Astrodrom

psihološka astrologija

Sunce i Jupiter – božanski dio horoskopa

| 1 komentar

Kada pristupamo analizi Sunca i Jupitera u natalnoj karti, naša tumačenja se relativno brzo istroše. Ako ništa drugo, svi smo svjesni važnosti pozicije Sunca u svakom horoskopu. No kada treba konkretizirati sve ono što položaj i aspekti Sunca znače, tumačenje kao da nam jednostavno izmiče. Ako razmislimo o prirodi ovog planeta, to zapravo nije ništa neobično. Sunce je po mnogočemu razlikuje od ostalih planeta.

Zapravo, kada bismo stvari gledali iz astronomskog gledišta, Sunce nije planet, Sunce je zvijezda. Zašto? Ono emitira svjetlost i toplinu što ga čini središtem sustava, ali i središnjim planetom u astrološkoj analizi. Sunce je predstavljeno ovim glifom –  . Krug je simbol cjelovitosti i beskonačnosti, simbolizira duh dok točka u sredini predstavlja individualnost. Tako i Sunce u svakom horoskopu govori o osebujnosti dotične osobe, njezinim potencijalima i kreativnosti. Ipak, često se čini kako naše solarne osobine ne dolaze do izražaja. Zašto je tako? Sunce je dinamičan, aktivan planetarni princip i zapravo možemo reći kako zapravo predstavlja proces osobnog razvoja. A kako bismo se uopće počeli razvijati potrebna je i određena životna zrelost koju postižemo govoreno astrološkim rječnikom u periodima poput Saturnovog povratka, prvog ili drugog (oko 29. odnosno oko 58. godine života), u vrijeme Uranske opozicije (od kasnih tridesetih do ranih četrdesetih godina života) te drugih važnih astroloških momenata kao što su istovremeni tranziti, direkcije i progresije na Sunce u našem osobnom horoskopu. To su uglavnom krizni periodi u kojima se budi naša istinska, solarna priroda i kada odbacujemo uloge koje igramo u raznoraznim životnim prilikama i odnosima te krećemo na put prema onome što doista jesmo, put koji traje cijeli život.

Jupiter također predstavlja put do duhovnog aspekta naše osobnosti. Dok je kod Sunca u pitanju individualan put, Jupiter, kao socijalni planet, govori na koji način kroz vanjske poticaje i utjecaje poput filozofije, vjere, religije, obrazovanja, putovanja širimo svoje vidike i obogaćujemo i upotpunjujemo spiritualni dio vlastite osobnosti. Jupiter opisuje naš odnos do boga i božanskog, govori o našoj životnoj svrsi, ali i upozorava nas kako je nebo ipak granica za nas. Iza Jupitera, nažalost, dolazi praktični i prizemljeni Saturn. Kao planet ekspanzije i gorućeg optimizma, Jupiter nam omogućava da svijet oko sebe sagledamo iz šire, gotovo božanske perspektive. Nove spoznaje čine nas mudrijima i zrelijima, s više razumijevanja kako za sebe tako i za druge, a svijet koji nas okružuje počinjemo promatrati kao međusobno povezanu, smislenu cjelinu. Također, ne smijemo zaboraviti i optimizam, vjeru i nadu koju nam Jupiter daje – u teškim vremenima on je često jedino svjetlo koje nas ohrabruje da ne odustanemo od sebe i svojih ciljeva. Za razliku od Sunca koje potencira oslanjanje na sebe i svoje vlastite snage, Jupiter nam obećava zaštitu boga, neke više sile ili onoga u što vjerujemo. Jupiter je vjera koja postaje naša zaštita i naš pokretač.

Svi mi se s više ili manje muke probijamo kroz poteškoće svakodnevnog postojanja. Toliko da nam se ponekad može činiti da nam se život svodi na ponavljanje besmislenih postupaka i radnji. I baš nam zato trebaju Sunce i Jupiter u horoskopu. Da našem postojanju podare svrhu i smisao.

1 Comments

  1. Mnogo mi se dopada vas pristup astrologija, moj se interes poklapa sa vasim. Ja sam psiholog i psihoterapeut, a bavim se astropsihologijom oko 20 ngodina,. Volela bih uspostaviti suradnju i razmena iskustva.
    Pozdrav Marija

Odgovori

Required fields are marked *.