Astrodrom

psihološka astrologija

Romantična ljubav

| nema komentara

Tema međuljudskih odnosa, ljubavi, romantike, uvijek je aktualna. Čak i danas kada živimo ubrzano, usmjereni na zaradu i potrošnju, još uvijek nam spomen romantične ljubavi izmami osmijeh na lice. No što je zapravo romantična ljubav? I postoji li uopće u današnjem svijetu?

Povijest onoga što danas smatramo romantičnom ljubavi seže u 12. stoljeće. Samo što se takva vrsta odnosa zvala dvorskom ljubavi. O čemu se zapravo radilo? Došavši u kontakt s Arapima koji su tada okupirali Španjolsku, pjesnici južne Francuske čuli su kako oni svoje supruge i zaručnice zovu svojim gospodaricama. To ih je inspiriralo i potaklo da oni svoje voljene počnu promatrati u drugom svjetlu. Ne zaboravimo kako je srednjovjekovno društvo žene vrednovalo kroz njihovu imovinu odnosno kroz miraz koji su donosile u brak. Položaj žene u tadašnjem islamskom svijetu bio je drugačiji s više prava pa možemo reći i s više slobode. Dakle, žena je dobila novu socijalnu ulogu, bila je opjevana i obožavana.

No ono što se zvalo dvorska ljubav bilo je, za današnja shvaćanja, pomalo neobično. Dama, predmet divljenja pjesnika i inspiracija vitezova, bila je – u braku. I to se nije smatralo ničim neobičnim. Brak je bio ekonomska institucija, zamišljen kao udruživanje kapitala i moći dok je ljubav bila nešto posve drugo. Zato se i dvorska ljubav pojavila kao dar s neba. Naravno, podrazumijevalo se da će dvorska ljubav biti platonska mada je u nekim slučajevima između redaka bilo naznaka da možda uvijek i sve nije bilo tako nevino. Ipak, radi utjecaja crkve nakon relativno kratkog vremena cijela je priča o dvorskoj ljubavi uskoro postala samo mit koji je opet oživio punom snagom tek u 20. stoljeću. Pojava ljubavnih romana, a kasnije filma i televizije vinula je romantičnu ljubav u nebo…

Mnogi suvremeni psiholozi i sociolozi bavili su se fenomenom romantične ljubavi. Neki su je definirali kao ugodan osjećaj povezan s ljubavi i ljubavnim udvaranjem, drugi su pak tvrdili kako ona u naš život dovodi osjećaj uzbuđenje i avanturu i obećava nam pronalaženje srodne duše…

Astrološki, romantiku možemo povezati s Venerom i Neptunom. Štošta povezuje ova dva planeta. Za početak, Venera je signifikator osobnog sustava vrijednosti u horoskopu, a Neptun signifikator kolektivnih vrijednosti; Venera je egzaltirana u Ribama, znaku kojim vlada Neptun, također kaže se kako je Neptun viša oktava Venere, dakle svojevrsna Venera na kvadrat ili čak možda na kub. Kako god, Venera govori o našem osobnom ukusu, o onome što nam se sviđa i ne sviđa, o onome što očekujemo od potencijalnog partnera i partnerskih odnosa. Ipak, ne zaboravimo da Venera pokazuje u kakvom je stanju i naše vlastito samopouzdanje i da ovisno o tome ostvarujemo zadovoljavajuće ili manje zadovoljavajuće sentimentalne odnose. Venera je realnost, Neptun je san. Pozicija Neptuna u horoskopu je mjesto na kojem živimo svoje snove, mjesto gdje nema granice između stvarnosti i mašte, mjesto gdje tražimo utjehu od sive stvarnosti.

Upravo to putovanje u čarobni svijet je i romantična ljubav. Romantična ljubav je obećanje raja, stapanje sa srodnom dušom u odnosu koji je savršen, bijeg od svakodnevice. Sve to je potrebno svakom od nas. Sve je u redu dok smo svjesni što je mašta, a što realnost. Bit ćemo zahvalni na čarobnim trenucima kada ćemo u nečijem pogledu, pokretu, riječi uhvatiti taj kratki hip romantike. No kao i sve što je povezano s Neptunom, blijedi pod svjetlom realnosti.

Odgovori

Required fields are marked *.