Astrodrom

psihološka astrologija

Sjena u horoskopu

| nema komentara

Kada analiziramo nečiju natalnu kartu, naglasak prvenstveno nastojimo staviti na pozitivne strane nečije osobnosti, na nečije potencijale, na mogućnosti razvoja. Posebno pri prvom susretu s astrologom klijenta se nastoji upoznati s osnovama njegovog horoskopa kako bi shvatio što je to horoskop uopće i kako uopće astrologija funkcionira. Kasnijim i detaljnijim analizama dolazi se do skrivenijih aspekata horoskopa, onoga čega možda osoba nije svjesna, ali što je također dio njezine ličnosti i što bi bilo poželjno osvijestiti i integrirati u osobnost/psihu.

Izraz ‘sjena’ prvi je upotrijebio švicarski psihoanalitičar Carl Gustav Jung kako bi opisao dijelove naše osobnosti koje u uobičajenim okolnosti skrivamo i potiskujemo i o čijem postojanju uglavnom nemamo pojma. Po Jungu sjena predstavlja našu ‘drugu stranu’, našeg ‘mračnog brata’ iako nužno ne mora sadržavati negativne osobine. Kako ćemo prepoznati sadržaje naše sjene? Teško da ćemo ih sami uočiti na sebi, obično ih prepoznajemo u drugim ljudima i to obično kada nas oni bez nekog konkretnog i očitog razloga uznemiruju ili iritiraju. To znači da smo na toj osobi prepoznali vlastite potisnute osobine koje svjesno ne izražavamo.

Astrološki, sjenu predstavljaju Saturn i Pluton, planeti čiji sam spomen u većini ljudi izaziva nelagodu. Saturn, koji tradicionalna astrologija naziva velikim malefikom odnosno velikim zlotvorom, očito predstavlja oličenje svega negativnog (ako promatramo svijet na crno-bijeli način) što možemo zamisliti oko nas pa tako i u nama samima. Ako stvari ipak pogledamo realnije i objektivnije, vidjet ćemo da Saturn predstavlja naše strahove koje ćemo, ukoliko je naš pristup život defanzivan, obilaziti i tako im dati prostora da se razmašu. Zato je ovaj planetarni princip idealna platforma za oličenje svega negativnog pa tako i onoga što smatramo našim negativnim osobinama. Ono što je negativno u nama samima teško priznajemo, prepoznajemo i prihvaćamo, ali zato brzo uočavamo na drugima. Zato je i pozicija natalnog Saturna pokazatelj svega toga ‘negativnog’, ali istovremeno i mogućnost da bolje upoznamo sebe, svoje strahove i svoja ograničenja i da ih po mogućnosti integriramo u svoju osobnost. Kada smo ih svjesni i kada ih prihvaćamo, oni više ne izgledaju tako strašno i negativno, neki od njih mogu biti i potencijali i talenti koje smo zbog određenih razloga okarakterizirali kao loše i nepoželjne.

S Plutonom je slična stvar kao i sa Saturnom. Ovaj udaljeni i mali planet u horoskopu predstavlja naše skrivene energije i potencijale, ali još češće ga identificiramo s tabuiziranim aspektima vlastite osobnosti. Mjesto gdje se Pluton nalazi u horoskopu često doživljavamo kao mjesto neočekivanih sudbonosnih događaja na koje nemamo nimalo utjecaja. No je li baš tako? Upoznati i prihvatiti ono što predstavlja Pluton u našem horoskopu složen je zadatak. Plutonske teme transformacije često su toliko zastrašujuće da ih se ne usudimo ni pomisliti na njih. Međutim, koliko god suočenje s tim mračnim dijelom samih sebe djeluje uznemirujće, često se pokaže da naš vlastiti mrak nije tako crn kao što izgleda i da Plutonske krize na površinu izvlače naše skrivene potencijale za koje nismo ni znali da postoje, a koje mogu postati pokretačka snaga u novom razdoblju našeg života.

U svojoj možda najpoznatijoj knjizi o Saturnu Liz Greene govorila o Saturnu i Plutonu kao o dva planeta koji međusobno mogu biti u prijateljskim odnosima. Mada je dodala i da ti pored takvih prijatelja ne trebaju neprijatelji. Oba planeta se odnose na proces rasta svijesti koji je uvijek praćen borbom. Također, oba nas vode u tamu i nagovještavaju mudrost dostignutu kroz patnju i pročišćenje.

Odgovori

Required fields are marked *.