna agresija. Učinit će da se osjećate krivima, nećete moći mirno spavati od grižnje savjesti. No, one vam izravno neće ama baš ništa prigovoriti. Postat ćete ovisni o njima i to je možda najgora njihova osveta.

Ono što se događa u okruženju vodenih znakova ne može ostaviti ravnodušnima – bacite li kamenčić u vodu ili je uzburkate nečim drugim, njezinoj površini trebat će neko vrijeme da se smiri. Vodu gotovo da ne možete zaustaviti. Brane će je zadržati neko vrijeme, ali samo je pitanje vremena kada će popustiti pod njezinom tihom, ali upornom snagom. Podsjetite se samo kako more polako i ustrajno «grize» morsku obalu, filigranskom preciznošću oblikuje oblutke, kako prije ili kasnije i najtvrđa stijena popušta pod njegovim djelovanjem. Upravo je u tome i snaga vode – polako, nenametljivo i što je najgore neprimjetno uvlači se svuda. Nije slučajno da je na kraju Zodijaka upravo vodeni znak Riba. Na kraju razvojnog puta, na kraju životnog ciklusa sve se slijeva u nepregledni ocean znaka Riba, tamo gdje se sve međusobno povezano i isprepleteno.

I zato zapamtite, vanjska slabost vodenih znakova zapravo je okrutna varka. Izdržljivi vodeni znakovi sposobni su za preživljavanje u svim uvjetima. Ne praštaju, ne zaboravljaju. Slijede svoje instinkte. Život je počeo u vodi. Bez nje ne možemo živjeti. Prije no što izvrgnete podsmijehu ove naizgled nježne i senzibilne vodene znakove, sjetite se da jako dobro pamte i da su strpljivi. Za njih će biti prava sitnica dočekati svojih pet minuta kako bi vam vratili milo za drago.

2 Comments

  1. OVAJ TEKST ME JE ODUSEVIO. Dok sam ga citala videla sam sebe, mesec, sunce, mertkur, mars i saturn u ribama. Tesko prastam kada sam povredjena, mnogo dajem sebe drugima i sebe unistim. Pokusacu da to promenim kod sebe procitavsi ovaj tekst “No dogodi li se da budu povrijeđeni, postat će ledeno hladni i nepristupačni. Vodeni znakovi vrlo teško opraštaju, ako to uopće mogu i učiniti. Tada njihovi osjećaji postaju ledeni i otrovni. Njihova suosjećajnost nestaje. Postaju nemilosrdni. U tome je naizgled iznimka znak Riba koji može svojim pretjeranim razumijevanjem za druge najviše naškoditi sebi. Ali i ovi Neptunovi sinovi imaju svoje konje za utrku – pasivna agresija. Učinit će da se osjećate krivima, nećete moći mirno spavati od grižnje savjesti. No, one vam izravno neće ama baš ništa prigovoriti. Postat ćete ovisni o njima i to je možda najgora njihova osveta. “

Odgovori

Required fields are marked *.