Astrodrom

psihološka astrologija

Astrološki aforizmi Mile Dupora

| nema komentara

Knjige Mile Dupora prva su astrološka literatura s kojom sam se susrela. Početkom 90-tih to je bila jedina dostupna astrološka literatura. Njegov osebujan način izražavanja, za mene, tada početnika u astrologiji, istovremeno je bio otkriće, ali svojevrstan šok radi crno-bijelog često fatalnog načina tumačenja astroloških pozicija. Naravno, istraživala sam i dalje i pronašla sebi odgovarajuću granu astrologije – psihološku astrologiju. No to me nije sprječavalo da se opet nanovo vraćam Duporu kojeg danas promatram iz posve drugačije perspektive – on obogaćuje moje znanje astrologije, a njegove jednostavne ponekad i trpke rečenice dobivaju posve novo značenje.

Sada, nakon posve svježeg proučavanja njegove astrološke ostavštine u svrhu pripremanja predavanja, vidim koliko je genijalan bio. Mile Dupor nije bio samo astrolog već čovjek širokog znanja i raznovrsnih interesa. Znamo kolika je do nedavno bila oskudica astrološke literature u nas, ni danas ne možemo reći kako je ima dovoljno, no možete li zamisliti kako je bilo učiti, naučiti i proučavati astrologiju prije gotovo sto godina, u vrijeme Mile Dupora? Jer on je prvu svoju knjigu o astrologiji objavio davne 1934. godine.

Njegov način izražavanja ponekad djeluje nerazumljivo no zastanete li malo i razmislite bolje o njima, vidjet ćete kako su mu zaključci itekako bili na mjestu. Svatko ima svoj omiljeni aforizam Mile Dupora – moji su ‘erotska lija’ kako je nazvao Veneru u Djevici i ‘ni groba mu se ne zna’ što je jedan od njegovih opisa Neptuna u četvrtom polju. Također, proučavajući njegovu legendarnu ‘Ne vjerujete, provjerite’ pronašla sam ovaj opis onih rođenih u znaku Riba, slikovit, gotovo pjesnički: „U najburnijim revolucijama ovaj tip pliva kao ulje na vodi, iz svake kaše neopržen, snalazi se, govori nelogično čak i nerazumljivo čime nekako tiho blefira, ne odgovara izričito na pitanje nego nekako okolo i nerazumljivo, ustručava se čak i svoju mekanu ruku pružiti.“ Ovaj opis pogađa in media res izražavajući u jednoj rečenici bazičnu prirodu ovog znaka – nešto za što bi većini nas, koliko god bili vješti u astrološkim tumačenjima, trebalo napisati stranice i stranice opisa.

Dupor je svjež i nadasve inspirativan, oštar i direktan (Sunce mu je ipak u Škorpionu, a Merkur u Strijelcu), lucidan i ispred svog vremena. Htjela bih zaključiti ovaj tekst isječkom iz intervjua koji je Dupor dao tada poznatom tjedniku Start sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Astrologija se nalazi na pragu svake iskonske kulture. To je grandiozan sistem u koji je, doduše, teško podrijeti, ali valja pokušati. Jer, unutra se nalazi ono zrno istine uz pomoć kojega je moguće odgovoriti na sva pitanja. Baviti se proučavanjem prethistorije a da ne poznajete astrologiju, sasvim je naivno. Na žalost, danas je astrologija u rukama mističara i okulista koji žele stvoriti novu religiju. Ima doduše, u svijetu stotine tisuća astrologa s visokim obrazovanjem, ali što im to vrijedi kad nikada neće doći do onoga zrnca istine.

Odgovori

Required fields are marked *.