Astrodrom

psihološka astrologija

Kiron, ranjeni iscjelitelj

| nema komentara

Za nešto manje od mjesec dana 01. studenog proći će točno 32 godine otkada je otkriveno neobično nebesko tijelo u našem planetarnom sustavu. Dakako, radi se o Kironu koji je atipičnim osobinama otežao astronomima kategorizaciju i privukao pažnju astrologa koji su ga prilično brzo integrirali u astrološku interpretaciju.

Planet Kiron ili Hiron dobio je ime po kentauru Kironu, neobičnom izdanku svog roda. Za razliku od svih drugih polučovjeka-polukonja Kiron je živio povučeno i mirno baveći se prirodnom medicinom i podučavajući grčke junake raznim vještinama. Plod jednokratne avanture Titana Krona i boginje Filire, bio je toliko ružan da je njegova majka molila bogove da je pretvore u stablo lipe kako ga ne bi morala gledati. Ipak, to ga nije sačuvalo od mukotrpne patnje kada je slučajno ranjen strijelom uronjenom u Meduzin otrov. Kako je bio besmrtan trpio je neizdržive boli sve dok mu se Zeus nije smilovao i dozvolio mu da umre.

Ova tužna priča može nam poslužiti kao dobra paralela za tumačenje Kirona u natalnom horoskopu. Znak i kuća u kojoj se Kiron nalazi govori kako (pozicija znaka) i gdje (u kojoj kući) se razlikujemo od drugih i gdje nas život ranjava. S vlastitom različitošću i bolnim iskustvima možemo se nositi na više načina. Prva reakcija je posve razumljivi bijes što nam se dogodilo nešto što nismo ničime izazvali ili zaslužili, žestoka reakcija baš poput agonije smrtno ranjenog Kirona. Takav bijes može nas obuzeti baš poput Meduzinog otrova koji se širio Kironovim tijelom ne dozvoljavajući nam da mislimo ni o čemu drugome osim o tome kako bismo htjeli onome tko nas je povrijedio vratiti istom mjerom. To je prva faza Kironskog procesa. Želimo li biti konstruktivni, trebali bismo izvidati svoju ranu kako bi zacijelila – prihvatiti i ožalovati ono što nam se dogodilo i nastaviti život dalje mudriji za još jedno iskustvo. Naravno, u teoriji to zvuči jednostavno premda znamo kako u stvarnosti to baš i nije tako. No, možemo ostatak svog života trovati svoje misli žalovanjem i planiranjem osvete ili odabrati da krenemo dalje. A krenuti dalje znači prihvatiti vlastitu ranjivost i vlastite (psihološke) ožiljke kao sastavni dio naše osobnosti.

Svakog čovjeka izgrađuju i njegova pozitivna i njegova negativna iskustva, kroz njih svatko od nas raste i razvija se. Nakon prihvaćanja svoje vlastite nesavršenosti i ne zamjeranja drugima radi njihovih postupaka nećemo više biti puni otrova i gorčine. Naša vlastita iskustva mogu nam pomoći, a još više pomoću njih možemo biti od pomoći drugima. Mjesto Kirona u horoskopu govori na koji način nas je život povrijedio i na koji način možemo radi toga ranjavati druge, ali u konačnici to je i pozicija našeg vlastitog iscjeljenja i način na koji možemo iscijeliti druge. Najbolji terapeuti su baš oni koji su i sami prošli kroz bolna iskustva.

Neki astronomi tvrde kako će Kiron jednog dana jednostavno nestati iz našeg planetarnog sustava isto tako misteriozno kao što se i pojavio. Ne tako daleke 1977. godine njegovo otkriće koincidiralo je s prvim upozorenjima znanstvenika o ekološkoj ugroženosti Zemlje i nepopravljivoj šteti koju smo joj nanijeli, psihoanaliza priznala je da je nemoguće do kraja izliječiti komplekse i traume, sve veći broj ljudi počeo se okretati alternativnim načinima življenja koji su više u skladu s prirodom. Ukratko, ljudski rod je počeo shvaćati kako nismo bogom dani i da ne možemo sve što smo uništili na majci zemlji tako lako popraviti. Nadam se kako ćemo prije no što Kiron nestane iz vidokruga naših teleskopa pronaći i način kako da sačuvamo ono što nam je još ostalo na našem planetu i iscijelimo što se iscijeliti da.

Odgovori

Required fields are marked *.