Astrodrom

psihološka astrologija

Spisateljski trolist

| nema komentara

Ako ste ikad pokušavali baviti se pisanjem, osim u domaćim i školskim zadaćama, znate da to baš nije jednostavan posao ako želite napisati nešto čitljivo i smisleno. Osmisliti zanimljivu radnju i razviti slojevite likove nije baš lako kao što se možda na prvi pogled čini. Zato moram reći da moje divljenje izazivaju oni pisci koji možda iza sebe nisu ostavili remek djela književnosti no odlikuje ih bogat opus koji se rado čita. Kažu da je pisanje posao jednako zahtjevan kao i svi drugi poslovi i da ga treba obavljati na dnevnoj bazi, u određeno vrijeme, bez odgađanja. Pretpostavljam da su ga tako shvatila i ova tri čitana i intrigantna pisca rođeni svi u istom znaku – znaku Djevice.

Zemljani znak Djevice obično ne doživljavamo kao znak jake mašte, međutim, čini se da bit plodonosnog i uspješnog pisca ono što je jedna od osnovnih kvaliteta ovog sunčeva znaka – posvećenost, discipliniranost, organiziranost. Djevice su vrijedne i pouzdane i kada se prihvate nekog projekta (a ničega se neće tek tako prihvatiti jer su perfekcionisti) onda će ga napraviti najbolje što mogu. Naš spisateljski trolist su troje doista poznatih i produktivnih pisaca – radi se o Agathi Christie, Stephenu Kingu i George R.R. Martinu. Agatha Christie je u svojoj spisateljskoj karijeri napisala preko 60 uradaka, Stephen Kingov opus obuhvaća pedesetak naslova, a Martinov “skromnih” tridesetak. Kada govorimo o planetu koji je zadužen za riječi pa tako i za pisanje, govorimo o Merkuru. Zanimljivo je kako je on kod svo troje u zračnom znaku Vage. Ova pozicija možda neće dati hitar um i briljantne inovacije, ali ako nešto zna osoba s Merkurom u Vagi onda zna ispričati priču. U Vagi je Merkur u Venerinom znaku, vladarici svega lijepog i privlačnog. Osoba s ovom pozicijom osluškuje što se oko nje događa i dobar je slušatelj te je rado viđen gost u društvu.

Kraljica krimića Agatha Christie rođena je 15.09.1890. Idilično djetinjstvo i mladost provela je Torquayu kao pripadnica engleske više srednje klase. Tijekom prvog svjetskog rata angažira se kao bolničarka što joj je, između ostaloga pomoglo pri kasnijem pisanju romana jer je bila dobro upoznata s različitima, često i otrovnima medikamentima koji mogu prouzročiti i smrt. Dvadesetih godina prošlog stoljeća izdaje svoj prvi roman, predstavljajući u njemu belgijskog detektiva Hercule Poirota čije slučajeve, zajedno s njezinim drugim omiljenim likom gospođicom Marple pratimo tijekom cjelokupnog njezinog stvaralačkog opusa. Kao svaka prava Djevica, puno pažnje posvećuje detaljima koji pažljivom čitatelju daju naslutiti rasplet i pravog krivca za počinjene zločine. Merkur u njezinu horoskopu igra važnu ulogu i to ne samo zato što je pisac – on je vladar i njezina sunčeva znaka i njezina ascendenta. Tijekom života imala je različite interese od arheologije do spiritizma i neprestano je nešto novo učila. Njegova pozicija u drugom polju dala je naslutiti kako bi mogla zarađivati za život pisanjem. Merkurov jedini aspekt je trigon s Plutonom – pokazatelj sposobnosti da se svijet oko sebe promatra iza onog površinskog i vidljivog što joj je dalo materijala kako bi osmislila motivacije svojih likova u složenoj spirali zločina.

Stephen King je također vrlo produktivan pisac poznat po svojim horror romanima, ali okušao se i u drugim žanrovima gdje je također požnjeo uspjeh. Njegova spisateljska karijera započinje horror romanom Carrie izdanim 1973. godine čiji je rukopis skoro završio u smeću no na kraju je postao njegova prva uspješnica po kojoj je već 1976. snimljen jednako uspješan film u režiji slavnog Briana de Palme. Njegov stil odlikuje duboka psihološka analiza likova koji se bore s vlastitim strahovima, ali i stvarnim čudovištima te prolaze osobnu katarzu i često su u smrtnoj opasnost. Ipak, u konačnici dobro pobjeđuje zlo, a njegova djela imaju snažnu moralnu poruku. Čini se da to možemo zahvaliti konjunkciji njegovog Neptuna s Venerom i Merkurom koja daje naglašen idealizam kao i bujnu maštu. Morate se složiti da je doista potreba živopisna fantazija kako bi se stvorili svi neobični likovi i stvorovi te raznovrsne fabule. Kroz svoje pisanje King se često razračunava s vlastitim strahovima koji su mu poslužili kao svojevrsni kreativni ventil. Pisanju pristupa vrlo studiozno provodeći za računalom svaki dan nekoliko sati.

stephen king natal-page-001

Treći u ovom spisateljskoj družini je trenutno megapopularni George R.R. Martin, autor Igre prijestolja, uspješnice u nastavcima. Martin objavljuje već od sedamdesetih prošlog stoljeća. Ovaj diplomirani novinar i odličan poznavatelj šaha, također ima iskustva i u scenarističkom poslu pa nije ni čudo što se pojavljuje kao scenarist u nekim epizodama Igre prijestolja. Njegova spisataljska karijera nije išla pravocrtno, bilo je uspona i padova no on je bio odlučan da unatoč svemu nastavi s pisanjem. Upravo netko rođen u znaku Djevice ima u sebi tu ustrajnost i posvećenost kao i vjeru da će se njegov trud jednom isplatiti. Serijal Igra prijestolja pisan je opisujući događaje iz perspektive glavnih likova i potrebno je vrijeme kako biste uhvatili konce radnje i odnosa između glavnih i sporednih junaka, posebno što se svako toliko pojavljuje ili neki novi lik ili iskrsne netko na koga ste već zaboravili. Knjige obiluju nenadanim zapletima i prevratima, a vašem na početku omiljenom liku može vremenom pasti rejting i vaš favorit može postati netko posve drugi. To bih pripisala Uranu u aspektu s Martinovim Suncem i Merkurom – on daje originalnost i nepredvidivost, spremnost da iznenadi druge često da se i šokira. Pogibija omiljenog lika na kraju posljednje sezone serije (kao i posljednje izdane knjige) danima je izazivala rasprave pa i prosvjede na internetu. Kuriozitet je da Martin piše na prastarom računalu s malim tehničkim mogućnostima, gotovo poput pisaćeg stroja, ali njemu se tako sviđa. Posljednju knjigu iz serijala izdao je 2011. godine i otad drži svoje fanove u neizvjesnosti iako se zna da radi na barem dva nova nastavka.george rr martin natal-page-001

Odgovori

Required fields are marked *.