Astrodrom

psihološka astrologija

Ritmovi života

| nema komentara

Jedna od osnovnih pojmova kada govorimo o astrologiji odnosno točnije o astrološkim znakovima su kvalitete. Uz elemente – vatra, zemlja, zrak, voda – koji predstavljaju vitalne sile koje nas pokreću, kvalitete govore o načinu na koji te vitalne sile izražavaju. Zato mi se i čini kako kvalitete možemo nazvati ritmovima života. Imamo tri kvalitete: kardinalnu, fiksnu i promjenjivu.

Kardinalna kvaliteta je pokretna, početna, inicijalna, a pripadaju joj znakovi koji vladaju početkom svakog godišnjeg doba – na početku proljeća je Ovan, početkom ljeta to je Rak, ujesen Vaga, a zimi Jarac. Ovo su energični znakovi, odlučni započeti svoj dio ciklusa. Pretpostavljam kako vam je neobično što se u ovoj skupini nalaze kolebljivi Rak i neodlučna Vaga. No zaprepastili biste se kad biste vidjeli koju količinu samouvjerenosti i odrješitosti imaju i jedan i drugi kada znaju što hoće. Kada zgrabi ono što želi, Rak to neće ispustiti čak ni po cijenu da ostane bez kliješta, a Vagin ležeran i koketan ton će se pretvoriti u resku zapovijed kada bude od vas tražila ono što želi.

Za razliku od probitačnih kardinalnih znakova, fiksne znakove odlikuje stabilnost, kontinuiranost, upornost, ali i tvrdoglavost. Oni vladaju sredinom svakog godišnjeg doba i predstavljaju njegov najjači i najstabilniji dio. U znakove fiksne kvalitete spadaju zemljani Bik, vatreni Lav, vodeni Škorpion i zračni Vodenjak. Ovo su znakovi snažne volje, uporni i nepokolebljivi. Ako im povjerite neki zadatak, možete biti sigurni kako će ga uspješno privesti kraju. Međutim, teško će kada se nečega ili nekoga prihvate to pustiti ili odustati. Čak i ako se radi o stvarima ili osobama koje su loše za njih.

Na kraju svakog godišnjeg doba nalaze se znakovi promjenjive kvalitete. Ovo su prilagodljive i fleksibilne osobe koje ponekad nije jednostavno uhvatiti ni za glavu ni za rep. To nije ni čudno kada se u ovoj skupini nalaze čak dva dvojna znaka – Bliznaci i Ribe te naravno Djevica i Strijelac. Zadatak je promjenjive kvalitete završavati, zaključivati te sve pripremiti za novi ciklus. To baš i nije tako jednostavno kao što izgleda jer to znači da ovi znakovi moju posredovati i moderirati između tvrdoglavih i neprilagodljivih fiksnih znakova te energičnih kardinalnih znakova. Ali uza svoju lepršavost oni su baš kao stvoreni za tu ulogu.

Odgovori

Required fields are marked *.