Astrodrom

psihološka astrologija

Rođenje mita: Marilyn Monroe

| nema komentara

Marilyn-Monroe-marilyn-monroe-36954509-500-281

Već za vrijeme svog životnog vijeka američka glumica Marilyn Monroe postala je prepoznatljivi simbol. Tijekom godina mit o njoj je dobivao sve veće dimenzije tako da nam se danas čini kako se radi o nestvarnoj osobi, a ne o ženi od krvi i mesa.

Marilyn Monroe rođena je kao Norma Jean Mortenson 01. lipnja 1926. godine. Ubrzo nakon rođenja prezime joj je majka promijenila u prezime svog drugog muža Baker i tako je poznajemo kao Normu Jean Baker odnosno kao Marilyn Monroe. Priča oko njezinog pravog oca prilično je zamršena – od toga da je to Martin Mortenson, prvi muž njezine majke ili da je to fotograf Charles Stanley Gifford. Njezino Sunce (signifikator oca u horoskopu) nalazi se u Blizancima u konjunkciji s Merkurom i kvintilima s Uranom i Neptunom što daje prilično prostora za fantaziranje kao i mogućnosti tko bi on mogao biti. Osim Sunca u dvostrukom znaku tu su i njegovi kontakti s Uranom i Neptunom što pokazuje kako je otac bio dalek ili nedostižan, udaljena figura kao stvorena da bi se oko njega mogla plesti romantična priča. Tema kompliciranih, često i problematičnih odnosa s muškarcima obilježila je cijeli život Marilyn Monroe.

marilyn monroe natal-page-001

 

Njezina majka je bila psihički nestabilna osoba – predstavljena je pozicijom Mjeseca u Vodenjaku u opoziciji Neptunom, konjunkciji s Uranom te kvadratom sa Saturnom. Nesposobna da uzdržava dijete, malu je Normu dala u udomiteljsku obitelj s kojom je živjela do svoje sedme godine. Kao dijete, Monroe je često mijenjala udomiteljske obitelji te kraće vrijeme živjela kod svoje tetke kao i jedne majčine prijateljice. Napeti Mjesečevi aspekti kao i Saturn u četvrtoj kući (djetinjstvo i rane obiteljske okolnosti) doista su jasan znak nestabilnih i teških okolnosti u kojima je odrastala što na nju ostavilo neizbrisiv pečat.

Kako bi izbjegla povratak u dom sa šesnaest godina udaje se za susjeda Jima Daughteryja koji nakon par mjeseci odlazi u rat na Pacifik i ostavlja kod kuće svoju mladu i lijepu ženu. Norma Jean počinje raditi u tvornici aviona gdje su je zapazili fotografi zaduženi da podižu moral vojsci slikama mladih i lijepih radnica. Njezina pin-up karijera prilično je uspješna te Norma Jean želi nastaviti karijeru kao glumica pa se već 1946. razvodi od supruga unatoč njegovom protivljenju kako je brak ne bi ni na koji način ograničavao. Marilyn se udavala još dva puta – za poznatog igrača bejzbola Joe DiMaggia te dramskog pisca Arthura Millera. Mada su njezine veze, a i brakovi kasnije izgledali obećavajuće, bili su kratkotrajni. Sedmo polje braka i partnerskih veza nalazi se u znaku Vodenjaka, nekonvencionalnom i nepredvidljivom, sklonom neočekivanim potezima. U sedmom polju su Mjesec i Jupiter također u znaku Vodenjaka – u svaki novi brak ulazila je puna očekivanja i optimizma no kruta realnost brzo ju je dovodila do razočaranja kao nažalost puno puta u njezinu životu.

Prvi put se pojavljuje na filmu krajem 1947. godine. No u početku nije sve išlo sjajno, lutala je od jedne do druge filmske kompanije i u tom periodu nastaju njezine golišave fotografije koje su joj kasnije skoro ugrozile karijeru (1949.). 1950. godine dobija ulogu u filmu Džungla na asfaltu što je zapravo početak pravih uloga na filmu.

Marilyn Monroe imala je sve što je trebalo da postane zvijezda, a onda i mit. Njezin ascendent nalazi se u znaku Lava – ona je bila rođena za to da plijeni pažnju, u tome je uživala i od toga nije bježala, mada ju je u končanici slava koštala psihičkog zdravlja i glave. Također, tu su i Sunce i Merkur u desetom polju javnosti i karijere, ali i Kiron na osi desetog polja. Kiron doduše na ovoj poziciji priča i drugu stranu o slavi – slavi koja povređuje i uništava. Jedan od ključnih momenata u njezinoj karijeri bila je i objava golišavih fotografija koje su joj skoro uništile karijeru no priča o siromašnoj djevojci koja je naivno pristala na takvo fotografiranje ipak joj je donijela simpatije javnosti. Također, nikad nije bila previše cijenjena kao glumica mada je imala talenta kao i smisla za komične uloge. Kiron je također u konjunkciji s njezinom Venerom – Marilyn je bila i ostala seks simbol no to joj nije donijelo sreće u ljubavnim vezama već je puno puta bila povrijeđena i izdana i na kraju je umrla sama i nesretna.

Ona je znala kako prodavati snove i kako se prikazati upravo onakvom kakvom su je drugi htjeli vidjeti – njezin Mars je u znaku Riba u osmom polju – prilagodljiv po potrebi, spreman biti sve želite, naravno, posebno kada je seksipil i seksualnost u pitanju što je jedno od glavnih tema ovog polja. Međutim, ključni element u njezinom horoskopu koji objašnjava njezinu bezvremensku pojavu i ulazak u legendu je pozicija njezinog Neptuna u prvom polju. Neptun je planet zadužen za glamuroznost, on je planet iluzija i ideala. Također, on je povezan s fotografijom i filmom, medijima u kojima sve izgleda stvarno, ali je ipak često miljama daleko od stvarnosti, uostalom Hollywood nazivaju tvornicom snova. Neptun je irealan i božanski, sve ono što je obična Norma Jean u liku bezvremenske Marilyn Monroe postala u svojoj zapravo kratkoj karijeri te nastavila živjeti kao mit.

Odgovori

Required fields are marked *.