Astrodrom

psihološka astrologija

BLIZANCI – Zodijak kao prirodni ciklus i ciklus osobnog razvoja (3)

| 1 komentar

Treći po redu u Zodijaku je znak Blizanaca. Iako je Zodijak po samoj definiciji životinjski krug što je doslovni prijevod te riječi u njemu se nalaze i ljudski likovi (Blizanci, Djevica, Vodenjak) i jedan predmet (Vaga). Prvi čovjekoliki znak su Blizanci. Nakon osvajanja novih terena u znaku Ovna te brige za primarne životne potrebe o kojima se brine znak Bika, u znaku Blizanaca došlo je vrijeme za razvoj komunikacijskih sposobnosti, razmjene i trgovine.

Od ovog kasnoproljetnog znaka koji vlada od 22.05. do 21.06. učimo se interakciji s okolinom, promatranju i učenju o onome što se oko nas događa. Blizance smatraju nestalnim i promjenjivima no upravo je to njihova uloga u Zodijaku – da budu pokretni, dinamični, da prenose i razmjenjuju informacije, da posreduju. Upravo takve osobine ima i njihov vladar – Merkur, čija je glavna funkcija u svijetu mita bila da bude glasnik bogova, njihov posrednik u komunikacija s ljudima.

U razvojnom smislu osnovna uloga znaka Blizanca je učenje. I to na onoj običnoj, svakodnevnoj razini. Znak Blizanaca uči promatrajući i – oponašajući. Na taj način uči se govoriti i ponašati. Kasnije, sve takve vještine koristimo automatski, bez razmišljanja. Na primjer, kada učimo voziti automobil, treba nam puno truda i koncentracije kako bismo izveli najjednostavnije operacije. Vremenom i iskustvom vozimo gotovo automatski, bez previše mentalnog napora.

Doba godine u kojem vlada znak Blizanaca živahno je razdoblje, prepuno raznovrsnih aktivnosti. To je vrijeme kada se puno družimo i izlazimo, pokretni smo i puni planova. Za one mlađe dobi, to vrijeme kada završava škola ili se privode kraju neke druge obrazovne aktivnosti.

Mada im često zamjeramo njihovu površnost i nestalnost, a osobito ono što doživljavamo kao njihovu dvoličnost, oni su zapravo itekako svjesni kako je cijeli naš svijet prožet dvojnostima, kako oko nas, tako i u nama samima.

One Comment

Odgovori

Required fields are marked *.