Astrodrom

psihološka astrologija

Astrološki profil *Leonard Cohen*

| nema komentara

Kanadski pjesnik, pisac i kantautor Leonard Cohen rođen je upravo na današnji dan prije 75 godina. Karijeru je započeo kao pjesnik, objavivši svoju prvu knjigu poezije daleke 1956. godine no široj publici postaje poznat kroz svoje skladbe krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. U desetljećima koje slijede svakim novim izdanim albumom osvajao je srca publike širom svijeta, prilagođavajući svoj glazbeni izričaj duhu vremena, stihovima koje mnogi nazivaju proročkima.

Jednako je zanimljiv i živopisan je njegov i privatni život – poznat kao ljubitelj i ljubimac žena svojim je dubokim glasom i pjesničkim izražajem slomio mnoga srca. No, čini se kako svjetovni uspjeh nije bio dovoljna satisfakcija za ovog osebujnog čovjeka. Godinama je patio od depresije te je svoj smiraj napokon našao u okrilju zen-budizma te je u budističkom samostanu proveo nekoliko godina.

Kao što se može vidjeti, Leonardovo Sunce nalazi se u analitičnom i samozatajnom znaku Djevice, kao i njegov podznak. Iako pripadnici ovog znaka nisu osobe koje se vole isticati, karizmatičnost Leonarda Cohena posljedica je pozicije njegovog natalnog Sunca točno na osi natalnog ascendenta. Kada bismo promatrali samo ta dva elementa njegove astrološke karte, uključujući i Merkur u zračnom znaku Vage u prvom polju, zaključili bismo kako se radi o racionalnoj i prizemljenoj osobi intelektualnih preokupacija. Iako su te karakteristike sastavni dio njegove osobnosti, Cohenov život i umjetnički opus govore o osobi izraženog senzibiliteta, u potrazi za dubljim smislom postojanja.

Razlog tome je izražena Neptunova komponenta u njegovu horoskopu – Mjesec se nalazi u neptunskom znaku Riba, a Venera je u egzaktnoj konjunkciji s Neptunom u dvanaestoj (opet) neptunskoj kući. Takve pozicije govore o izraženoj potrebi za razvijanjem višeg, duhovnog aspekta života i neprestanoj potrazi za smislom postojanja. S druge strane, iste te pozicije odgovorne su za njegovo eksperimentiranje s opijatima u jednom periodu njegovog života. Jak Neptun traži uvijek nešto veće od realnosti, želi doseći zamišljene ideale i rezultira razočarenjem ako to ne uspije. Kombiniramo li sve ovo s jakim intelektom nije ni čudo što je Cohen godinama patio od depresije u nemogućnosti da ostvari svoje ideje u potpunosti i razočaran nesavršenim svijetom koji ga je okruživao. Konjunkcija Venere i Neptuna nalazi se u dvanaestom polju – ono što Neptun traži, a ni Veneri nije mrsko neka je vrsta izolacije koja pruža smirenje duši, a upravo je to Leonard Cohen našao u budističkom samostanu u Kaliforniji. Zanimljivo je i redovničko ime koji je tamo dobio – Jikhi, u prijevodu Tihi, upravo u skladu onome što je potrebno Veneri i Neptunu u dvanaestom polju, ali i osjetljivom Mjesecu u znaku Riba.

Zanimljivo da je Leonard upravo u periodu kada je Saturn ušao u njegov natalni znak Djevice odlučio krenuti na još jednu turneju -već je devedesetih prošlog stoljeća izjavio kako više neće koncertirati – doduše potaknut posve prozaičnim razlozima (bivša menadžerica ispraznila je njegov mirovinski fond). Obzirom da je Djevica u njegovoj dvanaestoj kući možemo reći kako je ovo svojevrsno završavanje nedovršenih poslova – tisuće njegovih fanova koji nisu imali priliku vidjeti ga uživo došli su na svoje. Pune dvorane i oduševljenje kojim je dočekan svaki njegov koncert prava su Saturnska nagrada za predan rad ovog velikog umjetnika. U periodu od listopada 2009. do lipnja 2010. godine tranzitni Saturn će biti u širokoj konjunkciji s njegovim ascendentom i natalnim Suncem – period u kojem će dovršiti dvogodišnju svjetsku turneju, podvući crtu i okrenuti stranicu novog životnog ciklusa.

Dragi Leonarde, sretan ti rođendan!

leonard cohen 3

Odgovori

Required fields are marked *.