Astrodrom

psihološka astrologija

Astrološki rječnik (1) – Ascendent ili podznak

| nema komentara

Uz razgovor o natalnom (Sunčevom) znaku, ascendent ili u našem jeziku rašireni pojam podznak nešto je o čemu je često riječ kada se u društvu priča o astrologiji. Često se čuje kako je nekome ´podznak jači od natalnog znaka´ i tome slično. No, je li doista tako?

Za početak, ascendent ili podznak je znak koji se uzdizao na horizontu u vrijeme rođenja. Zato je tako važno znati što točnije vrijeme rođenja. To je podatak koji uz datum i mjesto rođenja daje natalnoj karti individualni pečat. Shodno tome, znak koji se nalazi na osi ascendenta (zajedno s njegovim vladarom ili vladarima te planetima koji su u prvoj kući) govore o načinu na koji smo stigli na ovaj svijet. Tako, na primjer, ako je ascendent u Vodenjaku porod može biti brz i neočekivan, u neobičnim okolnostima, ako je podznak u Škorpionu pri porodu su mogli biti ugroženi život djeteta ili majke.

Kasnije, znak u kojem se nalazi podznak opisuje način na koji počinjemo nove stvari u životu, opisuje našu fizičku pojavnost i možda najvažnije, govori na koji način se želimo prikazati drugima. Ascendent je granica između nas i vanjskog svijeta, tako da također pokazuje kakvi su naši obrambeni mehanizmi, način na koji se branimo od vanjskih upada na naš privatni, osobni psihički teritorij. Ako je vaš podznak u znaku Jarca vrlo ćete jasno pomno čuvati svoje osobne granice, biti suzdržani, držati sve potencijalne uljeze na distanci. S druge strane, posve će drugačije svoj osobni integritet braniti netko s podznakom u Blizancima – pričat će, pričati i pričati – sve kako bi vas spriječio da mu se doista približite.

Osobine koje sadrži vaš podznak izražavamo spontano, bez svjesnog napora. To je logično jer u prirodnom horoskopu prvim poljem/ascendentom vlada Ovan, spontani vatreni znak.

Također, podznak govori o našoj vizualnoj pojavnosti. Često se kaže kako je on zaslužan za naš fizički izgled no zapravo je u pitanju dojam koji ostavljamo na druge. Tako ćemo nekog s podznakom u Ovnu doživljavati kao energičnog i nabrijanog, gotovo vojničkog držanja. Ako se on pak nalazi u suprotnom znaku, Vagi, dojam će biti posve drugačiji – osoba će djelovati mekano i skladno, oku ugodne pojavnosti.

U strukturi ličnosti, ekvivalent podznaku je persona definirana kao granica između ega i vanjskog svijeta, kompleks funkcija koji služi prilagođavanju vanjskom svijetu. U knjizi Jolande Jacobi „Psihologija C. G. Junga“ ovako se opisuje persona: „Tako se u personu ne ubrajaju samo psihološka obilježja, već u nju potpadaju sve naše forme ophođenja, naše habitualne osobine u odnosu na našu vanjsku pojavu, kao što su držanje, hod, frizura, odjeća pa čak i bore na našem licu, naš uobičajen osmijeh i uzdasi i još štošta.“ U ovom opisu doista možemo prepoznati sve ono što je predstavljeno ascendentom u osobnom horoskopu.

S onim što simbolizira vaš podznak živite iz dana u dan, baveći svojim uobičajenim aktivnostima. I upravo radi njegovog spontanog funkcioniranja lako se s njim možete identificirati zaboravljajući na svoju istinsku prirodu predstavljenu pozicijom i aspektima vašeg natalnog Sunca. Bez sumnje, podznak je važan dio vašeg horoskopa, ali ne i najvažnija njegova referentna točka te ga tako u astrološkoj analizi treba i tretirati.

Odgovori

Required fields are marked *.