Astrodrom

psihološka astrologija

Porodični mitovi

| 1 komentar

Obitelj je jezgro u kojem se rađa, raste i sazrijeva svatko od nas. Osim što nasljeđujemo boju očiju, kose, tjelesnu konstituciju, nasljeđujemo i određeni tip ponašanja i određene karakterne osobine. Ako ste vrlo mladi, vjerojatno će vam doći slabo ako vam netko kaže kako podsjećate na svoje roditelje jer je to vjerojatno posljednje što želite čuti. Naravno, želite biti posve svoji, drugačiji, jedinstveni, neponovljivi. Međutim, htjeli mi to ili ne, nalikujemo našim precima. Svaka obitelj ima svoju priču, svoj mit i ako imalo poznajete mitologiju, moći ćete prepoznati obitelji koje vas okružuju, kao i svoju vlastitu obitelj u tim mitovima. Svaka obitelj ima nešto specifično u sebi, odnosno u svojem mitu, svojoj priči. I svaki njezin član u tom mitu ima svoju ulogu, odnosno predstavlja neki određeni lik.

Htjeli mi to ili ne, možemo reći da gotovo automatski ponavljamo obrasce ponašanja koje smo naslijedili od naših predaka. Doduše, ponekad se izvana može činiti kako je naše ponašanje dijametralno suprotno onome naših roditelja jer u nastojanju da izbjegnemo ponavljanje pokušavamo se ponašati upravo suprotno. Pitanje je postižemo li time željeni efekt ili ćemo samo na drugi način napraviti jedno te isto. Zamršene su to stvari. Kada su obiteljski odnosi u pitanju, teško je biti objektivan.

Zanimljivo je kada ste u prilici promatrati horoskope nekoliko članova obitelji, po mogućnosti šire, dakle, bake, djedove, nećake, stričeve, ujne… Obavezno postoji element koji je ponavlja u njihovim horoskopima, odnosno točnije rečeno brojne su varijacije na istu temu.

Na primjer, članovi neke obitelji mogu imati jako izražen Neptun u svojim horoskopima. To  se može manifestirati na više načina. Jak Neptun svakako će označiti iznimni senzibilitet svakog pojedinog člana obitelji. Međutim, svatko će se od njih s takvim senzibilitetom nositi na svoj način. Kod horoskopa s jakim Neptunom, krenu li stvari linijom manjeg otpora, osoba će pokušati pobjeći od surove realnosti. To može učiniti na više načina. Često, takav čovjek utjehu će potražiti u nekom opijatu – alkoholu ili drogi, onome što će ga prividno udaljiti od onoga s čime se ne želi suočiti. Sve bi to bilo dobro kada ovisnost ne bi imala i svoje drugo lice – nemogućnost da se normalno funkcionira i brine za svoju vlastitu egzistenciju, zdravstveni problemi, izgubljenost u vremenu i prostoru… Slučaj broj dva. Neki drugi član obitelji s takvim aspektom napravit će nešto drugo – svog Neptuna živjet će kroz druge ljude, kroz svoje bliske odnose. Privlačit će ga nejasne, nestabilne, nepouzdane osobe za koje će uvijek nalaziti izlika kako bi opravdao njihovo ponašanje, žrtvovat će se i izgubiti svoju vlastitu individualnost.

Postoje naravno i drugačiji primjeri. S jakim Neptunom, osobu može privlačiti kreativno stvaranje na glazbenom ili likovnom području. Njezin senzibilitet može joj biti alat kojim percipira svijet oko sebe i koji je inspirira, način na koji svijetu može prenijeti univerzalne ideje. Netko drugi će svoj jaki Neptun usmjeriti u duhovne vode, žudeći pronaći smisao života i promatrat će svijet oko sebe iz cjelovite i šire perspektive. To je netko kome će biti važno da njegov život ima smisao i neće se zadovoljiti funkcioniranje samo na praktičnoj, materijalnoj razini.

Iste astrološke pozicije, a izražene na posve drugačiji način. Ljudi u krvnom i astrološkom srodstvu. U čemu je štos? Kako će netko ono što ima u horoskopu upotrijebiti. Hoće li dozvoliti da ga neka konstelacija nosi kroza život ili će je usmjeriti u nekom određenom pravcu. U slučaju obitelji neki se aspekti odnosno jasnije rečeno neke osobine prenose se s generacije na generaciju. Dobro je ako se radi o talentima no što onda kada se radi o problematičnim ponašanjima ili kompleksima? Vrlo je lako moguće da će jedan te isti problem «putovati» iz generacije u generaciju i svaka će ga poput vrućeg krumpira prebaciti onoj sljedećoj. Tako se ništa ne rješava. U primjeru koji sam navela ovisnost može biti problem koji se provlači kroz generacije neke obitelji. I tako će ići dalje sve do trenutka dok se netko s problem otvoreno ne konfrontira, prizna kako problem postoji i jednako odlučno krene ga riješiti. I na taj promijeniti porodičnu «karmu». Nekoj sljedećoj generaciji olakšati. Promijeniti porodični mit.

One Comment

  1. Svi smo determinisani precima, radeci na sopstvenoj duhovnosti lecimo teske aspekta, mada, najbitnije od svega je prepoznati nit koja se ,,vuce” sa kolena na koleno, osvestiti to i OPROSTITI precima.

Odgovori

Required fields are marked *.