Astrodrom

psihološka astrologija

Ispod istog neba

| nema komentara

Kada pogledamo što nam astrološki nosi sljedeća, 2010. godina vidimo jednu prilično šarenu i neujednačenu sliku. Pri tome najviše mislim na munjevit ulazak i prelet Jupitera (zajedno s Uranom) preko znaka Riba te njegov boravak u znaku Ovna od lipnja do rujna 2010. godine. Posljednji znak u Zodijaku, znak Riba, predstavlja završetak i zaključak jednog ciklusa i istovremeno pripremu za novi ciklus. Čini se kako će brzo kretanje Jupitera i Urana na potezu između Riba i Ovna na globalnom planu uliti lažnu nadu kako su neke stvari iza nas. No jesen će pokazati kako neke lekcije nismo još svladali i kako nas čeka popravni – i Jupiter i Uran vratit će se opet u Ribe s porukom: „Više sreće drugi put.“

Šalu na stranu. Konjunkcija Urana i Jupitera najprije u Ovnu u lipnju, a onda u Ribama u rujnu mogu donijeti velike oscilacije na područje trgovine i pravosuđa, ali i značajna znanstvena otkrića na čiju ćemo praktičnu primjenu ipak morati pričekati.

Već sam ulazak Saturna u znak Vage prije nešto više od mjesec dana rezultirao je pucanjem u vezama i partnerstvima na sve strane. Takav trend će se nastaviti, a onda slijedi kratki predah od travnja do srpnja 2010. godine kada će se Saturn još malo vratiti u znak Djevice. To je dobra prilika za sve one rođene u posljednjoj dekadi promjenjivih znakova (Blizanci, Djevice, Strijelci, Ribe) da svoj život dovedu u red. Zapravo cijela 2010. godina je godina učenja i prilagođavanja, a upravo nas tome mogu naučiti pripadnici već prije spomenutih promjenjivih znakova.

Ne baš tako lagodno će proći pripadnici kardinalnih znakova – Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Saturn je u Vagi, Uran koketira sa znakom Ovna, Pluton se ustoličio u Jarcu, gotovo sve pomrčine su u Raku i Jarcu. Pred njima su teške kušnje, puno truda i ulaganja na svim područjima života koji se najčešće mogu činiti besmislenima i uzaludnima. Ovo se posebno odnosi na one rođene na samom početku ovih znakova. Kako su u pitanju stresne planetarne pozicije vitalnost im može biti ugrožena, posebno onima rođenima u znaku Vage.

Ni fiksni znakovi neće proći bez stresa. Mars će u svom što direktnom što retrogradnom kretanju biti u znaku Lava cijelu prvu polovicu godine. To pripadnicima ovog znaka može dati iznimnu prodornost i energičnost, ali i sklonost za ulaze u nepotrebne sukobe radi potrebe za dokazivanjem. Slično će se ponašati pripadnici i drugih fiksnih znakova – Bikovi, Škorpioni i Vodenjaci. No, ova izazovna pozicija može ih učiniti i osobito učinkovitima te ih nagnati da se uhvate rješavanja stvari koje su već dugo odlagali.

Sljedeće godine i dalje će nas pratiti opozicija između Saturna i Urana koja je na nebu još od 2008. godine. Ova opozicija simbolizira borbu između reakcionarnih i naprednih snaga u društvu. Takav aspekt se ponavlja svakih četrdesetak godina, a posljednji put je bio na nebu sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća i to u istim znakovima no planeti su bili u obrnutim pozicijama – Saturn je bio u Ribama, a Uran u Djevici. Napetosti između ovih dviju planeta rezultirali su studentskim i građanskim nemirima krajem šezdesetih. Tko zna kakvu će posljedicu imati ovaj put, posebno zato što se u srpnju 2010. ova opozicija ´seli´ u znak Ovna odnosno znak Vage.

Astrološka situacija bit će posebno živopisna i napeta tijekom ljeta pa se čini da će nam ono biti prilično vruće bez obzira na temperature. Cijeli niz napetih planetarnih aspekata plus čak dvije pomrčine začinit će ljeto mnoštvom događanja na globalnoj razini. Osobito dinamično kretat će se Jupiter koji će napraviti mnoštvo aspekata u svom kretanju naprijed nazad iz znaka Riba prema Ovnu pa onda obrnuto. Tijekom srpnja i kolovoza bit će cijelo vrijeme u kvadratu s Plutonom, a u kolovozu mjesecu i u opoziciji sa Saturnom da bi niz napetih aspekata završio s još jednom konjunkcijom s Uranom u rujnu 2010. godine. Borba za moć i područja interesa na globalnom planu mogla bi se oteti kontroli i dovesti do ruba ratnog sukoba. No ako se takvo što i dogodi sve bi moglo završiti jednako brzo i iznenadno kao što je i počelo. Ovakva koškanja nažalost mogu biti najavom ozbiljnijih sukoba u budućnosti.

Jesen donosi nešto mirnije razdoblje koje će tek malo uzdrmati lunarna eklipsa u znaku Blizanaca krajem prosinca. Ipak, i ovo je tek mali intermezzo pred planetarna zbivanja 2011. i 2012. godine. Dugoročno, ulazak Plutona u znak Jarca, promijenit će lice svijeta, kao što se to dogodilo i kada je boravio u znaku Strijelca podižući tenzije vjerske i ideološke netrpeljivosti zbog čega su mnogi bili spremni uništiti svakoga tko razmišlja drugačije od njih. Jarac je znak državnih struktura, gospodarstva, hijerarhije. Pluton na tom polju donosi duboke i trenutno nepredvidive transformacije. Pridružimo li tome boravak Urana u ratničkom znaku Ovna, ali i smirujući i pravednički utjecaj Saturna iz znaka Vage, jasno nam će svijet koji poznajemo još jednom doživjeti duboku preobrazbu. Nadajmo se na dobrobit svih nas.

Odgovori

Required fields are marked *.