Astrodrom

psihološka astrologija

Zabranjeno smijanje

| nema komentara

Baš nešto razmišljam kako u posljednje vrijeme zapravo nema pravog humora što na nacionalnom što na internacionalnom nivou. Teško je danas šaliti se. Jedan od razloga je to što su vremena teška i nikome nije zapravo do šale, a drugi, vjerojatno još i veći razlog je što kada se šalite morate biti korektni, ne uvrijediti nikoga jer ako to napravite slijedi javna osuda koja će vas dugo pratiti ma koliko se ispričavali. Nije da podržavam neukusne šale no teško je odrediti koga biste mogli danas sve mogli uvrijediti onime što kažete, svi traže svoja prava, svi traže svoje mjesto, svi žele biti važni, svi žele biti poštovani. I u svemu tome humor se negdje izgubio odnosno izgubio se političkoj, etničkoj, rodnoj i tko zna kojoj korektnosti kako se nitko ne bi našao povrijeđen i uvrijeđen. No jesmo li to platili preveliku cijenu?

Astrološki, mene je to asociralo na boravak Plutona u znaku Jarca. Iako ovaj znak mnogi doživljavaju ozbiljnim, on ima itekako razvijen smisao za humor, ne onako veseo i prpošan kao što je to humor znaka Blizanaca nego puno dublji, ponekad i crni humor koji pogađa ‘in media res’. Kako Pluton transformira i eliminira sadržaje povezane sa znakom u kojem se trenutno nalazi, tako nešto se događa i smislom za humor. No vratimo se malo u prošlost, u period kada je Pluton boravio u znaku Strijelca, to je period koji je iza nas i o kojem već možemo donijeti određene zaključke.

Dobro se sjećam te 1995. kada je Pluton iz znaka Škorpiona prelazio u znak Strijelca. Bez obzira na ono što se događalo na našim prostorima, kao i ono što će se kasnije događati u svjetskim razmjerima, događaji tog razdoblja iznenadilisu sve. Bili smo sigurni da su dani vjerske netrpeljivosti i ratovanja radi religioznih uvjerenja već davno iza nas, jer smo mislili kako živimo u moderno doba kada to nije više važno. Ali očito da nije bilo tako. Opasna i otrovna glava vjerskog fanatizma podigla se visoko, napadajući iz svih raspoloživih oružja. Znak Strijelca je povezan sa životnim svjetonazorom i vjerskim uvjerenjima i u nekim okolnostima može postati fanatičan i dogmatičan, boreći se ognjem i mačem za ono u što vjeruje. Pa to se nekako i dogodilo u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom novog, 21. stoljeće koje je trebalo donijeti napredak i više razumijevanja i prihvaćanja različitosti. Također, ovaj vatreni znak ljubitelj je putovanja, rado i često otkriva nove zemlje, nekad samo radi samog užitka putovanja, nekad i radi toga da bi nešto naučio. Početak novog tisućljeća označio je i kraj bezbrižnih putovanja, pogotovo zrakoplovom jer svako putovanje podrazumijeva puno raznih kontrola i ograničenja pa se u jednom trenutku sve pretvori u gnjavažu umjesto da bude užitak. Ali to je jedna od posljedica boravka Plutona u znaku Strijelca – neke stvari su se promijenile i nažalost, više nikad neće biti iste.

Ulazak Plutona u znak Jarca označio je ulazak u novo doba. Za početak, protreslo se tržište vrijednosnih papira. Tijekom posljednje ‘zlatne’ 2007. godine, kada su Jupiter i Pluton još zajedno bili u znaku Strijelca, oni koji su se što profesionalno, što amaterski bavili zarađivanjem na burzi zadovoljno su trljali ruke – dobit je rasla do neba. Međutim, kada su oba ova planeta napustila ovaj znak, dobit se drastično i za one neupućene neočekivano smanjila. Oni koji su to kasno shvatili, pretrpjeli su gubitke od kojih se možda nikada neće oporaviti. Ulazak Plutona u znak Jarca najavio je i velike transformacije na području gospodarstva i politike, što je proces koji još uvijek traje, posebno što dodatnu napetost, ali i poticaj neophodnim promjena daju napeti aspekti Urana iz Ovna prema Plutonu u Jarcu (Uran je u 2010. ušao u znak Ovna). Ova dva moćna planetarna mastodonta se u rogatim znakovima bore za moć i prevlast u svijetu. Rezultat je trenutno neriješen, više ćemo znati za nekoliko godina.

No, kao kolateralna žrtva pao je i humor. Kada se sjetim vremena kada nisi morao paziti na svaku svoju riječ i kada je većina šala bila shvaćena kao dobroćudno podbadanje, a ne kao uvreda. Ne zaboravimo kako često kroz humor možemo reći ono što je istina, a što bi, ako bismo rekli ozbiljnijim tonom nekoga puno više povrijedilo, ovako kada se šalimo, možemo dosta toga ostaviti i osobnoj interpretaciji. A čim se više ne možemo opušteno šaliti, već se šale shvaćaju kao maliciozne, to puno govori o nama i našem negativnom i defanzivnom pogledu na svijet. Šteta. Između ostaloga, humor je služio i kao kritika društvu i vladajućima, ukazujući i upozoravajući na ono što bi možda trebalo promijeniti. Sada je humor stavljen na stup srama i postao mlak i nezanimljiv. I tko zna što će još donijeti boravak Plutona u Jarcu u budućnosti. Možda nam zabrane da se smijemo. 

Odgovori

Required fields are marked *.